Verstandig je backpack inpakken

Je verre reis staat op punt van beginnen en je backpack mag bijna ingepakt worden. Last van inpakstress? Wees maar gerust, wij helpen je met inpakken.

Wees selectief

Veel startende backpackers zijn snel geneigd om teveel mee te willen nemen. Nu heb jij ongetwijfeld jouw lijstje met essentials al in huis gehaald. Maar zorg ten eerste ervoor dat je alleen het hoognodige meeneemt. Extra spullen beteken extra gewicht. Tip: Reis je samen? Kijk dan of je spullen onder je reisgezelschap kan verdelen. En is dat gewatteerde jasje nu echt nodig als je door warme, tropische gebieden trekt?

Backpack inpakken

Beschikt jouw backpack aan de buitenkant over elastische bevestigingskoorden? Dan is de verleiding groot om hieraan spullen te hangen die niet meer in je rugzak passen. Toch raden wij je aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Teveel spullen aan de buitenkant kan je stabiliteit verstoren, waardoor je rug en beenspieren zwaarder belast worden. En zo voorkom je dat je ergens aan blijft hangen. 

De juiste inpakmethode

Een backpack inpakken is even puzzelen, maar leg je hem juist, heb je daar de rest van je reis profijt van. Het zwaartepunt moet zich dichtbij het lichaam bevinden, het liefst op schouderhoogte. Zo voorkom je dat de rugzak naar achteren trekt. Waar in je rugzak deel je welke spullen het beste in? Uitleg in tekst én beeld. 

 1. Topvak

  Spullen die je onderweg veel nodig gaat hebben en vlug bij de hand wilt hebben, plaats je idealiter in het topvak. Denk hierbij aan een zonnebril, zonnebrandcrème, kaart en oplader. Is de kans op een buitje aanwezig? Dan kan het ook handig zijn om regenkleding in dit vakje te stoppen.

 2. Hoofdvak

  Zware spullen, zoals voedselvoorraden, kookspullen, waterzak en tent, kun je het beste in het midden en zo dicht mogelijk tegen je rug opbergen. Hiermee verbeter je je stabiliteit. Middelzware spullen zoals een EHBO-kit en kleding plaats je aan de voorkant van het middenvak. Belangrijk: verdeel het gewicht ook goed over links en rechts. Als het gros van het gewicht teveel aan de boven-, voor- of onderkant zit, word je instabiel en is de kans groter dat je rugpijn krijgt, vreemde houdingen aan of omvalt.

 3. Ondervak

  Gebruik het onderste vak voor relatief lichte, grote spullen waar je overdag weinig omkijken naar hebt. Denk hierbij aan een slaapzak en -mat.  Het onderste compartiment is bedoeld voor middelzware voorwerpen Rugzak inpakken ondervak

Handige inpaktips:

 • Ruimte besparen? Wikkel je kleding dan in speciale vacuüm- of perszakken. Hiermee pers je alles tot een compact pakketje. Ook het oprollen van kleding kan helpen.
 • Wil je niet dat je spullen gaan schuiven? Er zijn losse compartimenten die je kunt kopen voor in je backpack. Handig voor de orde, maar ook om je schone kledij van je vuile te scheiden.
 • Stop alles wat kan lekken, zoals insectensprays, zonnebrandcrème en andere vloeistoffen in zip-lock zakken.
 • Maak het gewicht niet zwaarder dan 20% van je lichaamsgewicht. Een te zware bepakking kan nogal slopend zijn. En dat went nooit. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *