3 redenen om te gaan wildkamperen (inclusief 3 praktische tips)

Wildkamperen voor newbies

De vrij compacte Fiat Ducato die ik en mijn man samen hebben omgebouwd tot camper is mijn busje waarvan ik de trotse eigenaresse ben. Ons trouwe grijze busje heeft ons al tot het zuidelijkste puntje van Spanje, Tarifa, gebracht. Onderweg slapen we op camperplaatsen, mini bio/ecocampings en… – dat vind ik over het algemeen het leukste –  we slapen ‘in het wild’. In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over wildkamperen met een busje. Maar, misschien nog wel belangrijker: in dit artikel ontdek je waarom ook jij wil wildkamperen!

Hoe wild is slapen in het wild?

Schrikt het woord ‘wild’ je af? Niet nodig! Want wild hoeft natuurlijk niet ergens extreem off-road tussen de bomen en beesten te betekenen. Wat het volgens mijn vrienden en tevens professioneel ‘wildcamperaars’ betekent is: ‘kamperen buiten de daarvoor bepaalde locaties zoals een camping’.

Voordelen

Slapen op landweggetjes, supermarktparkeerplaatsen of haventjes is soms spannend en gaat natuurlijk niet altijd over rozen. Want inderdaad: een agent zou zomaar eens op je bus kunnen kloppen om te vragen of je zou willen vertrekken. Of de plaatselijke hangjeugd besluit een hardstyle feestje te organiseren onder de brug naast jouw camper. Deze nadelen wegen in mijn ogen in de verste verte niet op tegen de voordelen:

  • Goedkoop. Een camping kost in het hoogseizoen al snel €40,- per nacht. Je bespaart dus een hoop geld wanneer je gaat wildkamperen. Ook al doe je dit maar een paar dagen van de twee weken vakantie.
  • Unieke plekken. Een privé meer of een onontdekte surf- of kitesurfspot. De lijst met plekken waar mijn man en ik nog eens naar terug willen, blijft maar groeien!
  • Vrijheid. Dit is voor velen de grootste reden en het voordeel van wildkamperen. Of het nu in Italië vanuit de bus uitkijken over het Comomeer is. Of dat het besluiten is ‘hier is het mooi, hier blijven we’. Zelf kunnen kiezen, zelf bepalen en overal je ‘eigen thuis voor de nacht’ van maken. Dat gevoel is met geen pen te beschrijven.

Het vinden van een veilige slaapplek


Het is meerdere keren gebeurd dat we weer zijn vertrokken. Geen goed gevoel, onveilig of overduidelijk illegaal.

De boel weer in moeten pakken en weer doorrijden is helemaal niet leuk. Daarom gebruiken we tegenwoordig de Park for Night-app vaak. Hierop kun je plekken vinden waar je al dan niet gratis kunt (wild)kamperen. Mensen kunnen op deze app ook een review achter laten. Dat is top! Want zo kun je direct lezen hoe anderen het ervaren hebben. Een andere fijne app waarmee je gebieden kunt ontdekken is Campercontact.


Verstandig

Verder gebruiken wij altijd ons ‘boerenverstand’. Is het een drukbezocht natuurgebied of park? Dan is de kans dat er een verbodsbord op kamperen staat vrij groot. Daarnaast is het handig om je te verdiepen in het land of het gebied waar je graag zou willen wildkamperen. Is het legaal? Wordt het gedoogd? Daarover gesproken: wildkamperen is op sommige plekken honderd procent verboden. In landen zoals Portugal en Frankrijk wordt het vaak gedoogd. Zeker in gebieden waar het minder druk en toeristisch is, is wildkamperen vaak mogelijk. In Zweden bestaat de Freedom to Roam wat echt heerlijk is. Wildkamperen is legaal want, zo stellen ze: ‘de natuur is van iedereen en zou dus ook vrij gebruikt moeten worden’. Mijn man en ik vonden de meest idyllische plekken.

Praktische tips (de 3 W’s)

1. Water

Water is essentieel. Wij hebben in de bus een vrij grote watertank, maar met koken, tanden poetsen en wassen gaat deze echt in rap tempo leeg. Daarom staan wij graag bij een watertappunt. Waar vind je die zoal (gratis en voor niets)? Nou: bij tankstations en (misschien wat minder gezellig) op begraafplaatsen.

2. Wc

Wij hadden tot voor kort geen toilet aan boord. Wel is het goed om na te denken over dit topic. Er zijn diverse oplossingen voor handen die variëren van een emmer met een plastic zakje tot een Porta Potti. Ook zijn er vaak goede wildkampeerplekken met toiletten te vinden. Je vind deze openbare toiletten vaak bij grote wandelgebieden. Ook grote supermarkten hebben vaak (gratis!) wc’s.

3. Wassen

Douchen hoeft echt niet elke dag maar na een kitesurf-sessie is jezelf even afspoelen fijn. Daarom nemen wij altijd een extra jerrycan mee, die achterin de bus staat. De één tilt ‘m op en de ander kan eronder staan om zich af te spoelen. (Tip: leg de jerrycan in de zon op het dak of een beetje uit het zicht naast de bus, als je voor een sessie gaat… Dan sta je daarna lekker onder lauwwarm water.) Veel mensen gebruiken voor bovengenoemd ritueel trouwens een ‘solar shower’. Wanneer je niet van plan bent meer geld uit te geven dan nodig, dan werkt een (oude) jerrycan net zo goed. Toe aan een ‘echte douche’? Wij douchen graag bij zwembaden. Of pakken toch gewoon een nachtje (of twee) camping.

4. Laat niets achter behalve je voetafdrukken

Het is waarschijnlijk niet nodig maar toch belangrijk om te benoemen. Laat wanneer jij gaat wildkamperen de plek waar je staat altijd netjes achter en veroorzaak geen overlast. Daarnaast is het stoken van een kampvuurtje vaak not done evenals het achterlaten van rommel.

Ook (heel) lang op een plek blijven staan, wordt niet gewaardeerd. Hoe fijn het wandel- of hardloopgebied dus ook is, vertrek na een of twee nachtjes weer naar de volgende bestemming. Bij het uitkiezen van jouw wildkampeerbestemming kijk je ten slotte ook altijd op de natuurvoorschriften zoals ‘beschermde duingebieden’.

Dat gezegd hebbende, staat er denk ik nog maar een ding open en dat is: veel plezier wanneer jij gaat wildkamperen!


foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl. Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *