Zo organiseer je een sportevent voor vrienden en familie

Wil je eens iets anders doen met je vrienden en/of familie dan een standaard borrel of etentje? Dan is het organiseren van een sportevent een goed idee. Gezellig samen genieten van het sporten, samenzijn en (hopelijk) het mooie weer. Hoe moet je dit precies organiseren? Dat lees je in deze blog.

1.     Bedenk welke sport je wil doen

De eerste stap is om te bedenken welke sport je wil doen met je vrienden en/of familie. Natuurlijk is niet altijd iedereen tevreden, maar ga toch op zoek naar een sport die (bijna) iedereen leuk vindt. Kom je er niet uit? Kies dan meerdere sporten. Je kunt in dat geval de sporten afwisselen of je familie en vrienden verdelen over meerdere groepen.

Soms is het lastig om met een groep te beslissen welke sport je gaat doen. De een vindt dit leuk en de ander vindt juist totaal iets anders leuk. Vraag dus op tijd na welke sport je vrienden en familie leuk vinden. Maak het zo makkelijk mogelijk voor ze door een lijstje met verschillende opties door te sturen. Dan hoeven je vrienden en familie alleen in te vullen wat ze wel of niet leuk vinden.

Natuurlijk moet je dan wel zelf bedenken wat er allemaal mogelijk is. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van sportactiviteiten die je kunt doen.

Obstacle run

Er bestaan officiële evenementen van een obstacle run zoals Mud Masters, Mud Run, Urban Run en Fun Run. Je kunt ervoor kiezen om naar een van deze events te gaan of je kan een hindernisbaan huren of natuurlijk zelf maken. Voorbeelden van onderdelen op een zelfgemaakte hindernisbaan zijn bijvoorbeeld:

  • Zet flesjes neer op de baan. Hier moet je omheen slalommen.
  • Leg een hoelahoep neer. Die moet je om je lichaam heen trekken voordat je verder loopt.
  • Leg bakjes, stoelen, speelgoed van de kinderen of andere obstakels neer waar je overheen moet klimmen of springen.
  • Heb je nog een sinterklaaszak op zolder liggen? Gebruik die dan voor zaklopen.

Deze obstakels zijn natuurlijk wel wat simpeler dan de hindernissen bij de Mud Masters
bijvoorbeeld, maar dat betekent niet dat ze minder leuk zijn om met vrienden en familie te doen.

Stormbaan

Bij verschillende aanbieders zijn er stormbanen te huur. Zo is er altijd wel een stormbaan die jullie leuk vinden om te doen. Je kunt ook zelf een versimpelde versie van een stormbaan maken. Heb je vuilniszakken in huis? Plaats die dan naast elkaar in een grote tuin of in het park en bedek dat hele oppervlak met veel water en zeep. Glijden maar!

Hardloopestafette

Heb je weleens meegedaan aan een hardloopestafette, zoals de Veluweloop en Hardloopestafette van NPO 3FM? Je kunt ook zelf een hardloopestafette organiseren. Bij een hardloopestafette wordt er een wedstrijd gedaan tussen verschillende teams. Het doel is om als team ervoor te zorgen dat je als eerste over de finish komt. Hoe werkt het? Een van de teamleden rent een stukje, geeft een estafettestok door aan een ander teamlid en die persoon rent vervolgens verder. De wisseling tussen teamleden kan plaatsvinden na een bepaalde afstand of na een obstakel. Je wisselt op dat moment door een stokje, flesje of lintje door te geven. Hierbij is het belangrijk om goed samen te werken. Naast snel rennen is een goed reactievermogen belangrijk om te winnen. Als je teamlid niet snel reageert, gaat er veel tijd verloren.

Een hardloopestafette is zelfs makkelijk te organiseren met spullen uit je eigen huis. Je hebt alleen iets nodig om door te geven aan de verschillende teamleden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een leeg flesje water of opgevouwen krant gebruiken.

Boulderen

Een andere optie die je hebt, is boulderen. Dit is een vorm van indoorklimmen die geschikt is voor zowel beginners als professionals. Boulder betekent letterlijk uit het Engels vertaald ‘rotsblok’. De klimwanden waar je tijdens het boulderen op klimt zijn hier ook van afgeleid. De wanden zijn daarom ook niet zo hoog als reguliere klimwanden, hierdoor heb je tijdens het boulderen ook geen touwen, klimgordels en andere klimattributen nodig. Aangezien de wanden niet zo heel hoog zijn, is de sport geschikt voor bijna iedereen.
Let op: deze activiteit kan je alleen doen als je naar een klimplek gaat met een boulderwand.

Klimmen in een klimbos

Dit is een activiteit voor de echte avonturiers en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. In een klimbos is er altijd een begeleider aanwezig die je waar mogelijk kan helpen met klimmen. Je klimt op verschillende hoogtes en gaat via verschillende obstakels en hindernissen van boom naar boom. Een leuke activiteit voor een groep durfals!

Golfen

Altijd al eens een balletje willen slaan met vrienden of familie? Organiseer dan een uitje naar een golfbaan. Als jullie van natuur houden is golfen in een mooi natuurgebied een goed idee.
Is golfen toch niet helemaal jouw ding? Kies dan voor een andere, meer toegankelijke, variant zoals glow in the dark midgetgolf of boeren (beach) golf. Ga je met een grote groep mensen? Deel de groep dan op in verschillende teams.

