Waarom moet je een warming-up doen?

Een warming-up is meer dan alleen even een paar minuutjes cardio doen.

Een paar minuutjes op de loopband, even fietsen of toch maar roeien. Veel van deze cardio apparaten worden gebruikt door mensen om een warming-up te doen. Iedereen loopt maar een stukje, zonder dat ze echt weten waarvoor ze het doet.

Zodra spieren koud zijn, presteren ze niet optimaal. Er stroomt onvoldoende bloed naar de spieren toe, waardoor er zuurstof en voedingsstoffen tekortkomen en afvalstoffen niet goed afgevoerd worden. Ook zijn de spieren nog stijf, waardoor je blessuregevoelig bent.

Het belangrijkste effect van een warming-up is om je lichaamstemperatuur te laten stijgen. Hierdoor worden belangrijke orgaanstelsels als hart, bloedsomloop, ademhalingsstelsel en zenuwstelsel in het standje ‘sporten’ gezet. Ook worden lichaamsfuncties extra geactiveerd, zoals coördinatie en balans.

Het verhogen van je lichaamstemperatuur heeft, naast het activeren van belangrijke orgaanstelsels, nog meer functies. Zo neemt de stofwisseling in de spieren toe (je gaat meer energie verbruiken). Ook de bloedcirculatie verbetert. Dit zorgt ervoor dat je spieren meer zuurstof en voedingstoffen krijgen en de geproduceerde afvalstoffen beter afvoeren.  Daarnaast worden de zenuwen in de spieren geactiveerd, wat wil zeggen dat je beter en sneller kunt reageren. Tot slot zorgt een warming-up er ook voor dat je longen beter gaan functioneren, waardoor je effectiever en efficiënter in- en uitademt.  

Heyhey! Mijn naam is Kevin Dijkstra, ik ben 21 jaar oud en kom uit Ter Aar. Ik studeer op dit moment Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop daarvoor stage bij Perry als E-commerce stagiair. Wat betreft hobby’s: ik speel nu al 16 jaar voetbal bij de plaatselijke club TAVV, waar ik op dit moment in de selectie speel. Daarnaast ben ik al een tijdje bezig met fitness, waarbij ik naast het zelf sporten, ook anderen begeleid als Personal Trainer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *