Zo kies je de juiste sportzonnebril

Lekker buiten sporten met de juiste spullen en een goede voorbereiding. Veel mensen denken dan al snel aan de juiste schoenen of een goede sportbeha en het dragen van zonnebrand. Maar heb jij al gedacht aan een sportzonnebril? Het loont om te investeren in een goede sportuitrusting en daar hoort de sportzonnebril zeker bij! Sporten is met een goede zonnebril niet alleen aangenamer maar ook veel beter voor je ogen.

Wanneer je op zoek gaat naar een sportzonnebril die goed blijft zitten, zoek je vast niet alleen naar een zonnebril met de juiste pasvorm. Een leuk montuur is natuurlijk ook belangrijk! En niet te vergeten: een goede bescherming voor je ogen bij jouw sport. Moet je bijvoorbeeld rekening houden met het felle licht op de witte sneeuw op de skipistes? Of de schittering van de zon op het water?

Het zoeken naar de perfecte sportzonnebril voor jouw buitensport is begonnen… maar, waar begin je dan precies?

De juiste vorm (het montuur)

Het is absoluut niet ijdel, om te beginnen bij het montuur, oftewel ‘de pasvorm’ van de bril. De vorm van jouw gezicht bepaalt welk type montuur het beste bij jou past en daarmee welk montuur de beste / juiste bescherming voor jouw ogen biedt! Let erop dat het montuur niet te veel zon aan de zijkanten doorlaat. Wanneer dit het geval is, zijn je ogen namelijk nog steeds niet optimaal beschermd. En een te groot montuur kan zorgen voor afzakken of afwaaien.

Heb je een wat ronder gezicht? Ga dan voor een rechthoekig, vierkant of relatief breed montuur. Voor een vierkant gezicht werkt een sportzonnebril met ronde vormen goed wanneer je deze bril ook gewoon op het terras dragen wil: de ronde vormen verzachten namelijk de vaak wat hardere vormen van het hoofd zoals een brede kaaklijn. Heb je een ovaal gezicht? Dan kom je met de meeste monturen wel weg. Maar, zoals je al las: het is natuurlijk niet alleen maar ‘fashion’ waar je op let bij de keuze van het montuur van een sportzonnebril. De bril moet bovenal goed dienst doen bij het oefenen van jouw buitensport. Wist je dat er modellen zijn, die speciaal ontworpen worden voor bepaalde sporten? Het design wordt afgestemd op de belastingen en omstandigheden die ze moeten verduren.

De sportbril en de sport

Ben je op zoek naar een sportzonnebril die goed dienst doet in de sneeuw? Ga dan voor een model dat dicht op jouw gezicht staat. Zo wordt er zo min mogelijk zon doorgelaten aan de zijkanten. Dit is heel prettig wanneer de zon ook nog eens reflecteert op de felle witte sneeuw. Je ziet op de piste dat men vaak wisselt van (ski-)bril. Dat heeft vaak te maken met de glazen en de weersomstandigheden. Gele glazen vergroten het contrast waardoor je bijvoorbeeld meer diepte zien kunt op een afdaling. Wel zo comfortabel! Op zonnige dagen kun je beter gaan met een bril met donkerdere of bruine glazen die gepolariseerd zijn. Dit laatste betekent dat de bril je ogen nog beter beschermen tegen de felle schitteringen die op de sneeuw kunnen ontstaan.

Deze schitteringen heb je ook op het water. Daarom zijn watersportzonnebrillen vrijwel altijd gepolariseerd. Kies voor grijze, groene of bruine glazen voor de juiste bescherming van jouw ogen tijdens watersport. Wanneer je in het water kan vallen, zoals bij mij het geval is wanneer ik kitesurfles sta te geven in Spanje, is het handig om een band te gebruiken. Deze bevestig je bijvoorbeeld aan de pootjes van de zonnebril en breng je achter je hoofd langs.

Blijf je gewoon op het land dan is een sportzonnebril nog steeds aan te raden. Want als jij (op hoge snelheid) fietst, gaat hardlopen of gaat skaten dan wil je jouw ogen niet alleen beschermen tegen de schadelijke UV-straling maar ook tegen de wind en de vliegjes die mogelijk in je ogen kunnen komen. Bij deze sporten kies je voor een bril met oranje of gele glazen omdat je hierdoor meer contrast kunt zien. Ook kun je de bril met deze glazen nog steeds dragen wanneer het bewolkt is of schemerig omdat het niet af zal doen aan de hoeveelheid die je kunt zien. Tot slot is een zonnebril met een groot zichtoppervlak (dus zonder dikke randen op het montuur) prettig omdat je dan in één oogopslag het meeste van je omgeving waar kunt nemen.

5 algemene tips voor de aanschaf van een sportzonnebril

  1. Zorg dat de bril goed past en aansluit. Ronde glazen en vormen liggen over het algemeen strakker tegen het gezicht aan en beschermen daardoor beter tegen water, zon, insecten en wind. Zorg daarnaast ook dat de pootjes goed om (achter) de oren liggen of zorg voor meer houvast door het bevestigen van een band aan de pootjes van de bril.
  2. Vermijd glas en metaal in het montuur omdat dit de kans op blessures kan vergroten. Kies voor glazen en montuur van lichte kunststof.
  3. Kies de glaskleur uit op de sport die je gaat beoefenen. Bij sommige sportzonnebrillen kun je de glazen ook verwisselen: perfect als je meerdere sporten beoefent of de sport in verschillende weersomstandigheden gaat beoefenen.
  4. Draag altijd een bril met UV-bescherming. Een UV400 filter staat gelijk aan 100% bescherming.
  5. Baseer de keuze voor de zonnebril op de sport die jij gaat beoefenen, hoe verleidelijk die zwart-gouden zonnebril met hippie-look misschien ook is. Het zal het buitensporten nog aangenamer en fijner maken wanneer je gaat sporten met de juiste sportzonnebril!

foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *