Wat je moet weten over de belangrijkste wintersport gear

Het wintersportseizoen is inmiddels in volle gang en misschien ben je al op wintersport geweest in de kerstvakantie. De omstandigheden zijn in veel gebieden uitstekend, maar het kan ook erg koud zijn de komende tijd. In deze blog ga ik jullie wat meer inhoudelijke kennis geven over een aantal onmisbare items. Deze kennis kun je vervolgens meenemen naar de winkel en daar specifiek naar vragen. Wintersportexperts weten je dan precies te vertellen wat je nodig hebt voor een perfecte wintersport.

Ski-jassen en skibroeken

Er zit veel verschil in jassen en broeken. Vaak is het (helaas) wel zo: hoe duurder een broek of jas is, hoe beter die is. Het grote verschil zit hem eigenlijk in de waterdichtheid (waterkolom) van een jas en het ademend vermogen. Waterdichtheid betekent hoeveel water/vocht een jas kan tegenhouden in een bepaalde tijd. Ademend vermogen wil zeggen hoeveel vocht er vanbinnen naar buiten kan (transpireren). Een regenjas is bijvoorbeeld vaak waterdicht, maar ademt niet. Om daar een goede middenweg in te vinden zijn er diverse technieken ontwikkeld. Een ski-jas wordt waterdicht genoemd vanaf een waterkolom van 5000. Als een jas daaronder zit, betekent het dat hij waterafstotend is en daardoor wel water doorlaat bij een lichte druk.

Er zijn ook wintersportjassen van Gore-Tex, dat is een membraan met een waterdichtheid van 25000 dat ook (heel belangrijk) ademend is. Vaak heeft een jas van een wat duurder merk (Protest, O’Neill, Tenson) een waterkolom van boven de 10k. Dit is perfect voor een weekje wintersport als de kans op sneeuw groot is. Als je een beginnende skiër/snowboarder bent kan een hogere waterkolom ook prettig zijn. De reden daarvan is dat je als beginner toch nog wat vaker in de sneeuw ligt/valt/zit dan een gevorderde skiër.

 Een handig overzicht om een idee te krijgen van waterdichtheid:

Waterkolom in mmWaterdichtheid in woorden
0-3000 mm/m2/24hDe jas is niet waterdicht wel waterafstotend.
3000-5000 mm/m2/24hDe jas is goed waterafstotend maar laat water door met lichte druk.
5000-15000 mm/m2/24hPraktisch waterdicht alleen onder grote druk laat dit water door.
15000-25000 mm/m2/24hWaterdicht zelfs onder druk. Gore-Tex zit op 25000.
30000 en hogerWaterdicht maar heeft ook geen ademend vermogen meer.

Ski-brillen (goggles)

In mijn vorige blog heb al iets verteld over skibrillen en waarom het van belang is om die te dragen. Er zit veel verschil in kwaliteit van skibrillen. Om het wat makkelijker te maken, zijn er diverse categorieën gemaakt voor skibrillen. Dit zijn de meest voorkomende categorieën:

Categorie 1: Geschikt voor bewolkte weersomstandigheden. De brillen in deze categorie hebben vaak een oranje lens en met die specifieke lens zie je meer diepte op de piste.
Categorie 2: Geschikt voor licht bewolkte weersomstandigheden. In deze categorie kiezen mensen vaak voor een oranje lens, maar een gespiegelde/olievlek lens is ook een optie. Ligt erg aan het contrast.
Categorie 3: Geschikt voor zonnige weersomstandigheden. Deze brillen beschikken vaak over een gespiegelde lens of een lens met olievlek. Dit zijn vaak populaire brillen omdat ze er cool uitzien.

Skihelmen

Veiligheid is erg belangrijk op de piste. Het kan zijn dat je al jaren ervaring op de piste hebt en denkt dat een helm niet nodig is. Je bent alleen altijd afhankelijk van andere mensen op de piste en hebt het zelf niet in de hand. Erg belangrijk dus! Alle skihelmen die wij bij de Perry verkopen, hebben een CE skihelm keurmerk. Het CE-keurmerk wil zeggen dat een skihelm een aantal testen heeft ondergaan of de helm veilig genoeg is. Toch zit er wel daadwerkelijk verschil tussen de helmen. Het grootste verschil is de voering en het ventilerend vermogen van de helm. Bij duurdere helmen zitten er vaak een aantal schuifjes op de helm waarmee je zelf de ventilatie kunt reguleren. Ook is de binnenvoering van beter materiaal gemaakt waardoor de helm mooier aansluit. Bij elke helm van Perry zit er een wieltje aan de achterkant waarmee je zelf de helm kunt aandraaien.

Ik heb 3 tips waardoor je zelf kunt checken of de helm goed zit:

  1. Doe bij het testen van de helm eerst je kinbandje nog niet dicht. Een helm moet zonder al goed genoeg zitten.

  2. Als je de helm ophebt, beweeg je hoofd naar boven en ervaar of de helm afvalt. Als de helm blijft zitten, is het de goede maat.

  3. Om te kijken of de helm niet te strak zit, kun je je wijsvingers tussen de helm en je slaap steken. Als dat mogelijk is, heb je nog voldoende ruimte en zit de helm niet te strak.

Ik hoop dat je nu met meer kennis naar Perry stapt en het de ski-experts eens lastig probeert te maken. Met deze tips, tricks en kennis wordt het een stuk makkelijk om voor jezelf te beslissen wat je nodig hebt en waarin je wilt investeren. Goed materiaal kan je zeker op weg helpen om een leuke wintersport tegemoet te gaan.


Kristen

Ik ben Kristen Bos, 24 jaar en afdelingshoofd van de ski-/outdoorafdeling van de Perry Sport in Groningen. Naast mijn werkzaamheden in Groningen ben ik snowboardlerares in Oostenrijk. In september ben ik afgestudeerd en ben ik in het bezit van de bachelor Sport, Gezondheid en Management. Snowboarden, surfen, reizen en koken zijn grote hobby’s van mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.