Wat heb ik nodig om te boksen?

Boksen jouw workout in 2019? Of je nu van fit naar megafit wilt gaan of een flinke dosis zelfvertrouwen wilt tanken – boksen versterkt je. Zowel fysiek als mentaal. Het is een hele work-out voor je lichaam. En boksen is al lang geen mannending meer. Iedereen kan leren boksen. Klaar om in de ring te stappen? Wij vertellen wat je nodig hebt.

Bokshandschoenen

Pijnlijke knokkels en opgezwollen vingers. Met boksen gaat het er hard aan toe. Je deelt niet alleen klappen uit, maar incasseert ze – in geval van sparren – ook. Goede bescherming van je handen is dan ook essentieel. Met de juiste bokshandschoenen kun je nare blessures voorkomen. De keuze hiervoor is afhankelijk van je gewicht en je niveau. Als je net begint, kun je het beste voor bokshandschoenen van synthetisch leer gaan. Deze zijn vaak vriendelijk geprijsd en ideaal voor 1-2 keer trainen in de week.

Let ook op de maat. Deze wordt uitgedrukt in oz (ounce), een Britse maateenheid voor bokshandschoenen. Het aantal oz staat voor het gewicht van de handschoenen. Hoe hoger het aantal oz, hoe zwaarder de handschoenen. En hoe groter ze vanbinnen zijn. Omgerekend staat 1 ounce voor ongeveer 28 gram. 

Bandages

Aanvullend op bokshandschoenen zijn bandages of onderhandschoenen ideaal. Om je handen zo veel mogelijk te ontzien natuurlijk. Ze krijgen nou eenmaal veel te verduren. Of je nu losgaat op een bokszak of spart met je collega. Bandages of onderhandschoenen bieden extra versteviging aan de polsen en handen. Ze beschermen bij herhaalde slagen ook de huid in de impactzones. Andere voordelen: ze verlengen de duurzaamheid van je bokshandschoenen en nemen vocht op. Breng je boksbandages precies strak genoeg aan. Zo blijven ze goed zitten zonder je bloedsomloop te belemmeren.

Vrouw die bandage omdoet

Boksschoenen

Boksen op je hardloopschoenen? Think again. In deze blog vertelden wij waarom je work-outs beter op trainingsspecifieke schoenen kunt doen. Bij boksen draait het om snel voetenwerk. Je wilt eenvoudig door de ring kunnen bewegen. Of in de sportschool. Dus is het belangrijk om voor lichte schoenen te gaan. Schoenen die jouw voetenwerk makkelijk bijhouden en explosieve, vlugge bewegingen support geven. Daarnaast houden boksschoenen je voeten laag bij de grond. Ze bieden weinig hoogteverschil in de zool. Zo sta je stabieler en kun je krachtigere stoten uitdelen.

Gebitsbescherming

Een fysieke sport vraagt om voorzorgmaatregelen. Ook voor je gebit, waar je toch je hele leven afhankelijk van bent. Daarom is het verstandig om tijdens het sparren of wedstrijden een veilige gebitsbeschermer te dragen, ofwel een mouth guard. Heus, een tikkeltje vreemd, maar tanden die ontbreken des te meer. Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper: hij verspreidt de kracht over een groter oppervlak, waardoor de klap minder hard aankomt. Hij verkleint de impact. Gebitsbeschermers komen voorbij in allerlei varianten. Je hebt ze ook speciaal voor beugeldragers. 

Bokszakken

Dit is er één voor thuisboksers. Een bokszak is ideaal voor beginners om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Je leert de technieken, je verfijnt je stoten en verbetert je conditie en kracht. Onmisbaar dus. Er zijn veel verschillende bokszakken waaruit je kunt kiezen. Hangend of staand. Licht of zwaar. Ook in lengte kan veel verschil zitten. Voor alleen stoten is een bokszak van 70 tot 80 centimeter vaak al genoeg. Wil je meer op conditie trainen dan op kracht? Ga dan voor een lichtere variant. Let er wel op dat een lichtere zak meer beweegt.

Er is niet veel nodig om te kunnen boksen. Met wat basisuitrusting ben je er al. Klaar om flink van je af te slaan. Om welke reden boks jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *