Wat kunnen we van Air Max Day 2019 verwachten?

‘Air Max Day’ staat weer voor de deur. Dit betekent een spannende tijd voor alle echte “sneakerheads”. Het is allang niet maar één dag, het is tegenwoordig een hele maand en bijna iedere sneaker retailer lift mee op de Air Max-trein ontwikkeld door Nike. Maar wat tovert Nike dit jaar zelf uit de hoge hoed? Dit is toch wel de vraag die rond deze tijd speelt. Tot op heden is er nog zeer weinig bekend. In de loop van deze maand zal het Amerikaanse merk ongetwijfeld enkele tipjes van de sluier gaan geven om weer een ware “buzz” te creëren betreffende deze dag. Tip: houdt hiervoor vooral alle socialmediakanalen nauwlettend in de gaten. Air Max Day is hot, dus er zal heel veel content over gemaakt en geplaatst gaan worden. En wij smullen ervan.
 

Nike On Air ontwerpwedstrijd

Net als in 2017 is er ook vorig jaar weer een design contest gehouden onder Nike-fans. Duizenden sneakerheads mochten tijdens deze ontwerpwedstrijd, genaamd ‘Nike On Air’, hun eigen sneakers ontwerpen. Het uitgangspunt daarbij was om zich te laten inspireren door leefomgevingen en verschillende culturen. De uitkomst was zeer divers en gewaagd. Bestaande Nike-modellen zoals de Nike Air Max 98 en Air Max 1 bijvoorbeeld werden tijdens de On Air contest eigen gemaakt door middel van materiaalgebruik, felle kleuren en teksten. Deze sneakerontwerpwedstrijden werden gehouden in zes wereldsteden: New York, Londen, Parijs, Seoul, Shanghai en Tokyo. Per stad is uiteindelijk één winnaar uit de bus gekomen.

De winnaars zijn gekozen, en nu? Ongetwijfeld gaat Nike, waarschijnlijk in beperkte oplage, deze zes ontwerpen tot leven brengen. De vraag is: wanneer en hoe gelimiteerd worden de oplages? Vorig jaar werd het winnende model tijdens Air Max Day gelanceerd, maar gaat dat dit jaar ook weer gebeuren? De tijd zal het leren.
 

Air Max Day 2018

Over vorig jaar gesproken, in 2018 stond de feestdag in het teken van de comeback van diverse cultklassiekers. Nike bracht de Air Max 93 terug, alsmede de VaporMax 97 en de Air Max 180 bijvoorbeeld. De insteek bij al deze releases was ‘More Air’. De naam zegt het al: de nadruk van de campagne werd gelegd op het air-gedeelte van de sneaker.

Maar 2018 was toch eigenlijk wel het jaar van designcontest winnaar Sean Wotherspoon. Deze designer won de ontwerpwedstrijd met zijn hybride combinatie tussen de Nike Air Max 1 en de Air Max 97. Dit was met afstand onder het grote publiek de populairste en meest besproken release van vorig jaar. Deze sneaker is tot op de dag van vandaag nog steeds heel erg gewild bij de echte verzamelaars. Verder verraste Nike de wereld met een nieuwe versie van de Atmos x Nike – Animal Pack.
 

‘Have a Nike Day’

Zoals gezegd is het niet exact duidelijk wat Nike allemaal gaat ondernemen deze Air Max-maand. Er gaan al wel beelden in de rondte van het ‘HAVE A NIKE DAY’-pack dat naar alle waarschijnlijkheid gelanceerd gaat worden. Maar niet helemaal duidelijk is nog welke modellen er precies allemaal onderdeel zijn van dit gekleurde sneaker pack. Wat opvalt is dat het merk geïnspireerd lijkt door retro pastelkleuren. Vergelijkbaar met de kleuren die Sean Wotherspoon gebruikte voor zijn ontwerp vorig jaar.
 

