Waar moet een goede ski-jas aan voldoen?
Hij kan je dag op de piste maken of breken: de ski-jas. Iets waar je echt niet zonder kunt tijdens je wintersport. Maar wat maakt een klassieke ski-jas nou zo goed? Wij gaan er dieper op in.
Meer dan een winterjas
Ski-jassen zijn er niet voor niets. Ze hebben jou meer te bieden dan een standaard winterjas. Waar je in een gewone winterjas waarschijnlijk niet veel beweegt, is dat in een ski-jas wel anders. Hierin bedwing je de ene na de andere piste en zul je sneller transpireren. Daarom is het belangrijk dat een ski-jas niet te zwaar op je lichaam drukt, en dat hij ook ademend is, zodat je transpiratievocht weg kan.
Ook kun je in het skigebied te maken krijgen met alle mogelijke weersinvloeden. En iedereen weet: niks is zo veranderlijk als het weer! Ski-jassen zijn dan ook technischer uitgevoerd dan winterjassen. Ze moeten jou op alle mogelijke vlakken beschermen. Van een valpartij tot een stevige sneeuw- of regenval. Vandaar dat het materiaal van ski-jassen vaak steviger is dan dat van een winterjas, en heeft het een bepaalde waterdichtheid. Hierin – in de waterdichtheid – kan nogal verschil zitten. Een ski-jas wordt waterdicht genoemd vanaf een waterkolom van 5000. Hoe hoger het cijfer, hoe meer water/vocht een jas kan ‘verdragen’. Hier legden we al uit hoe het precies zit met waterdichtheid.
Net als een winterjas moet ook een ski-jas jou warmhouden. Want hoewel iedere wintersporter droomt van een heerlijk zonnetje, kun je ook te maken krijgen met vriestemperaturen tijdens de wintersport. En hoe hoger je bent, hoe kouder het is. Een ski-jas is dan ook goed isolerend, zodat je optimaal kunt genieten van de sneeuw.
Handige features
Hoe handig een ski-jas kan zijn, merk je pas als je hem gebruikt. Hij beschikt namelijk over een aantal slimme extra’s: van sneeuwvanger tot skipashouder tot ventilatieritsen. Hiermee kun je het uiterste uit je wintersport halen. Wij gaan in op de belangrijkste:

Sneeuwvanger
Onmisbaar in elke ski-jas: de sneeuwvanger. Dit is een elastische band aan de binnenzijde van de jas die de sneeuw houdt waar het hoort: namelijk op de piste en niet in je jas! Deze band kun je vaak met druknopen of klittenband goed op je middel laten aansluiten. Sommige sneeuwvangers kunnen aan een skibroek bevestigd worden.
Ventilatieritsen
Het kan je natuurlijk ook allemaal te warm worden op de piste. Vandaar dat een ski-jas vaak ontworpen is met ventilatieritsen. Op kritieke warmtezones, zoals je bovenarmen, zitten vaak van die ritsen. Deze kun je met één simpele beweging openen, zodat overbodige warmte kan ontsnappen en je lichaam ventilatie krijgt. Vaak zijn deze openingen afgezet met gaas, zodat sneeuw via deze weg niet naar binnen kan.


Opbergvak voor je skibril
Après-ski is superleuk en gezellig, maar niet als je erachter komt dat je die dure skibril kwijt bent geraakt. Hier is iets op verzonnen: het opbergvak in je ski-jas. Zo kun je ook tijdens je uitgebreide lunch jouw skibril veilig opbergen in een speciaal gemaakt vakje aan de binnenkant van je jas.
Liftpashouder
Met een liftpashouder, in de vorm van een vakje met rits op je mouw, kun je supersnel door de poortjes bij de lift. Hierbij hoef je het pasje niet uit je zak te halen maar kun je gewoon met je arm langs het poortje zwaaien. Het grote voordeel is ook dat je het pasje daardoor niet snel kan kwijtraken.


Elastische manchetten
Sneeuw en wind kunnen ook via de mouwen de jas binnendringen. Ook daar is wat op gevonden: elastische manchetten. Deze zitten vast aan het begin van de mouw en kunnen een duimopening hebben, zodat de mouwen ook nog eens goed blijven zitten.
Een klassieke ski-jas is dus zoveel meer dan een winterjas. Het belangrijkste is dat hij ademend, sneeuw- en winddicht is, goed isoleert en niet te zwaar op je lichaam drukt. Dan haal je niet alleen meer plezier uit je jas, maar ook uit je wintersport!