Zo ruim je jouw kledingkast op in 5 stappen!

We kennen het allemaal: een opgeruimde kledingkast geeft zo’n fijn gevoel. Toch is je kast een groot deel van de tijd een rotzooi, overvol en roep je wekelijks: “Ik heb niks om aan te trekken!” Dat is een teken. Want eens in de zoveel tijd bereik je weer dat punt: Er. Kan. Niks. Meer. Bij! Terwijl je toch echt twee maanden geleden nog had opgeruimd (denk je).

Hierbij 5 stappen om je kledingkast op te ruimen en je overbodige kleding een goede bestemming te geven.

Stap 1 – Goed van start

Maak de ruimte om je heen vrij. Je gaat waarschijnlijk een ontzettende zooi maken dus het is fijn als je weinig andere spullen om je heen hebt. Je kunt bijvoorbeeld je bed opmaken, nu heb je direct een groot oppervlak om je kleding op uit te stallen.

Stap 2 – Opdelen in fases

Werk in fases. Ikzelf verdeel mijn kast in drie delen: hang, leg en lades. (Maar je kunt natuurlijk ook van links naar rechts werken.) Iedere keer pak ik één onderdeel aan. Oftewel één lade, één legplank of de eerste tien items op het hangrail. En nu één voor één de items vastpakken en een keuze maken; houden of weg.

Stap 3 – Sorteren

Kiezen: wat mag blijven en wat gaat het huis uit? Bij ieder item stel ik mijzelf een aantal vragen:

1. Pas ik dit nog?

De meest simpele vraag van allemaal. Is het antwoord nee? Dan gaat het op de ‘weg’-stapel. Ben je aangekomen of afgevallen maar wil je weer in je oude maat passen? Kies dan maximaal drie items waarvan je ontzettend baalde dat je deze niet meer kon dragen. De rest gaat weg.

2. Wanneer heb ik dit voor het laatst gedragen?

Drie maanden geleden of langer? Dat betekent de ‘weg’-stapel.

Met seizoenskleding als bijvoorbeeld ski-jassen of bikini’s stel je deze vraag natuurlijk niet. Maar pas wel de andere vragen toe op deze items.

3. Is het nog van mooie kwaliteit?

Is dit niet het geval, dan kun je het wellicht nog repareren. Een missende knoop of kapotte rits kun je bijvoorbeeld prima (laten) maken.

Is de stof echt versleten of is het item al meerdere keren gerepareerd? Leg het dan op de ‘weg’-stapel.

Bij sportkleding en bikini’s merk ik vaak dat een item na tig keer sporten en wassen z’n elasticiteit verliest of begint door te schijnen. Hoe fijn een item ook is, dan gaat het bij mij in de prullenbak.

4.  Is het een mooie basic?

Is dit het perfecte zwarte T-shirt of een goede spijkerbroek die je al jaren hebt en eigenlijk vergeten was? Bedenk dan dat goede basics nooit verkeerd zijn.

Je kunt ook juist nu kijken wat je nog meer met deze items kunt doen. Die jeans kun je wellicht afknippen, of wassen in een verfbadje voor een nieuwe kleur.

Maar wees ook streng. Heb je tig jeans die eigenlijk allemaal wel goed zitten, alleen kies je hier nooit voor ‘s ochtends? Dan heb je aan vraag 2 al genoeg.

5. Zit hier sentimentele waarde aan?

Vraag je af of je deze waarde alleen hebt bij dit kledingstuk? Ik heb bijvoorbeeld een jasje van mijn inmiddels overleden oma. Deze draag ik niet heel vaak maar het is voor mij iets heel tastbaars.

Dit is voor mij maar één item. Heb je nu heel veel kleding met sentimentele waarde, probeer dan drie items te kiezen en de rest apart te leggen. (Wat niet direct betekent dat het de afvalbak in moet, zie stap 4!)

6. Is dit item goed te combineren?

Heb je nu een top vast die met je halve kledingkast combineert, dan heb je een pareltje in handen! Maar combineer je dit item alleen met één ander item? Probeer dan nieuwe combinaties te bedenken. Dit is ook meteen een moment om even buiten je kaders te kijken. Verschillende stijlen combineren vind ik persoonlijk juist leuk en maakt een outfit net wat interessanter of spannender.

Stap 4 – Weg doen

Wat is dan ‘weg doen’ precies? Heel eerlijk, ik heb ook weleens items bewaard omdat ze nog zo netjes waren en ik ze misschien ooit weer leuk zou vinden. Waardoor ik een paar maanden later weer met dezelfde items en dezelfde twijfels voor mijn kast stond. Dus ik ben ondertussen een stuk strenger voor mijzelf en doe meer items weg. En dat kan echt zonder spijt. Want weg doen voor jou, betekent misschien wel een nieuwe aanwinst voor een ander.