Sneakertrends 2019

Terwijl Nike tijdens Air Max Month de focus legt op de klassieke modellen gehuld in een fris nieuw jasje en het opnieuw uitbrengen van retro modellen, zijn er in de sneakerwereld meerdere trends zichtbaar. Dus kies jouw favoriete trend en zorg dat jij er weer helemaal up-to-date bij loopt deze lente/zomer.
 

Retro sneakers

Zoals eerder gezegd zie je veel retro modellen terugkeren. Sommige merken bestaan al heel erg lang en maken al tientallen jaren deel uit van de sneakerwereld. Net als bij de kleding zijn ook de 90’s vintage/retro/nostalgische sneakers helemaal terug van weggeweest. Deze trend is in 2018 ingezet en zal zeker ook in 2019 nog terugkomen. Veelvuldig gaan deze oudgediende sneakermodellen van onder andere Nike, FILA, PUMA en adidas hand in hand met felle kleuren en het gebruik van verschillende materialen op één model, om écht een statement te maken.

Maar ook de old-school witte tennissneaker maakt in 2019 een echte comeback, al zijn deze klassiekers eigenlijk nooit echt uit de mode geweest. Met een paar witte basic sneakers kun je nooit de fout in gaan en je kunt deze gemakkelijk met vele outfits matchen. Bekende merken die deze trend al jaren begrijpen zijn adidas, Champion, FILA en Nike. Deze cleane sneakers worden vaak afgewerkt met subtiele details.

Champion chicago basket
adidas chaos
NIke air max

Chunky shoes

De chunky shoes trend, ook wel “dad shoes”, deed in 2018 zijn intrede en zal nog even niet weg gaan. Het Spaanse merk Balenciaga heeft er mede voor gezorgd dat deze sneakermodellen niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Ook andere grote modehuizen hebben deze sneakertrend voor dit jaar weer omarmd. Kenmerkend voor deze modellen is de chunky / dikkere zool. Vaak gaat dit ook nog gepaard met opvallende kleuren of materialen. Naast designermerken hebben ook de bekende sportmerken meerdere chunky-modellen in hun assortiment waardoor het aanbod zeer groot en gevarieerd is. Je kunt het zelf zo gek mogelijk maken, qua prijs en design.

Fila strada
Bjorn borg
Puma sneaker

Hiking geïnspireerde sneakers

Sinds kort heeft is er een nieuwe trend verschenen op de markt: de hiking geïnspireerde sneaker. Deze op wandelschoenen geïnspireerde sneaker laat zich kenmerken door een stevige zool met veel profiel. Het grote pluspunt van deze sneakers is dat ze erg functioneel zijn en wel tegen een stootje kunnen. Deze “trailsneakers” zijn zowel in het dagelijks leven te gebruiken als tijdens wandeltochten of stedentrips.

adidas wandelschoen
FILA wandelschoen
Skechers wandelschoen

Kortom 2019 heeft, naast Air Max Day, veel in petto voor ons sneakerheads. Sneakers lijken populairder te zijn dan ooit. Er is heel veel aanbod en nieuwe modellen worden aan de lopende band ontwikkeld door allerlei verschillende merken. Terwijl ook de retro modellen weer massaal tot leven worden gebracht.

Houd je oren en vooral ogen open tijdens Air Max Day. Maar let ook op de andere sneakermerken die deze periode en daarna vast en zeker weer interessante modellen zullen ontwikkelen. Dus laat je vooral inspireren en kies jouw favoriete sneakermodel. Het sneakerseizoen is geopend!

Sven’s choice

Nike Air Max Axis
Nike Air Max Command
Nike Air Max

Sven

Mijn naam is Sven Vlasman, online merchandiser bij Perry. Ik ben 29 jaar en voetbal nu zo’n 23 jaar, waarvan al ruim 10 jaar in het 1eelftal bij mijn plaatselijke voetbalclub s.v. KDO in De Kwakel. Naast voetbal heb ik als grote hobby’s: snowboarden, reizen en vooral ook veel voetbal kijken. Ook houd ik erg van “Netflixen” in mijn vrije tijd.​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *