Zo krijg jij je sneakers weer als nieuw

Het liefst houd je ze een leven lang mooi, maar er komt een moment dat je niet meer met je favoriete sneakers over straat kunt. Met onze tips houd jij jouw schoeisel in goede conditie.

Overal waar jij gaat, gaan zij. Tijdens dat ene feestje, met carnaval en zelfs regenbuien krijgen je sneakers te verduren. Daar worden ze niet knapper op, sterker nog: ze gaan erop achteruit. Met een beetje verzorging blijft jouw favoriete paar stralen. Iets wat veel mensen niet doen, of niet goed genoeg. Hoe je jouw schoenen weer zo goed als nieuw krijgt, lees je hier.

Suède

Voor wie dit nieuw in de oren klinkt: suède is de binnenkant van een dierenhuid. De stof heeft iets fluweelachtigs, zachts en soepels. Er zijn maar weinig materialen zo stijlvol als suède. Toch moet je voorzichtig zijn, want suède is best wel kwetsbaar. Door de open structuur dringen vlekken makkelijk door. Deze kun je het beste verwijderen met een suède- of combiborstel. Deze heeft twee zijdes: een ruwe kant om vuil te verwijderen en een zachte kant om de ‘vezels’ van suède weer overeind te krijgen. Zorg dat je schoenen droog zijn voor je begint. Ook een suèdegum (blok) kan helpen. Wil je de vlekken voor zijn, gebruik dan een impregneerspray voor suède om je schoenen extra vuil- en waterafstotend te maken.

Nubuck

Waar suède gemaakt wordt van de binnenkant van een dierenhuid, wordt nubuck gemaakt van de buitenkant. Nubuck is glad leer waarvan het oppervlak geschuurd is, waardoor er een doffe, fluweelachtige look ontstaat. Net als bij suède kun je de vlekken wegpoetsen met een speciaal borsteltje. Hiervoor kun je een suèdeborstel gebruiken, maar je hebt ze ook speciaal voor nubuck. Is de kleur wat vervaagt, kun je deze met een kleurreiniger voor nubuck herstellen. Voor de hardnekkige vlekken is soms een wat grondigere aanpak vereist en zul je ook een speciaal reinigingsproduct nodig hebben.

Textiel

Heb je schoenen die van textiel of mesh zijn gemaakt? Een (tanden)borstel (of doek) en schoonmaakmiddel doen al wonderen! Meng water met een scheutje wasmiddel voor een zacht sopje. Schrob de vlekken met een beetje sop en droog daarna zo droog mogelijk af, dus zonder veters. Toch doe je er verstandig aan om je schoenen regelmatig te impregneren met een water- en vuilafstotende spray voor textiel. Want in een stof als mesh dringt vocht al snel door, met een risico op natte voeten bij een regenbui.

Leer

Leren sneakers blijven mateloos populair. Niet voor niets, want ze bieden een optimaal draagcomfort. Maar kijk uit. Leer wordt droger naarmate het ouder wordt. Reinig daarom je leren schoenen regelmatig met een vochtige doek. Belangrijk is dat je ze niet te nat maakt, daar wordt het materiaal hard en stug van. Nadat je schoenen zijn opgedroogd, kun je ze het beste voeden met schoencrème op kleurbasis, zodat je het leer weer laat stralen als vanouds. Ook voorkom je zo barsten en scheuren. Let op: gebruik niet teveel crème, dat smeert het leer dicht waardoor het niet meer kan ademen.

Imitatieleer

Zijn je sneakers gemaakt met een bovendeel van imitatieleer? Geluksvogel! Dit goedje is namelijk makkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld leer. Met een zachte doek (of spons) en warm water kom je al een heel eind. Omdat imitatieleer niks opneemt, heeft het insmeren met schoencrème weinig zin. Maar je kunt altijd een impregneerspray gebruiken om het imitatieleer extra vuil- en waterafstotend te maken. Wel even oppassen: sommige sprays kunnen agressief reageren op het imitatieleer.

Ook al zijn je sneakers niet meer wat ze geweest zijn, met een beetje verzorging verricht je al wonderen. Of heb je ze net nieuw, kun je ze ook lang zo houden. Wat is jouw ultieme schoonmaak- of onderhoudstip voor sneakers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *