Zo behandel je blaren in 6 stappen (+5 tips om ze te voorkomen)

Een blaar op je voet is niet alleen pijnlijk, maar ook ontzettend hinderlijk tijdens wandelen of in het alledaagse leven. Hoe kom je toch aan zo’n vervelende blaar? Of beter gezegd hoe kom je er zo snel mogelijk van af?

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door continue frictie waarmee de huid van je voet te maken krijgt, zoals de wrijving tussen huid en schoen. Wanneer je krappe schoenen draagt schuift de bovenste huidlaag met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag stilstaat. Als deze wrijving heftiger is dan dat je huid gewend is, vormt zich tussen de twee huidlagen een kussentje van vocht om de huid te beschermen. Dit noemen we een blaar. Een blaar kan ook gevormd worden door de vochtbalans. Het niet dragen van de juiste sokken, kan zorgen voor heel veel vocht (zweet) in je schoen. In combinatie met de beweging van je voet kan dit ook leiden tot een wrijving. Vooral met schoenen van leer kan je voet niet ademen en is de kans op een blaar groter.

Hoe behandel je een blaar op de beste manier?

Hierbij 6 stappen om je blaar te behandelen:

Stap 1 – Maak de plek waar de blaar zich bevindt schoon met warm water en zeep.

voet-onder-kraan
Bron afbeelding: Wikihow.com

Stap 2 – Als lopen met de blaar niet al te pijnlijk is prik de blaar dan niet door en laat hem uit zichzelf genezen.
Plak er een blarenpleister op en laat de blaar met rust. Is de blaar te groot en te pijnlijk om mee te lopen, prik de blaar dan door. Gebruik hiervoor een naald die je eerst steriliseert met behulp van alcohol of kokend water. Is de blaar uit zichzelf geknapt tijdens het lopen of sporten? Behandel de blaar dan eerst met alcohol of Betadine. Bloed de blaar heel erg en komt er pus uit? Ga dan niet zelf aan de slag maar raadpleeg een deskundige.

blaren-op-tenen
Bron afbeelding: Wikihow.com

Tip: Was je handen altijd voordat je een geknapte blaar aanraakt.

Stap 3 –  Als je hebt gekozen voor doorprikken. Prik de naald dan voorzichtig in de zijkant van de blaar en laat het vocht uit de blaar lopen.

blaar-voet-doorprikken
Bron afbeelding: Wikihow.com

Tip: Verwijder de losse huid, die de blaar bedekt, niet. Een open blaar raakt namelijk sneller geïnfecteerd.

Stap 4 –
Desinfecteer de blaar
Nu is het tijd om de blaar te desinfecteren met bijvoorbeeld Povidonjodium. Dit is geen fijn gevoel maar helpt wel om een infectie te voorkomen.

blaar-desinfectie
Bron afbeelding: Wikihow.com

Stap 5 – Bedek de blaar.
Het is heel belangrijk om de blaar te bedekken en te beschermen tegen infecties.  Gebruik hiervoor gaasverband, een pleister of een andere bedekking.

blaar-voet-verband
Bron afbeelding: Wikihow.com

Tip: Gebruik verband dat niet zo kleeft dit is gemakkelijker te verschonen zonder het genezingsproces te verstoren.

Stap 6- Houd de blaar goed schoon.
Controleer de blaar dagelijks en blijf de blaar schoonhouden. Ontsmet de blaar met jodium als dit nodig is.

blaar-voet-genezen
Bron afbeelding: Wikihow.com

Tip: Aloë vera en Tea tree olie kan je ook op de blaar smeren om het snel te laten genezen.


Hoe voorkom je blaren? 5 Tips!

Liever een blaar voorkomen dan genezen? Hier een paar tips om de kans op blaren te verkleinen.

Tip 1: Draag speciale sokken die van materiaal gemaakt zijn dat vocht afvoert zoals katoen. Hierdoor blijven je voeten droger.

Tip 2: Wil je lang wandelen of sporten? Neem dan een extra paar sokken mee. Tussendoor sokken wisselen voorkomt natte voeten.

Tip 3: Draag schoenen die niet te strak en te los zitten zodat je voeten adem kunnen halen. Sneakers of schoenen met gaas zijn ideaal voor de ventilatie. Loop nieuwe schoenen altijd eerst goed in voordat je ze intensief gaat gebruiken.

Tip 4: Veel last van blaren? Kies er dan voor om drukpunten op de voet preventief af te plakken met speciale tape.

Tip 5: Smeer geen vaseline op je voeten. Dit verstopt je poriën en daardoor kan de huid niet goed ademen.

Hoe genezen blaren snel?

Als je eenmaal een blaar hebt, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer van af. Hoe langer de blaar aan de lucht wordt blootgesteld, hoe sneller het geneest. Als je een pleister op je blaar plakt, zorg dan dat de pleister los op de blaar zit zodat er lucht onderdoor kan komen. Zalf kan ook een groot verschil maken en voorkomen dat de blaar groter en pijnlijker wordt. Zalfjes zoals antibacteriële zalf verkorten de genezingstijd van een blaar.

Hoe verwijder je blarenpleisters?

Een blarenpleister kan je het beste pas verwijderen als de pleister los gaat zitten. De blaar is dan waarschijnlijk genezen en je voorkomt dat de blaar alsnog knapt of dat de huid geïrriteerd raakt.

Natuurlijk is blaren voorkomen altijd beter dan genezen. Draag daarom de juiste schoenen en sokken en neem onze tips ten harte!


kim-tol

Hi! Ik ben Kim van storyofourlives.nl. Een millennial die het leven vooral niet te serieus neemt met een grote passie voor schrijven in elke vorm van het woord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *