Winterjas kiezen: dons versus synthetische vulling

Als het koud wordt, wil je maar één ding: warm blijven. En dus kan die winterjas weer tevoorschijn gehaald worden. Deze beschermt je tegen de kou, omdat hij gevoerd is: met dons of synthetisch materiaal. Beide met dezelfde functie, maar ook met hun verschillen. Wanneer kies je een donsjack en wanneer komt een jas met synthetische vulling beter tot zijn recht?

Winterjassen zijn gemaakt om jou warm te houden. Dit doen zij met hun voering: synthetisch of dons. Alleen de ene voering is de andere niet. Welk isolatiemateriaal voor jou het meest geschikt is, hangt af van waar je de jas voor wilt gebruiken.

Synthetische voering

In een druppend weertype houdt een synthetische jas jou beter warm. Een synthetische vulling is namelijk waterbestendiger dan een donzen variant. En dat zonder de isolerende capaciteit aanzienlijk te schaden. Dit komt omdat de meeste synthetische vullingen bestaan uit een soort van holle vezels, waarin het water nooit volledig doordringt en waardoor er dus meer warme lucht wordt vastgehouden. Een synthetisch jack blijft dus ook bij nat weer goed zijn werk doen.

Synthetische jassen zijn vaak ook vriendelijker geprijsd dan dons. Dons is namelijk een natuurproduct en daarmee veel schaarser. Ook is een synthetisch jack onderhoudsvriendelijker. Je kunt hem gewoon in de was doen (wel eerst even de wasvoorschriften lezen natuurlijk)! 

Donzen voering

Dons biedt de meeste isolatie in verhouding tot het gewicht. Dus bij dezelfde dikte is dons lichter dan synthetisch materiaal. Vaak voor alpinisten die torenhoge bergen beklimmen een belangrijke reden om zich te laten bepakken met dons. Op zulke hoogtes, waar het koud en vaak droog is, heb je namelijk veel isolatie nodig! Maar als er iets is waar dons niet tegen kan, is het vocht. Dit gaat namelijk aan elkaar klitten wanneer het nat wordt, waardoor het niet meer zo efficiënt lucht kan vasthouden. Sterker nog, je kunt het zelfs koud gaan krijgen!

Handig aan een donsjack is dat je het makkelijk compact kunt opbergen. Zo neemt het bijvoorbeeld weinig ruimte in beslag in je bepakking. Maar doe dit niet te vaak en te lang; hierdoor verslechtert de kwaliteit van het dons. Ook is dons onderhoudsgevoeliger. Met de onjuiste behandeling, bijvoorbeeld tijdens het wassen, kun je het dons aanzienlijk schaden.

CUIN

Wanneer je je oriënteert op donsjassen, kun je de aanduiding CUIN tegenkomen. Dit staat voor Cubic Inch Per Ounce, oftewel de vulkracht van het dons. Hiermee wordt bedoeld: de mate van veerkracht of “luchtigheid” van het dons. Hoe hoger de CUIN-waarde, hoe beter het isolerend vermogen.

Verhouding dons/veren

Een donsjack kan ook veren bevatten. Dons houdt meer lucht vast dan veren en heeft daardoor een beter isolerend vermogen. Hoe hoger het percentage dons, hoe groter zijn de isolerende eigenschappen vergeleken met een product van hetzelfde gewicht. Het verhoudingsgetal “90/10” betekent dat iedere 100 gram vulling voor 90% uit dons bestaat. 

De eigenschappen op een rij:

Synthetisch:

  • Goed bestand tegen vocht
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Goedkoper in aanschaf
  • Groter pakvolume en zwaarder
  • Diervriendelijk 

Dons:

  • Laag gewicht
  • Onderhoudsgevoelig
  • Duurder in aanschaf
  • Makkelijk te comprimeren
  • Kan slecht tegen vocht

De grote vraag blijft wat je met de winterjas gaat doen. Wil je hem aandoen in zeer koude en droge omstandigheden? Ga dan gerust voor dons. Tenzij je je in natte omstandigheden gaat begeven, want dan presteert een synthetische jas technisch gezien beter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *