Waarom Peru de perfecte outdoorbestemming is

Peru is een paradijs voor avonturiers. Verloren ruïnesteden, hoge bergketens, glooiende woestijnduinen aan de kust, weelderige oerwouden – je raakt er niet uitgekeken. Het is er zo immens, zo divers en zo wonderbaarlijk, dat het er een is voor op je bucketlist. Wat brengt Peru ons outdoorliefhebbers? Wij hebben de gaafste activiteiten op een rij gezet.

Salkantay en Lares trek

Peru is een geliefde bestemming voor wandelaars. We kennen allemaal de wereldberoemde Inca Trail, een 45 kilometerslange wandeltocht die je naar de heilige Inca-stad Machu Picchu leidt. Maar er zijn ook alternatieve routes naar Machu Picchu, zoals de Salkantay Trek. Deze meerdaagse tocht staat synoniem voor sterke natuurwisselingen. Hij voert je van groene valleien naar witte bergtoppen, met als hoogtepunt de indrukwekkende 6.271 meters hoge Salkantay gletsjer.

Iets minder pittig, maar minstens zo spectaculair is de Lares Trek (33 kilometer). Een prima alternatief voor wie zich graag onder de lokale bevolking begeeft. Deze Andestrektocht neemt je langs schilderachtige berglandschappen en pittoreske dorpen, waar je kunt kennismaken met de lokale bevolking en hun cultuur. De route start in Cusco en eindigt in de plaats Ollantaytampo, waar je de trein naar Machu Picchu kunt nemen.

bergen
credit: PROMPERU

Mountainbiken

Peru is misschien wel de beste mountainbikebestemming ter wereld. En met recht. De bergen zijn er hoog, de uitzichten adembenemend en routes uitdagend. Bijna elke hoek van Peru (de kustwoestijn en Amazonvlaktes daargelaten) is geschikt voor deze avontuurlijke fietssport. Zo vind je er prachtige trajecten buiten de gebaande paden, en voor ieder niveau – van beginner tot expert. Geen wonder dus dat mountainbiken één van de snelst groeiende sporten in Peru is.

Mountainbiken
credit: PROMPERU

Zandsurfen bij Ica

Oké. Er zijn altijd extremere sporten, zoals zandsurfen, misschien wel één van de bijzonderste activiteiten in Peru. Het is een soort snowboarden door de woestijn. Met adembenemende zandduinen is Peru een serieuze trekpleister voor woestijnsporters. Eén van de beste plaatsen zijn de zandduinen nabij de stad Ica. Hier waait de wind uit alle hoeken, waardoor er hoge en steile heuvels ontstaan van soms wel 2.000 meter hoogte. Ideale omstandigheden dus voor zandsurfers.

outdoor
credit: PROMPERU

Bergbeklimmen

Geen last van hoogtevrees? Reis dan af naar de bergketen Cordillera Blanca, het paradijs voor iedereen die van bergbeklimmen en uitdagende wandeltochten houdt. Daar vind je tientallen bergreuzen, waarvan de Huascarán Sur de hoogste is (6.768 meter). In dit schilderachtige gebied bevinden zich gletsjers, archeologische vindplaatsen, zeldzame planten en imposante vulkanen. Een ervaring om nooit te vergeten.

Wildwater-raften

Met je zwemvest aan in een opblaasboot, het klinkt misschien niet zo avontuurlijk. Maar wat als je nou stroomversnellingen bedwingt? Precies. De kolkende rivieren van Peru zijn perfect voor wildwaterrafting. Dé raftspots van Peru vind je in het midden en zuiden van het land; de Urubamba-rivier (dichtbij Cusco), de Apurimac-rivier en de Cotahuasi-rivier (nabij de Colca Canyon).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.