Hardloopwedstrijd

Er zijn veel verschillende hardloopwedstrijden die variëren qua afstanden. Zo is er altijd wel een hardloopwedstrijd die geschikt is voor jouw vrienden of familieleden. Een hardloopwedstrijd is ook makkelijk zelf te organiseren. Dit kan je doen door meerdere deelnemers te zoeken. Het leukste is om het met minimaal tien deelnemers te doen. Daarna kies je een leuke locatie om te hardlopen. Houd er rekening mee dat de locatie voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook is het belangrijk om te kijken of de ondergrond van de locatie voor iedereen geschikt is. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van hun voeten tijdens het hardlopen op het strand.

Paaltjesvoetbal

Een andere leuke activiteit die je kunt doen is paaltjesvoetbal met lege flessen water. Hier moet je wel genoeg lege flessen voor hebben. Per deelnemer heb je één fles nodig. Tijdens paaltjesvoetbal is het de bedoeling dat je jouw fles verdedigt en ervoor zorgt dat anderen die niet omstoten met de bal. Wil je het spel extra uitdagend maken? Vul de flessen dan met water en doe de dop er niet op. Valt je fles om? Dan ben je niet gelijk af. Je hebt pas verloren als de fles helemaal leeg is. Een andere makkelijke en leuke variant op voetballen is om twee spelers aan elkaar vast te maken met een elastiek of touw. Dat is nog eens teamwork! Heb je geen touw of elastiek in huis? Dan is duct tape altijd nog een optie.

Als je het sportevent voor je familie organiseert, is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de sportactiviteit voor alle leeftijden geschikt is. Als er oudere mensen meedoen kies je bijvoorbeeld voor een rustigere activiteit, zoals golfen of darten. Klimmen of hardlopen is niet altijd haalbaar voor hen.

2.     Zorg voor alle materialen

Wil je een stormbaan huren, een hardloopestafette op touw zetten of een andere sportactiviteit organiseren? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ga je in teams werken? Deel iedereen dan van tevoren in, zo houden jullie op de dag zelf meer tijd over voor het sporten. Bovendien voorkom je ook eventuele discussies.

Maak ook van tevoren een materialenlijst, zodat je goed in kaart brengt wat je nodig hebt als je zelf een sportactiviteit in elkaar zet. Hiermee voorkom je dat je wellicht nog belangrijke items mist op de dag zelf. Zet de dag voor je sportevent alle materialen klaar, zodat je deze niet kunt vergeten. Hieronder vind je een aantal voorbeeldlijstjes met benodigdheden wanneer je van plan bent om zelf een sportmiddag op te zetten. Wat je precies nodig hebt is afhankelijk van hoe je de activiteiten indeelt.

Hindernisbaan

  • Flesjes
  • Stokjes of lintjes (om te wisselen)
  • Hoelahoep
  • Jute zakken (voor zaklopen)

Eenvoudige stormbaan

  • Vuilniszakken
  • Zeep
  • Water

Hardloopwedstrijd

  • Medailles
  • Lint voor de finish

Golfen

  • Golfclubs
  • Golfballen
  • Puttingset voor golf

3.     Prik een datum

Als je kiest voor een sportevenement dat officieel georganiseerd wordt zoals een hardloopwedstrijd of een obstacle run dan ben je afhankelijk van de datum van het sportevenement. Wil je zelf iets organiseren zoals een hardloopestafette? Plan dan een datum met bijvoorbeeld een datumprikker. Doe dit ruim van tevoren zodat de kans groter is dat de meeste mensen mee kunnen doen.

4.     Stuur een uitnodiging

Zorg dat je een duidelijke uitnodiging stuurt naar je vrienden en familie. Hierin zet je de datum, het tijdstip en de locatie. Ook is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat er van iedereen wordt verwacht en wat voor sportkleding ze bij zich moeten hebben. Zet hierin ook duidelijk of er eventueel eten wordt geregeld of dat ze zelf iets moeten meenemen. Het regelen van eten is natuurlijk leuker, maar hier moet wel genoeg budget voor zijn. Stuur ook bijvoorbeeld een week van tevoren een herinnering.

5.     Regel overige zaken

Als je genoeg budget hebt voor eten is het belangrijk om ook inzicht te krijgen in wat de dieetwensen zijn van je vrienden en familie. Zijn er vegetariërs of veganisten binnen je vrienden- of familiekring? Maak het jezelf dan makkelijk door alleen veganistisch of vegetarisch eten te regelen. Organiseer je zelf een sportactiviteit? Neem dan eventueel pleisters mee voor als iemand een klein ongelukje krijgt.

Wil je een leuk sportevent organiseren voor je vrienden of familie, maar heb je geen zin om alles te regelen? Vraag dan iemand die je daarbij helpt. Nog makkelijker is om deel te nemen aan een al bestaand sportevenement, zoals een hardloopwedstrijd. Je kunt je bij veel sportevenementen inschrijven als een groep. Dan hoef je alleen de inschrijving te regelen en eventueel een leuke horecazaak te zoeken waar jullie achteraf iets kunnen eten. Daarna geniet je zonder zorgen van je sportactiviteit!


Hi, ik ben Claire en werkzaam als blogger bij Perry en Aktiesport. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool te vinden. Mijn passie voor voeding en sport hebben mij gemotiveerd om een sportopleiding en opleiding tot diëtist af te ronden. Graag help ik je jouw sportdoelen te behalen door te schrijven over diverse onderwerpen over gezondheid! Meer informatie over mij vind je op mijn LinkedIn pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *