Waar moet je op letten bij het kopen van fitnessschoenen?

Onder de noemer ‘fitness’ vallen verschillende activiteiten. Misschien doe je wel aan cardio en zit je anderhalf uur lang op de fiets of ga je juist meer aan de slag met een krachtrainingsschema en ben je voornamelijk bezig met dumbells en barbells. De juiste fitnessschoenen vormen de stabiele basis van iedere krachtworkout.

Als mensen gaan fitnessen, zeggen ze vaak iets als: “Oh nee dat heb ik niet nodig, ik heb hier nog wel een paar sportieve sneakers staan.” of “Nee joh ben je gek, dat kan gewoon op m’n Air Max, geen probleem.” Ondanks dat er vaak nog weleens luchtig wordt gedaan over de schoenen waarop je sport, is het toch belangrijk om te beseffen dat een goede fitnessschoen impact kan hebben op jouw workout. Denk bijvoorbeeld aan een voetballer: die heeft goede voetbalschoenen nodig waardoor hij zijn sport beter kan beoefenen. Veel mensen zijn nogal onwetend over de impact die een goede fitnessschoen kan hebben op jouw workout. Om tot aankoop van de juiste fitnessschoenen over te gaan, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

Lekker zacht lopen of toch een wat dunnere zool?

De belangrijkste factor waar je rekening mee moet houden is de demping van de schoen. Afhankelijk van je doel, is een ander soort schoen vereist. Mocht je puur bezig zijn met het verbeteren van je conditie en je doet niks anders dan cardio, dan is het erg belangrijk om een schoen met goede demping te nemen. Vaak vind je zulke demping in hardloopschoenen. Deze schoenen hebben een comfortabele zool, waardoor je voeten zich goed afwikkelen als jij je kilometers op de loopband maakt.

Mocht je echter voornamelijk krachttraining doen, dan is het beter om echte fitnessschoenen te kopen. Bij krachttraining gaat het om stabiliteit en het overbrengen van kracht. Fitnessschoenen hebben een wat dunnere zool, waardoor je dus veel grondcontact hebt. Zo behoud je zoveel mogelijk energie tijdens het uitvoeren van bijvoobeeld squats, box jumps en ladder drills.

Het zou ook zijn dat je je zowel op krachttraining als cardio richt. Het is dan ook verstandig om een echte trainingsschoen te kopen. Er zijn meerdere schoenen die een samensmelting zijn van hardloop- en krachttrainingsschoenen. Deze bieden tijdens cardio voldoende comfort, maar zorgen ervoor dat je geen energie verliest tijdens je krachttraining. Voorbeelden hiervan zijn de Nike Metcon en de Reebok Nano.

Een lekker soepele schoen of toch een stevige?

De tweede belangrijke factor is stevigheid. Tijdens groepslessen als HIIT en andere circuitvormen maak je vaak explosieve, zijwaartse bewegingen. Om blessures tijdens deze zijwaartse bewegingen te voorkomen, dient jouw fitnessschoen voldoende stevigheid te bieden. Denk hierbij aan zolen met daarin bepaalde verhogingen, een verstevigd bovenwerk en alternatieve vetersystemen. De zolen met verhogingen zorgen ervoor dat jouw voet goed aansluit op de zool. De verhogingen zijn erin gedaan om ervoor te zorgen dat er geen ruimte zit tussen jouw voet en de zool. Door minder raakvlak kan je namelijk energie verliezen tijdens de oefeningen. Het bovenwerk en de vetersystemen zorgen er voor dat de bovenkant van je voet goed aansluit op je schoen. Doordat je zowel van onder als van boven je gehele voet aansluit bij de schoen, heb je het meeste profijt van de schoen en kun je dus optimaal presteren.

Zweten doe je overal!

Ook deze factor is weer afhankelijk van je trainingsdoel. Train je echt op conditie en zit je veel op het roeiapparaat, de fiets en sta je lang op de loopband, dan heb je schoenen met goede ventilatie nodig. Als je namelijk zo intensief bezig bent, ga je zweten. Ook je voeten zweten en daarom is het belangrijk dat je schoenen lekker luchtig zijn. Veel schoenen zijn al uitgerust met een bovenwerk van mesh, waardoor de schoenen goed ventileren.

Pasvorm

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke factor is de pasvorm. De schoen moet logischerwijs goed bij je voet passen. Dat wil zeggen dat de schoen netjes aansluit om je wreef, je hak niet slipt en er voorin nog wat ruimte is voor je tenen (zo voorkom je pijnlijke tenen en blauwe nagels).

Twijfel je over de maat?

Geen probleem, kom even langs in de winkel en maak een afspraak bij een van onze specialisten. Zo weet je precies welke maat je nodig hebt.

Heyhey! Mijn naam is Kevin Dijkstra, ik ben 21 jaar oud en kom uit Ter Aar. Ik studeer op dit moment Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop daarvoor stage bij Perry als E-commerce stagiair. Wat betreft hobby’s: ik speel nu al 16 jaar voetbal bij de plaatselijke club TAVV, waar ik op dit moment in de selectie speel. Daarnaast ben ik al een tijdje bezig met fitness, waarbij ik naast het zelf sporten, ook anderen begeleid als Personal Trainer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *