Wat je niet mag vergeten als je op wintersport gaat

Het wordt weer kouder. De winterjassen kunnen alweer bijna uit de kast. De kachel kan weer aan. En waar zijn je handschoenen ook alweer? Bij mij begint het altijd te kriebelen als het kouder wordt, want dat betekent dat er sneeuw gaat vallen en dat het wintersportseizoen eraan komt. Ik begin aan het eind van de zomer alweer te plannen wanneer ik weer naar de sneeuw ga. Ik zal ervoor zorgen dat ik genoeg kou en sneeuw ga zien en voelen.

Zeg nou zelf… Wat is er mooier dan een strakblauwe lucht, een zonnetje op je bol en perfecte witte pistes? Wintersport kenmerkt zich vooral door kou en sneeuw. Maar ook door het afsuizen van de pistes met familie of vrienden, in het zonnetje lunchen om vervolgens weer naar een ander gebied te skiën. ’s Avonds dansjes doen in de après ski en dan vroeg naar bed omdat een hele dag sporten je moe maakt.

Tijdens mijn blogs zal ik je meenemen in de wereld van de wintersport. Ik zal tips en trucs geven. Ook zal ik advies geven over een aantal dingen die je zeker niet mag vergeten tijdens de leukste vakantie van het jaar.

1. Kleding

Oké ik geef toe; wintersportkleding is echt niet goedkoop. Als je voor het eerst op wintersport gaat en nog niet zeker weet of je het tof vindt, koop dan niet meteen alles nieuw. Kijk in je vrienden-/familiekring of je wat kleding kan lenen. Vaak is het wel fijn om eigen thermokleding of pullies te hebben. Je kunt thermokleding ongeveer twee dagen aan dus aan drie heb je vaak genoeg. Skisokken zijn ook prettig om zelf te hebben. Je kunt net als thermokleding vaak ook wel twee dagen met sokken doen. En anders kun je altijd een klein busje wasmiddel meenemen om tijdens de week nog een keertje te wassen.

2. Veiligheid

Een helm is in veel skigebieden inmiddels verplicht (en terecht!). Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Ook al kun je zelf prima skiën, je bent op de piste ook afhankelijk van anderen. Je kunt in veel skigebieden een helm huren, maar zelf vind ik dat vaak niet heel hygiënisch. Bij Perry zijn er van het merk Spex vaak al skihelmen te koop vanaf 40 euro. Naast een helm is een bril ook belangrijk. Skibrillen zien er misschien niet superhip uit en daarom zie je ook wel mensen met een zonnebril skiën. Bedenk dat als je valt met een zonnebril het glas kan breken en in je oog terecht kan komen. Skibrillen zijn vaak niet erg duur in aanschaf en met een basis bril met oranje glazen (is ook goed voor slecht weer) zijn je ogen beter beschermd. In een volgende blog vertel ik hier meer over.

Man met skihelm en bril
Better safe than sorry; vergeet je skihelm en -bril niet!

3. Materiaal

Ski’s en skischoenen kun je huren in elk skigebied. Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, zou ik niet aanraden om dat meteen al te kopen. Je weet nog niet zeker of je het leuk gaat vinden en hoe snel je de sport oppakt. Als je vaker op wintersport bent geweest en hiermee zeker wil doorgaan, zou ik aanraden om eerst skischoenen te kopen. De huurschoenen zijn vaker gedragen en daardoor zitten ze vaak minder lekker. Het aanschaffen van ski’s en schoenen lijkt vaak prijzig, maar een weekje materiaal huren in Oostenrijk kost ook al gauw meer dan 100 euro voor een weekje. Dus tel uit je winst!

4. Bescherming

Vaak denken mensen dat het tijdens de wintersport altijd koud is en het sneeuwt. Niets is minder waar. Een strakblauwe lucht met een zonnetje komt vaak voor. Vergeet niet om je in te smeren en je lippen te beschermen. Er zijn handige tubes waar zonnebrand en lippenbalsem ineen zit. De zon is erg fel in combinatie met de witte sneeuw en daardoor heb je lang niet altijd door dat je aan het verbranden bent. Als het erg koud is, is het aan te raden om een wat vettige crème op te smeren en dezelfde lippenbalsem te gebruiken. Naast verbranden is bevriezen ook iets wat je niet snel door hebt tijdens je ski-avonturen.

5. Genieten

Cliché misschien, maar vergeet niet te genieten en doe alles op je eigen tempo. Sta af en toe stil om om je heen te kijken en te beseffen waar je bent en hoe mooi het daar kan zijn. Het kan in het begin veel energie kosten, maar het levert ook veel energie op. Je bent samen met je familie en/of vrienden en bent de hele dag bezig. Geef niet op want als je de sport eenmaal onder de knie hebt, is het een fantastische ervaring.

Nu zijn jullie een klein beetje beter voorbereid op de wintersport die komen gaat. In de volgende blogs ga ik wat dieper in op de materialen, maar ook handige tips voor tijdens de après-ski, in de ski-lift, wat te doen als je een ongeluk ziet enzovoort.


Kristen

Ik ben Kristen Bos, 24 jaar en afdelingshoofd van de ski-/outdoorafdeling van de Perry Sport in Groningen. Naast mijn werkzaamheden in Groningen ben ik snowboardlerares in Oostenrijk. In september ben ik afgestudeerd en ben ik in het bezit van de bachelor Sport, Gezondheid en Management. Snowboarden, surfen, reizen en koken zijn grote hobby’s van mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.