Zo begin je zelfverzekerd aan je allereerste sportsessie

Wil je beginnen met sporten? Wat goed! Sporten heeft niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Daarnaast is het ook hartstikke leuk. De eerste keer sporten kan best eng zijn, maar met de juiste tips begin jij vol vertrouwen aan je eerste sportsessie. In dit artikel lees je tips waarmee je dit voor elkaar krijgt, zoals het kiezen van de juiste sportkleding en een passende workout.

Wat trek je aan?

Kies sportkleding waar jij je comfortabel in voelt. Het hoeft geen modieuze kleding te zijn. Kleed je ook vooral niet op een bepaalde manier omdat andere mensen zich zo kleden. Het best is om naar een sportwinkel te gaan en daar een aantal verschillende sportoutfits te passen. Zo kan je ontdekken waar jij je het beste in voelt. De een voelt zich goed in strakke sportkleding, waar de ander zich juist beter voelt oversized sportkleding. Dit is erg persoonlijk. Daarnaast is het belangrijk dat de sportkleding goed past. Als een legging bijvoorbeeld te strak is voel je het snijden en dit geeft een onaangenaam gevoel tijdens het sporten, maar je wil natuurlijk ook niet dat je legging te los is en steeds afzakt.

Als vrouw is het belangrijk om een goede sportbeha te vinden. Zelfs als je kleinere borsten hebt is dit een musthave. Een goede sportbeha ondersteunt je borsten en voorkomt dat je pijn krijgt tijdens het sporten. Hoe groter je borsten zijn, hoe meer de sportbeha moet ondersteunen. Er is keuze tussen low support, medium support en high support. Bij kleinere borsten kan een sportbeha met low support al voldoende zijn. Echter als je een intensieve sport wil beoefenen, waarbij je veel springt is een beha met medium support soms beter. Dit is bijvoorbeeld het geval als je veel wil touwtje springen of crossfit wil beoefenen.

Naast de sportoutfit die je aan hebt tijdens het trainen, heb je ook een outfit nodig waarin je naar de sportschool gaat. In de winter en herfst is het bijvoorbeeld te koud om in je sportkleding naar de sportschool te gaan. Schaf hier ook een mooie outfit voor aan, zo kom je al zelfverzekerd de sportschool binnen!

Ten slotte heb je ook goede sportschoenen nodig. Hierbij is het belangrijk dat ze goed aansluiten en niet te strak zitten. Anders leidt dit tot erg vervelende klachten en kan je niet goed sporten. Weet je niet goed wat je maat is? Laat je dan adviseren door een medewerker in een van onze winkels. De medewerker heeft de juiste ervaring over welke sportschoenen geschikt zijn. Let er ook op dat je een sportschoen kiest die past bij je sport. Zo zijn er speciale schoenen voor fitness en crossfit. Draag deze sportschoenen niet als je naar de sportschool toegaat, maar doe ze pas aan in de sportschool. Anders slijten ze extra snel. Dit is zonde!

Zorg dat je alles meeneemt wat je nodig hebt

Er zijn een aantal dingen die onmisbaar zijn tijdens je sportsessie. Je hebt minimaal het volgende nodig:

  • Een flesje voor water
    Kies het liefst voor een flesje van minimaal 500 milliliter. Een kleine fles moet je vaker bijvullen. Hiervoor moet je dan vaak naar het toilet of de kledingruimte. Dit is niet alleen vervelend, maar je kan je ook ongemakkelijk gaan voelen als je vaak naar het toilet moet.
  • Handdoek
    Zorg voor een handdoek die groot genoeg is om op de apparaten te leggen. Hierdoor sport je hygiënisch.

Welke sport kies je?

Bedenk met welke sportsessie je wil beginnen. Wil je meteen de sportschool in of wil je eerst een groepsles volgen? Sommige mensen voelen zich prettiger wanneer ze eerst zelfstandig in de sportschool te beginnen, omdat je dan niet de druk voelt van de andere mensen in de groepsles en je op je eigen tempo aan de slag kan. Andere mensen vinden juist de hoeveelheid mensen in de sportschool niet fijn voor de eerste keer sporten. Waar je ook voor kiest, bedenk dat mensen echt niet bezig zijn met jou. Iedereen komt in de sportschool voor zichzelf, jij ook! Mensen gaan dus niet naar je kijken als je iets doet. Bekijk maar eens hoeveel mensen op hun telefoon bezig zijn tijdens het sporten. Wil je meteen aan de slag gaan in de sportschool? Dan is het ook een optie zijn om met een ervaren vriend(in) samen te gaan. Hierdoor heb je ook iemand die je de oefeningen uitlegt. Een andere optie is om een training in te plannen met een fitnessinstructeur of personal trainer. Hierdoor krijg je meteen uitleg en zo voorkom je dat je een apparaat verkeerd gebruikt.

Hou altijd in je achterhoofd dat iedereen in de sportschool ooit een beginner was net als jij. Iedereen begint bij nul. Voordat je het weet ben je een ervaren sporter. Met deze tips ben je in ieder geval helemaal klaar voor je eerste sportsessie. Veel plezier!


Hi, ik ben Claire en werkzaam als blogger bij Perry en Aktiesport. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool te vinden. Mijn passie voor voeding en sport hebben mij gemotiveerd om een sportopleiding en opleiding tot diëtist af te ronden. Graag help ik je jouw sportdoelen te behalen door te schrijven over diverse onderwerpen over gezondheid! Meer informatie over mij vind je op mijn LinkedIn pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *