Wat je wil weten over de Olympische Spelen van 2021

We hebben er één jaar extra op moeten wachten, maar vrijdag 23 juli is het eindelijk zover en gaan de Olympische Spelen van start. Vanaf 23 juli tot en met 8 augustus staat de zomer dus volledig in het teken van sport, sport en nog meer sport. In dit blog blikken we terug op het verleden en kijken we vooruit naar 23 juli, want wanneer zijn de Zomerspelen eigenlijk ontstaan? En hoe staat Team NL ervoor? Je leest ’t hieronder.

Ontstaan Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn afkomstig uit Griekenland en werden ongeveer 776 jaar voor Christus voor het eerst gehouden in de heilige stad Olympia. Om hun oppergod Zeus te eren, hielden de Grieken elke vier jaar een sportfeest voor hem. Iedereen wilde meedoen aan de Spelen. Mocht het ongelukkige toeval zich voordoen dat er ten tijde van de Spelen oorlog was, dan werd dit tijdelijk stilgelegd zodat iedereen kon meedoen. Sporten als worstelen, discuswerpen, speerwerpen en boksen stonden op het programma en de ‘skills’ die de deelnemers hiervoor moesten hebben, kwamen tevens ‘goed van pas’ tijdens de oorlogen. 394 jaar na Christus kwam er een einde aan de Spelen en gebeurde er 1500 jaar lang niets. Totdat een Franse baron de Spelen van nu bedacht. In 1896 werden de eerste moderne Spelen georganiseerd. Niet in Olympia, maar in de Griekse hoofdstad Athene. Sindsdien vinden de Spelen elke keer in een andere stad plaats.

De Spelen van nu  

Toen de Olympische Spelen voor het eerst werden gehouden, stonden er maar negen sporten op het programma, mochten vrouwen niet komen kijken (laat staan meedoen) en stond je alleen centraal als je eerste werd. In de loop der jaren is er steeds meer veranderd omtrent de sporten, regels en eisen. Zo zijn hier steeds meer sporten bijgekomen – ondertussen staat de teller in Tokio op maar liefst 33 verschillende sporten – en mogen ook vrouwen meedoen. Ook is er voor gehandicapten een eigen Spelen: de Paralympics. Daarbij gaat het als sporter natuurlijk nog steeds om de winst, maar ook de tweede en derde plek worden tegenwoordig beloond met een welverdiende medaille.

Dit jaar zijn er vijf nieuwe sporten aan de Spelen toegevoegd: honkbal-softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en surfen. Wij zijn benieuwd naar de deelnemers en hun resultaten!

Kwalificatie-eisen

Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen, dien je je als sporter eerst te kwalificeren. De eisen die gesteld worden, kunnen per sport en per land verschillen. Het NOC*NSF heeft zelf voor Nederland de eis gesteld bij de beste 10 sportlanden van de wereld te willen horen. Als Nederlandse sporter moet je dan ook aan kunnen tonen dat je tijdens de Olympische Spelen bij de beste acht kunt eindigen. Het kan ook zijn dat er binnen een bepaalde sport te veel sporters zijn die door de prestatie-eisen heen komen. In dat geval is er nog een extra intern selectiereglement.

De Groene Spelen

Dit jaar zullen de spelen dus in Tokyo plaatsvinden. Al worden niet alle wedstrijden daadwerkelijk in de stad Tokyo zelf gehouden. Zo zijn er ook wedstrijden in de plaatsen Sendai Yokohama, Sapporo en andere kleine steden. Omdat de Japanners deze editie van de Spelen CO2-neutraal willen houden, heeft het event de naam de Groene Spelen gekregen. De bedoeling van deze Spelen is om alleen maar gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Het is nog altijd spannend hoe de Spelen er precies uit gaan zien, met de maatregelen in ons achterhoofd. Maar dat ze er nu echt gaan komen, is wél zeker. Dat wordt dus veel sport kijken deze zomer, veel kijkplezier!


Hi, mijn naam is Roos (23) en na mijn opleiding Sport, Management & Ondernemen ben ik begonnen op de E-commerce afdeling van Perrysport. Ik hou van sport! Van tennis tot hardlopen of een (thuis)workout. Je kunt mij voor alle sporten optrommelen om mee te doen. Maar ook met een wandeling of een drankje op het terras maak je mij heel gelukkig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.