Wandelen? Draag de juiste sokken!

Of je nu begint met wandelen of dit juist wilt oppakken na een winterstop, zodra de temperatuur omhoog gaat en het zonnetje gaat schijnen moet dat kriebels in de buik geven. Ik wil naar buiten! Je gaat lekker met het gezin het bos in om prachtige kiekjes te schieten of op zoek naar de eerste vogels die ook wakker zijn geworden van dit warme weer. Of je gaat de polder in om het mooie lichtspektakel van zonsopgang of –ondergang te zien. Dat is zeker een foto waard! De ervaring van de eerste keer naar buiten gaan, is vaak bepalend hoe snel je een tweede tripje naar buiten plant. Die eerste ervaring is dus van essentieel belang. Zorg ervoor dat die comfortabel is! In deze blog vertel ik je waarom wandelsokken ervoor zorgen dat jouw wandelingen nog comfortabeler worden.

Je hebt zojuist nieuwe schoenen gekocht en wilt trots op je nieuwe aanwinst de proef op de som nemen. Voordat je naar buiten snelt, wil ik je nog één ding vragen. Heb je naar je sokken gekeken? Want die katoenendingetjes kunnen echt niet! Nu hoor ik je denken: Ach, het zijn maar sokken. Hoe belangrijk kan dat zijn? Ik zal het je uitleggen.

Waarom zijn wandelsokken zo belangrijk?

Als je wandelt krijg je het warm door je beweging. Je lichaamstemperatuur stijgt ietsjes, dat geeft dat lekkere warme gevoel van bezig zijn. Bij wandelen is het echter zo dat juist je voeten veel bewegen. Ze worden daardoor een stuk warmer dan de rest van je lichaam. Je voeten kunnen tot wel 10 ᵒC warmer worden dan de rest van je lichaam. Deze warmte resulteert in zweten. Dit is een natuurlijke manier van je lichaam om af te koelen. Dit zweet komt als druppeltjes water op je huid te staan. Een sok dient dit op te nemen en vervolgens door te geven aan de schoen die het weer op zijn beurt doorgeeft aan de buitenlucht. Dit betekent dus dat zowel je sokken als je schoenen goed je zweetdamp moeten opnemen en doorgeven. Als een van beiden dit niet goed doet, resulteert dit in een nat gevoel op je voeten. Juist ja, de bekende zweetvoeten. Het is daarom belangrijk dat je zowel geschikte schoenen als sokken draagt tijdens het wandelen. Hier gaven we al eerder tips over de juiste wandelschoenen.

Katoenensokken zijn een no-go

Maar wat is dan het probleem met mijn katoenen sokken? Een katoenen sok neemt heel goed vocht op, net als een soort spons. Doorgeven naar de schoen toe vindt katoen echter minder leuk, waardoor juist katoenen sokken ervoor zorgen dat je sokken nat worden. Natte sokken zorgen niet alleen voor koude voeten, maar ze schuren ook nog eens vreselijk over de huid heen. Denk maar eens aan wat een natte handdoek met zand op je rug doet. Zo werkt een natte sok ook. Zweet is namelijk niet alleen vocht, er zit ook zout bij. Daarnaast heb je kans dat je katoenen sokken niet naadloos zijn, wat tot irritaties kan leiden bij het wandelen. Een naadje schuurt over de huid heen. Dit type sok is dus een absolute no-go als je gaat wandelen.

Wat voor sokken dan wel? Wandelsokken!

Wat voor sokken je dan beter wel kan dragen? Wandelsokken! Er zijn veel verschillende wandelsokken verkrijgbaar. Ze zijn vaak gemaakt van een synthetisch materiaal (ik zal jullie niet vermoeien met de lastige namen) met soms een aandeel wol erin. Het synthetische materiaal heeft juist de eigenschappen die net beschreven zijn. Het neemt vocht snel op en geeft het ook weer vlot door aan de schoen. Wol is een isolatiemateriaal. Het zorgt voor extra warmte. Merinowol heeft de extra eigenschap dat het ook nog eens geurneutraal is: je ruikt je zweetvoeten minder. Daarnaast zijn wandelsokken altijd naadloos en passen ze altijd beter om de voet heen, want een setje wandelsokken heeft een linker- en een rechtersok gelabeld met een L en R. Dus geen irritaties meer op de huid!

Maakt het dan nog uit wat voor wandelsokken ik kies?

Oké, je bent nu wijzer in de materiaalkeuze. Maar onderling verschillen wandelsokken nog op een ander gebied. Ze zijn namelijk opgebouwd uit kleine vlakjes. Die zijn het duidelijkste zichtbaar bij de tenen en de hak. Er zit hier een verdikking van de stof. Dit is om de tenen en hak meer demping en comfort te geven. Je belast je tenen en hak namelijk het zwaarste tijdens het wandelen. Dit zijn de eerste twee vlakjes. Maar er kunnen nog veel meer vlakjes in zitten, zoals onder de voet, bij de achillespees, over de wreef heen etc. Elk vlakje heeft een eigen dikte met een soort elastiekje. Dit elastiekje zorgt ervoor dat het vlakje goed op de huid aansluit en meer steun biedt. In het algemeen geldt daarom hoe meer vlakjes een sok heeft, hoe beter de sok om de voet aansluit. En hoe beter de sok meebeweegt met de beweging van de voet, hoe meer steun de sok geeft en hoe efficiënter het zweettransport is. Een sok met meer vlakjes biedt dus meer comfort en is een betere preventie van irritaties!

Wandelsokken

Tot slot maakt het uiteraard uit of je een boswandeling met het gezin gaat maken, gaat trainen voor dé 4-daagse of de bergen in gaat. Er is daarom in de sokkenwereld ook nog het onderscheidt in demping gemaakt. Zo biedt de TK2-serie van Falke meer demping. Essentieel voor als je langer wilt wandelen, de bergen in wilt gaan of juist op zoek bent naar net een beetje meer comfort. De Coolmax-serie (verkrijgbaar bij Falke of Wildebeast) is daarentegen weer extra geschikt voor als je snel zweetvoeten hebt of als het buiten warmer wordt. Deze sokken voeren namelijk nog sneller het vocht af en er zit geen of nauwelijks wol in.


Help! Nu ben ik toch echt wel de weg kwijt. Wat nu?

Zo, dit was wel erg veel informatie in een keer. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geeft niks! Kom langs in een van onze Perry-filialen en we helpen je graag met het vinden van de juiste sokken!


Jelle

Mijn naam is Jelle Bezemer en woon in gemeente Molenlanden, welke zeer rijk is aan polder en mooie natuur. Ik trek er dan ook graag met me racefiets op uit. Trainen in de polder om vervolgens in de zomervakantie de bergen te bedwingen. Op de fiets uiteraard, maar zo nu en dan laat ik de fiets ook op de camping achter en trek ik er te voet op uit om opnieuw een berg te bedwingen. In de wintermaanden ben ik ook actief als langebaanschaatser of als dat ene weekje er eindelijk weer is ergens op een besneeuwde berg. Ik ben werkzaam bij Perry Sport Sliedrecht en sta je graag te woord. Gewoon voor een praatje of om je persoonlijke vragen te beantwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.