WK damesvoetbal: de opkomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal

Damesvoetbal is hot. Voetbal is zoals iedereen wel weet volksport nummer één in Nederland. Momenteel kiezen ook veel meisjes en vrouwen voor deze voorheen vooral door mannen gedomineerde sport. De populariteit en uitstekende prestaties van de Nederlandse voetbalvrouwen, de OranjeLeeuwinnen, hebben hier in grote mate aan bijgedragen. De huidige Europees kampioen gaat deze zomer strijden tegen de allerbeste vrouwenvoetballanden op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Maar liefst 24 landen nemen deel aan dit eindtoernooi. Waar de mannen uit een vormdip lijken te kruipen zijn de Nederlandse vrouwen op topniveau. Krijgen we een ouderwetse “WK koorts” deze zomer?
 

Begin van het vrouwenvoetbal in Nederland

Laten we beginnen bij het begin van het vrouwenvoetbal in Nederland. De eerste vereniging die met vrouwenvoetbal startte was de ‘Oostzaanse Vrouwenvoetbal Vereeniging’ in 1924. Toen werden vrouwen nog niet als voetbalspelers gezien waardoor de Nederlandse voetbalbond de groei van het vrouwenvoetbal in Nederland niet stimuleerde. Het vrouwenvoetbal werd in deze periode bewust klein gehouden.

De Nederlandse Damesvoetbalbond, ook wel NDVB, werd in 1955 al opgericht met veertien clubs. De bond is opgenomen in de KNVB in 1971. Het vrouwenvoetbal telde toen nog maar 5.500 vrouwelijke voetballers. Dit was het jaar dat het Nederlands vrouwenelftal voor het eerst een interland speelde. Tien jaar later startten de kwalificatiewedstrijden voor het eerste Europees kampioenschap voor vrouwen. Het duurde tot 2008 voordat het Nederlands vrouwenelftal zich voor het eerst plaatste voor een eindronde. Dit werd het EK 2009 in Finland waar de vrouwen in de halve finale werden verslagen. Een memorabele prestatie. Het eerste WK dat de OranjeLeeuwinnen speelden was in 2015 in Canada, waar de vrouwen knap de groepsfase overleefden. Uiteindelijk was het geen schande dat er werd verloren van regerend wereldkampioen vrouwenvoetbal Japan. Deze mooie prestaties hebben het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet.

dames voetbal
Bron: de correspondent.nl

Het topjaar 2017

In de jaren hierna kreeg het internationale succes een nog mooier vervolg. De ingezette stijgende lijn werd doorgetrokken tot een ongekende hoogte tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal in 2017. Extra stimulans was dat het toernooi werd gehouden in ons eigen land en de selectie veel support kreeg.

De OranjeLeeuwinnen bereikten uiteindelijk soeverein de finale, ten koste van Zweden (2-0) en Engeland (3-0), in respectievelijk de kwartfinale en de halve finale. In een uitverkochte Grolsch Veste, onder toeziend oog van 28.182 toeschouwers, in Enschede won Oranje uiteindelijk de finale met 4-2 van Denemarken. De OranjeLeeuwinnen mochten zich voor het eerst in de geschiedenis van de sport Europees kampioen vrouwenvoetbal noemen.

Als kers op de taart werd aanvaller Lieke Martens verkozen tot speelster van het toernooi. In het UEFA’s team van het toernooi werden ook keepster Sari van Veenendaal, verdedigster Anouk Dekker en middenvelders Jackie Groenen en Sherida Spitse gekozen.

De publieke belangstelling voor het EK liegt er niet om. Maar liefst 8 miljoen mensen hebben het EK vrouwenvoetbal 2017 gevolgd. De huldiging werd het best bekeken televisieprogramma van 2017 in Nederland met bijna 5,4 miljoen kijkers. In vergelijking: deze huldiging werd door bijna twee keer zoveel mensen bekeken als de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van de mannen Nederland-Bulgarije (2,8 miljoen kijkers). Het Nederlandse vrouwenvoetbal is populairder dan ooit. Een mooie trend is dat tussen 2004 en 2016 het aantal vrouwen en meisjes dat lid is van de KNVB verdubbeld, en dat vóór het Europees kampioenschap. Na dit succes zal dit ledenaantal alleen maar blijven stijgen tot grotere hoogten.

Ons oranje
Bron: Onsoranje.nl

Rolmodellen

Het Nederlands vrouwenvoetbal kent vele rolmodellen waar jonge voetbalsters tegenop kijken. Toch zijn er een paar rolmodellen die eruit springen. Hieronder zet ik er vier op een rijtje.

Sherida Spitse (Vålerenga, middenvelder)

Deze 27-jarige voetbalster heeft van alle Oranjeleeuwinnen de meeste interlands op haar naam en is tweede aanvoerder. Ook zij begon haar carrière bij SC Heerenveen, maar dan in 2007. Op zestienjarige leeftijd al debuteerde ze in het Nederlands Elftal. Haar transfer van FC Twente naar Lillestrom SK in Noorwegen was opmerkelijk, dit was namelijk de eerste transfer waar een geldbedrag mee gemoeid was sinds de oprichting van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Dit jaar is zij recordinternational geworden met 161 interlands tot op heden. Uit de huidige selectie volgt daarna keepster Loes Geurts met 123 interlands. De sterke middenvelder is een stille, onmisbare kracht op het middenveld. En ze kan scoren ook, ze staat namelijk in de top-5 speelsters met de meeste doelpunten in Oranje.

