Veiligheidstips voor hardlopen in het donker
Nu de dagen korter worden en de avonden langer – lees: sneller donker buiten – is het belangrijk goed verlicht te zijn als je de straat op gaat. Niet alleen op de fiets of wandelend, maar zeker als je je gebruikelijke rondje gaat hardlopen. Beeld je maar eens in hoe het voelt als je onverlicht op je fiets stapt in het pikkedonker. Ja, niet fijn hè? Dat is ook precies het gevoel dat je jezelf geeft als je incognito gaat rennen. De meeste running-gear voor in “de winter” zijn vaak wat donkerder van kleur en hebben vaak minimale reflectiestrepen. Dit is uiteraard niet voldoende als je gaat rennen.
Ik snap het wel, vaak wil je na een hele dag werken snel je rondje rennen om vervolgens voldaan op de bank te ploffen. Je schiet snel je outfit aan en gaat op pad, niet nadenkend dat jij eigenlijk óók een verkeersdeelnemer bent zodra je een stap op straat zet. Automobilisten toeteren naar je en fietsers roepen dat ze je niet kunnen zien. En geef ze eens ongelijk…
De feiten liegen niet…
Naast het feit dat het jezelf geen prettig gevoel geeft als je niet te zien bent tijdens je run, is het gewoonweg levensgevaarlijk, want je bent enorm kwetsbaar. Niet alleen in de donkere avonduren, maar ook zeker in de vroege ochtend waarin het nog stikdonker is. De feiten liegen niet want het aantal verkeersongevallen (auto, fiets, lopend) in de winter door duisternis is gestegen naar 131 procent (SWOV). Het hoofd planbureau verkeersveiligheid van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt het volgende: “Vooral fietsen die slecht verlicht zijn en voetgangers die vaak helemaal onzichtbaar zijn, zijn vaker het slachtoffer”.
Als hardloper behoor je tot de zwakke verkeersdeelnemer. Hardlopers worden niet beschermd door een helm of de constructie van een auto. Mede door het verschil in snelheid word je vaak over het hoofd gezien. Dat ene reflecterende logootje van je hardlooplegging is voor een automobilist pas zichtbaar op een paar meter afstand en dan is remmen te laat…

Light it up!
Vaak denk je dat je wel genoeg ziet en goed oplet. Je ogen passen zich immers aan de lichtomstandigheden aan. Maar wat kun je zelf doen om je zichtbaarheid te vergroten? Tegenwoordig kun je bijna overal wel terecht voor reflectieproducten die jouw (en die van anderen) veiligheid tijdens het lopen vergroten. Bijvoorbeeld hesjes, ledverlichting, strips met verlichting, (hoofd)lampjes enzovoorts. De meeste artikelen zijn ook nog eens vriendelijk geprijsd dus een excuus vanwege de prijs is overbodig. Om de verschillende reflecterende producten te kunnen onderscheiden, gaan we er iets dieper op in:
- Reflectie – Materiaal dat door invallend licht reflecteert. In je outfit – schoenen en kleding – is vaak wel iets van reflectie verwerkt, maar dit is niet voldoende. Deze producten zullen alleen zichtbaar zijn als het licht er rechtstreeks op schijnt.
- Lampjes – Deze zijn te allen tijde zichtbaar, net als je achterlicht van je fiets. De lampjes zijn meestal rood van kleur, maar zijn tegenwoordig ook in ledverlichting te krijgen. Ze zijn verkrijgbaar voor bijna alle lichaamsdelen: hoofd, enkels, armen, voor achter op je schoenen, rug en borst of zelfs hele harnassen. Bijvoorbeeld deze van INQ: Deze armband heeft een rode verlichting en twee lichtstanden voor extra zichtbaarheid!

Nog wat laatste tips
Naast het dragen van reflectie, lampjes en goede kleding kun je zelf nog een aantal maatregelen nemen om je run extra veilig te laten verlopen:
- In verschillende weersomstandigheden zoals regen en mist is het extra belangrijk om zichtbaar te zijn, ook overdag!
- Als je op de rijbaan moet lopen, loop dan het verkeer tegemoet. Je kunt sneller reageren en het verkeer ziet je aankomen door de verlichte reflectiestrepen
- Ben je bewust van omgevingsgeluiden en draag bij voorkeur geen oordopjes of koptelefoons
- Blijf altijd alert in het verkeer. Niet iedereen let – bewust of onbewust – goed op of zijn evengoed zichtbaar als jij dat bent