Waarom moet je een cooling-down doen?

Een cooling-down doe je na het kerngedeelte van de training. Vaak bestaat dit uit steeds langzamere bewegeningen en/of rekkenoefeningen.

De cooling-down, zeg nou eens zelf, hoe vaak doe je dit? Ondanks dat er nogal nonchalant over wordt gedaan, is een cooling down een erg belangrijk onderdeel van je training. Door je training is je lichaamstemperatuur erg hoog en staat je hele lichaam in de ‘sport-stand’. De meest bekende reden om een cooling down te doen is dat het helpt om spierpijn te voorkomen, maar er zijn ook nog andere redenen waarom het belangrijk is om een cooling-down te doen.

Ten eerste zorgt een cooling-down ervoor dat de afvalstoffen op de juiste manier worden afgevoerd. Tijdens je training ben je keihard bezig, je hebt een hoge hartslag en je gaat er echt voor. Doordat je zo hard bezig bent met energie verbranden, kan het zijn dat melkzuur zich ophoopt in je spieren. Je weet wel, dat stofje dat ervoor zorgt dat je gaat verzuren en je op een gegeven moment geen kracht meer kunt zetten. Als je plots stopt met sporten, zonder cooling-down, blijft dit melkzuur opgehoopt zitten. Zodra je een cooling-down doet, kan je dit melkzuur afvoeren. Je doet een cooling-down namelijk op een lage intensiteit. Je spieren zijn dan nog goed geactiveerd en zullen dus melkzuur afvoeren, maar de intensiteit dient zo laag te zijn dat je geen melkzuur meer aanmaakt.

Ten tweede kan abrupt stoppen ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Tijdens de kern van je workout wordt er veel bloed door je bloedvaten gepompt in een hoog tempo. Als je opeens abrupt stopt, hoopt het bloed zich op in je benen en stroomt het minder gemakkelijk naar je hoofd. Door dit tekort aan bloed in je hoofd, is er dus ook automatisch een tekort aan zuurstof. Dit kan ervoor zorgen dat je duizelig wordt.

Een goede cooling-down is niet erg moeilijk. Je zou bijvoorbeeld een paar minuten rustig kunnen uitwandelen op de loopband en vervolgens een paar rekoefeningen doen.

Heyhey! Mijn naam is Kevin Dijkstra, ik ben 21 jaar oud en kom uit Ter Aar. Ik studeer op dit moment Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop daarvoor stage bij Perry als E-commerce stagiair. Wat betreft hobby’s: ik speel nu al 16 jaar voetbal bij de plaatselijke club TAVV, waar ik op dit moment in de selectie speel. Daarnaast ben ik al een tijdje bezig met fitness, waarbij ik naast het zelf sporten, ook anderen begeleid als Personal Trainer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.