Shanice van de Sanden (Olympique Lyon, aanvaller)

Bekend om haar snelheid en één van de smaakmakers van het Nederlands vrouwenvoetbal. Een opvallende verschijning vanwege haar gedurfde kapsels, haar rode lippenstift en vrolijke uitstraling. “Sjaan” won dit seizoen alles wat er maar te winnen valt bij haar Franse club Olympique Lyon: de titel, de beker en als klap op de vuurpijl: de Champions League. Van de Sanden stelt zichzelf positief en open op. Met haar expressiviteit en enthousiasme geeft zij veel jonge voetbalsters het juiste voorbeeld.

Shanice

Lieke Martens (FC Barcelona, aanvaller)

Uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar EN beste voetbalster van de wereld in 2017. Lieke Martens is misschien wel de bekendste Oranjeleeuwin, juist door deze individuele prijzen. De voetbalster uit Bergen begon haar profcarrière bij SC Heerenveen in 2009 en speelt momenteel bij misschien wel de bekendste voetbalclub ter wereld: FC Barcelona.

Martens was al vóór haar topjaar gecontracteerd bij Nike, dit contract werd uiteraard verlengd na haar successen. Niet veel later werd Martens de bestbetaalde speelster van Barcelona. Er wordt aan alle kanten getrokken aan de voetbalster, commercieel gezien. Maar Martens blijft nuchter en gaat niet op iedere commerciële aanbieding in. Zij wil het bescheiden Limburgse meisje blijven dat ze altijd was.

Vivianne Miedema (Arsenal, aanvaller)

Last but not least, de pas 22-jarige spits van de OranjeLeeuwinnen: Vivianne Miedema. Miedema komt uit voor Arsenal en is dit seizoen kampioen geworden van de Women’s Super League in Engeland. Daarnaast heeft zij ook persoonlijk successen gehad: Miedema is namelijk de eerste Nederlandse speelster die gekozen werd tot voetbalster van het jaar in de Premier League. In 2014 werd ze verkozen tot beste speelster van het EK Onder 19 (Oranje Onder 19 won dat Europees Kampioenschap). Ook werd zij van dat toernooi topscorer.

Sinds 2017 speelt ze voor de club uit Londen en ze wordt nu al vergeleken met Robin van Persie, die een zeer succesvolle tijd bij de club beleefde. Ook zij is haar carrière bij SC Heerenveen begonnen, waar zij maar liefst 78 doelpunten scoorde in 69 wedstrijden. Na vervolgens drie seizoenen bij Bayern München vond ze het tijd voor een nieuwe uitdaging en besloot voor Arsenal te kiezen.

Miedema zegt niet te kiezen voor het grote geld van de VS en China bijvoorbeeld, maar voor voetbalclubs met traditie. Het gaat haar er niet om miljonair te worden, ze wil prijzen winnen. Dat is een echte topsportmentaliteit waar veel van haar mannelijke collega’s een voorbeeld aan kunnen nemen.

Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk

Op vrijdag 7 juni is het dan eindelijk zover, de start van het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Frankrijk. Traditiegetrouw opent het gastland het WK met de eerste wedstrijd, de Fransen nemen het deze avond op tegen Zuid-Korea. De OranjeLeeuwinnen spelen de eerste wedstrijd twee dagen later, tegen Nieuw-Zeeland. Ze zijn ingedeeld in groep E en krijgen te maken met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland. Deze groep biedt zeker mogelijkheden om de groepsfase te overleven en een gooi te doen naar het kampioenschap.

Naast Nederland zijn er natuurlijk ook andere favorieten voor de eindzege, zoals: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Amerika is groepshoofd van groep F en de huidige Wereldkampioen. Daarnaast hebben zij ook in ’91 en ’99 de eindzege behaald. Duitsland is alle acht keer gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap en twee keer kampioen geworden. Frankrijk zal als gastland een stapje extra kunnen zetten en ook de huidige nummer twee van de FIFA-ranglijst Engeland is er op gebrand om ver te komen.

Na het WK

Dit Wereldkampioenschap zal het vrouwenvoetbal wereldwijd alleen maar extra op de kaart zetten. De mate waarin de populariteit van de sport in Nederland nog sterker toeneemt, zal deels van de prestaties van de OranjeLeeuwinnen afhangen. Na het succesvolle EK in 2017 is het ledenbestand met 2,79% toegenomen, de jaren daarvoor werd ook al een forse groei genoteerd.

De positieve ontwikkeling in groei die reeds is ingezet gaat uiteindelijk ook positieve gevolgen hebben voor de top van het Nederlandse damesvoetbal. Doordat de sport in de breedte toeneemt zullen er automatisch ook meer talenten gaan doorbreken, die uiteindelijk in de grotere vrouwencompetities gaan spelen. 

Op dit moment is hockey nog teamsport nummer één onder vrouwen en ook stijgende. Maar vrouwenvoetbal is de snelst stijgende sport en zou weleens naar de eerste plek kunnen stijgen binnen een paar jaar. Uiteindelijk is dit afhankelijk van meerdere factoren waaronder de verdere professionalisering van de sport. Zo is het voor vrouwen veel aantrekkelijker om te gaan voetballen.

Ik heb er veel vertrouwen in dat deze sterke selectie ver gaat komen dit Wereldkampioenschap en ga, zoals vele anderen, het toernooi op de voet volgen!

Bron header: Feyenoord.nl


Sven

Mijn naam is Sven Vlasman, online merchandiser bij Perry. Ik ben 29 jaar en voetbal nu zo’n 24 jaar, waarvan al ruim 11 jaar in het 1eelftal bij mijn plaatselijke voetbalclub s.v. KDO in De Kwakel. Naast voetbal heb ik als hobby’s: snowboarden, fitness, reizen en vooral ook heel veel voetbal kijken. Naast voetbal kijk ik ook graag naar NBA en tennis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.