1. Familie en vrienden

Iedereen heeft wel iemand in de omgeving die even door jouw ‘weg’-stapels wil neuzen. Ik maak daarom al tijdens het opruimen stapeltjes. Voor m’n moeder en zusje vul ik standaard een tas. En soms heb ik ook iets in m’n hoofd voor vriendinnen.

En als ze dan daadwerkelijk iets houden, dat is win-win. Zij zijn blij met nieuwe items en ik met extra kastruimte.

Overigens is het bij familie ook erg belangrijk om je items met sentimentele waarde aan hen voor te leggen. Stel ik had twintig jasjes van mijn oma en ik houd er drie. Dan zou ik wel willen dat mijn familie kan besluiten wat te doen met de overige zeventien.

2. Kringloop

Ondanks dat jouw kledingkast misschien uit elkaar knalt omdat deze (te) vol zit, zijn er helaas nog steeds veel mensen in Nederland waarbij dit niet het geval is. Als je jouw overbodige kleding naar de kringloop brengt maak je daar altijd andere mensen blij mee.

Sorteer uitsluitend items waarvan de kwaliteit nog goed is of items die alleen een kleine reparatie nodig hebben. Een missende knoop is vaak geen probleem, maar die versleten en doorschijnende sporttight wil je toch echt niemand aandoen.

3. Verkopen

Je kunt je mooie kleding natuurlijk ook verkopen. Daar zijn meerdere manieren voor:

  1. Koningsdag. Kleedje en rekje mee en succes!
  2. Vlooienmarkten. Een bekende is bij de IJhallen in Amsterdam. Maar door heel Nederland vind je vlooienmarkten. Een kraam huren is helaas niet altijd goedkoop. Maar je kunt dit bijvoorbeeld ook samen met een vriend of vriendin delen. En met zijn tweeën is natuurlijk nog gezelliger.
  3. Verkoopapps. Denk bijvoorbeeld aan Vinted of United Wardrobe. Hier maak je gemakkelijk een account aan, upload foto’s van je kleding en je kunt van start. Let wel op: sommige apps berekenen kosten als je iets verkoopt.

Zelf breng ik altijd mijn kleding langs familie en daarna naar de kringloop. Ik verkoop nooit iets. Wel ooit van plan geweest maar uiteindelijk had ik nog maanden tassen met kleding staan waarvan ik eigenlijk al afscheid had genomen. Eenmaal uitgezocht wil ik zo snel mogelijk alles weer opgeruimd hebben.

Stap 5 – Opnieuw indelen

Nu al je kleding verdeeld is in ‘houden’ en ‘weg doen’ kun je je kast opnieuw indelen. Ik sorteer zelf op categorie en daarna op kleur. Dit filtert m’n keuze sneller omdat ik vaak al weet of ik iets met een blouse wil combineren of juist met een blauw of printjes item.

Ook heb ik de keuze gemaakt om m’n T-shirts allemaal op te hangen in plaats van te vouwen. Ik merkte dat ik een stapel zag met zes witte shirts, maar nooit wist welke print op welk shirt zat. En bijkomend voordeel, wat je gestreken hebt blijft ook netter als je het ophangt.

Mijn kast heb ik bewust gekozen mét deuren. Vooral omdat er zo minder stof op mijn kleding komt maar ook zodat ik af en toe iets snel voor het oog kan opruimen. Dit is overigens ook een valkuil, want deuren dicht en het ziet er altijd netjes uit.

Als je een open kast hebt doe je waarschijnlijk meer je best om het netjes en georganiseerd te houden. Mocht je nu toch nog last hebben van kleine losse items, koop dan een paar leuke manden of dozen en bewaar daar kleine spulletjes in. Hierdoor ziet je kast er sneller opgeruimd uit.

Heb je nu niet zo veel kastruimte? Dan is opruimen en herindelen altijd fijn voor het winter- of zomerseizoen. Zeker als we de zomer in gaan is het heerlijk om veel winteritems (meer volume) ergens anders op te bergen. Zo houd je niet alleen meer overzicht, maar dwing je jezelf ook twee keer per jaar alles te herzien en op te ruimen.

Na het uitvoeren van al deze stappen heb je niet alleen een frisse, opgeruimde kast, maar maak je waarschijnlijk nog een hoop anderen blij. Bijvoorbeeld familie, vrienden of klanten van de kringloop. En misschien verdien je nog wel wat extra geld door je overbodige kleding te verkopen!


Mijn naam is Cindy, ik ben 26 jaar en werk als stylist voor Perry. Als stylist binnen de organisatie ben ik veel bezig met wat er in de maatschappij gebeurt, welke trends en veranderingen een rol spelen en waar onze klant zich mee bezig houdt. Hierdoor kijk ik iedere keer op een andere manier naar onze producten en merken. Zelf ben ik vooral fan van wintersport, dat oneindige glijden over de sneeuw is echt de manier om je hoofd leeg te maken. Verder ga ik met mooi weer graag een rondje fietsen (gewone stadsfiets). Maar wel altijd gecombineerd met een lekkere tussenstop zoals taart, ijs of kaasstengels op het terras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.