Zo loop je veilig hard in het donker

Vroeg in de ochtend hardlopen vind ik heerlijk. Voor velen is het misschien lastig om vroeg op pad te gaan, omdat je bijvoorbeeld nog zo lekker in je bed ligt en je het liefst nog een keer omdraait. Maar door vroeg in de ochtend te sporten, voel ik me opgewekt, stijgt mijn energielevel en daar heb ik de rest van de dag profijt van. Het voelt goed om aan het begin van de dag mijn lijf aan het werk te zetten. In de zomer geniet ik tijdens een rondje hardlopen van de opkomende zon, maar in deze tijd van het jaar blijft het ’s ochtends nog behoorlijk lang donker. Zien en gezien worden is dan ontzettend belangrijk.

Opvallen in het donker zorgt voor veiligheid

1. Zorg dat je gezien wordt

Het dragen van reflecterende kleding is minstens zo belangrijk als een juiste uitrusting en goede hardloopschoenen. Het geeft mij een veilig gevoel om goed zichtbaar op pad te gaan. Ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik over het hoofd word gezien. Uit eigen ervaring weet ik dat het voor een automobilist in het donker lastig kan zijn om fietsers, hardlopers en wandelaars te zien. Veel mensen ervaren verminderd zicht in het donker. Het is dus niet alleen voor je eigen veiligheid belangrijk om zo goed mogelijk op te vallen, maar ook voor andere weggebruikers.

2. Reflecterende kleding

Reflecterende materialen vallen goed op in het donker. Je kent vast wel de reflecterende kleding die bijvoorbeeld wegwerkers dragen. Ze zijn van ver af al goed zichtbaar en het lijkt wel of hun kleding licht geeft. De reflecterende stof vangt licht op en kaatst dit terug. Denk bijvoorbeeld aan autolampen. De reflectie van het licht zorgt er niet alleen voor dat je goed zichtbaar bent, maar helpt andere weggebruikers ook bij het inschatten van je snelheid.

Kies uit verschillende verlichting en reflectie om je zichtbaarheid te vergroten

hardloopverlichting-hesje
Hier draag ik reflectie en LED accessoires van INQ

Topmerken in hardloopkleding zoals adidas, Nike, ASICS en INQ zien het belang van veilig sporten en bieden een uitgebreide collectie met reflecterende hardloopkleding en -accessoires. Bij Perry kun je kiezen uit verschillende soorten verlichting en reflectie om je zichtbaarheid te vergroten. Je hebt niet alleen keuze uit en ruim assortiment reflecterende kleding, maar ook vesten, hesjes, schoenclips, ritslichten en armbanden. De reflecterende kleding en accessoires gebruik ik niet alleen in het donker, maar ook overdag met veel regen en/of mist.

3. Blijf alert

Het dragen van reflecterende kleding draagt zonder twijfel bij aan je veiligheid tijdens het hardlopen, maar blijf zelf ook altijd alert. Er zijn genoeg fietsers of wandelaars met een hond, die zonder goede verlichting onderweg zijn. In het donker maak ik zoveel mogelijk gebruik van looproutes met verlichting. Vanwege eventuele valkuilen in de weg, losliggende tegels, wortels of plotselinge verhogingen loop ik nooit een route die ik nog niet eerder met daglicht heb gelopen. Zo voorkom ik een verzwikte enkel en/of valpartij.

Het liefst loop ik dichtbij huis in de bebouwde kom. Gevoelsmatig vind ik het niet prettig om van achteren genaderd te worden door verkeer en daarom loop ik altijd tegen het verkeer in. Het voelt prettiger om het ‘gevaar’ aan te zien komen.

Afgelegen gebieden vermijd ik liever en al helemaal ’s avonds in het donker. Samen lopen met een trainingsmaatje is natuurlijk ideaal, maar niet voor iedereen weggelegd. In je eentje hardlopen in het donker vind ik niet handig. Ik voel me dan in ieder geval niet veilig en wil voorkomen dat ik word lastiggevallen. Ik zoek het dan ook niet op. Naast de plek waar je gaat lopen, kies je ook zelf het moment waarop je traint. Zo voel ik me een stuk veiliger in de ochtend dan later op de avond. In plaats van ’s avonds laat zou je ook direct uit je werk kunnen lopen. Dan schemert het nog en zijn er andere mensen op straat.

Zorg ervoor dat je opvalt in het donker. Neem zelf de regie in handen en tref de juiste voorzorgsmaatregelen om veilig te lopen in het donker.


Stefani-gets-fit

Mijn naam is Stéfani, 34 jaar, getrouwd en een sportieve mama van twee kleuters. Op eigen kracht heb ik mijn leefstijl veranderd: een transformatie van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ook met een gezin en drukke baan is het mogelijk om gezonder door het leven te gaan, overtollige kilo’s kwijt te raken en een gezond gewicht te behouden. Naast een inkijkje in mijn persoonlijke leven, hoop ik bewustwording te creëren over het belang van een gezonde leefstijl. Alle aspecten die met gezondheid te maken hebben, komen aan bod. Met die kennis hoop ik anderen te inspireren om bewustere keuzes te maken. 

Een gedachte over “Zo loop je veilig hard in het donker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *