Zo kies je het tennisracket dat bij je past

Tennisrackets komen niet voor niets in allerlei soorten en maten. Want welk racket bij jou past, is heel persoonlijk. Natuurlijk speelt uiterlijk een rol, maar het zijn juist de eigenschappen van een tennisracket die je spel maken of breken. Waar let je nu zoal op bij de aanschaf? Wij helpen je de juiste snaar te raken.  

Gripmaat

Je tennisracket heb je de hele tijd vast. En dan wil je natuurlijk wel dat het lekker in je hand ligt. Daarom is het belangrijk dat je de juiste gripmaat kiest. Hiermee bedoelen we de omtrek of dikte van het handvat van een tennisracket. Bij een te kleine of te grote gripmaat ga je in je racket knijpen en dit heeft bij ieder balcontact meer impact op je onderarmspieren.

Handvat tennisracket

De Europese aanduiding van een gripmaat is een getal van 0 tot en met 5. Hoe hoger het getal, hoe dikker de grip. De juiste gripmaat bepaal je door de afstand te meten tussen de top van je ringvinger en je tweede handlijn. Is deze afstand bijvoorbeeld 111 millimeter? Kies dan voor een racket met gripmaat 3.

Omtrek in mm Gripmaat Europa Gripmaat USA
100 – 102 mm 0 4 inch
103 – 105 mm 1 4″1/8
106 – 108 mm 2 4″2/8
109 – 111 mm 3 4″3/8
112 – 114 mm 4 4″4/8
115 – 117 mm 5 4″5/8

Bladgrootte

Wil je krachtige slagen maken of speel je juist liever beheerst met meer controle? Hiervoor komt de bladgrootte van een tennisracket om de hoek kijken. Deze bepaalt hoe gemakkelijk je de bal juist kunt raken. Hoe groter het blad, hoe groter het raakoppervlak. Maar groter is niet per definitie ook beter. De bladgrootte kunnen we opdelen in drie maten: midsizemidplus en oversize. Doorgaans wordt dit uitgedrukt in cm² of inch2.

550 – 600 cm²: Midsize
600 – 660 cm²: Midplus
660 – 740 cm²: Oversize 

Blad tennisracket

Een oversize racket is voor beginners vaak het perfecte verlengstuk. Hiermee is de kans dat je de bal optimaal raakt, het grootst. Het heeft namelijk een grotere sweetspot; de zone middenin het racket waar je de bal optimaal wegslaat. Dat wil zeggen: met de meeste snelheid en minste impact op je arm. Midsize rackets zijn geschikt voor de gevorderde spelers met een goede techniek. Ze hebben een kleiner racketblad dat je meer controle en gevoel geeft over de bal.

Balanspunt

Het balanspunt is een belangrijke speeleigenschap van een tennisracket. Dit is het punt waar je racket het ‘zwaarst is’ – ofwel het zwaartepunt. Er zijn drie balanspunten: top weight, even balanced en handle weight. Over het algemeen geldt: Hoe dichter het balanspunt bij de top, hoe meer slagkracht je kunt genereren. Hoe dichter het balanspunt naar de grip gaat, hoe wendbaarder het racket. De balans wordt doorgaans uitgedrukt in centimeters of millimeters. De meest voorkomende balans ligt tussen 32 en 34 centimeter.

  • Een top weight racket (> 34 cm): Heeft meer gewicht aan de bovenkant van het blad zitten. Dit zorgt voor meer balversnelling en kracht;
  • Een even balanced racket (32 – 34 cm): Dit is de meest voorkomende balans. Deze zit in het midden van het racket en is geschikt voor veelzijdig spel;
  • Een handle weight racket (< 32 cm): Heeft meer gewicht bij de greep zitten. Dit vergroot de controle en wendbaarheid, maar vraagt ook veel armkracht.

Gewicht

Het gewicht van het frame is ook iets om bij stil te staan. Dit is doorgaans te verdelen in drie categorieën: lichtgewicht, medium gewicht en zwaargewicht.

Een lichtgewicht racket, niet zwaarder dan 270 gram, ligt fijner in je hand en is makkelijk hanteerbaar, waardoor je snel op iedere bal kunt reageren. Bovendien betekent minder gewicht, minder kracht – je arm zult dus minder snel vermoeid raken.   Zware rackets met een gewicht van 296 – 340 gram leggen het af tegen het comfort van de lichtere varianten, maar je krijgt er over het algemeen meer controle en balsnelheid voor terug. Ze vereisen wel meer techniek van je, waardoor ze voor beginners niet zijn aan te bevelen, Daartussen vallen de rackets met een medium gewicht. Deze geven redelijke controle en power, en zijn daarmee geschikt voor een brede groep spelers.

Lengte

Een senior tennisracket heeft over het algemeen een standaardlengte van 68,5. Kinderrackets variëren meer in lengte: deze gaan vanaf zo’n 43 tot 68 centimeter. De juiste lengte van een junior racket valt of staat met de lichaamslengte van het kind. Met de volgende ’truc’ kun je de juiste lengte van een kinderracket bepalen: 
1. Laat de jonge speler rechtop staan met een uitgekozen tennisracket;
2. Laat hem/haar het racket met gestrekte arm langs zijn/haar lichaam heen en weer bewegen;
3. Komt het racket net voorbij de enkels en boven de grond uit? Dan is de lengte perfect!

Persoonlijk advies

Er komt dus een hoop bij kijken om het juiste tennisracket te vinden. Hopelijk ben je nu een stap dichterbij je ideale racket gekomen. Twijfel je nog altijd? Kom dan langs bij Perry voor een advies op maat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.