Veilig in de zon? Draag uv-werende kleding

De zon, heerlijk! Dat nodigt uit. We pakken de fiets, trekken de natuur in of zoeken onze heil in het water. Maar wees op je hoede, want voor je het weet is je huid verbrand. We kennen allemaal de open deur van het goed insmeren (hoewel dit er wel eens bij inschiet…). Wellicht minder bekend is het dragen van uv-werende kleding als verantwoorde manier om met de zon om te gaan. Wat dit precies is en voor jou (of je kind) kan betekenen, leggen wij je hier uit.

Waarom uv-werende kleding

Wanneer de zon schijnt, nemen we het ervan. Logisch, want de positieve effecten die de zon op jou heeft, liegen er niet om. Het helpt je lichaam bij de aanmaak van vitamine D, wat onder andere goed is voor onze botten, weerstand en humeur. En je huid krijgt er natuurlijk een mooi kleurtje van! Zonnen is gezond, zolang je er verstandig mee omgaat.

De keerzijde van te lang onbeschermd zonnen is dat het gevaren met zich meebrengt. De zon straalt verschillende soorten ultraviolette (uv) straling uit die, zeker bij overmatige blootstelling, hun uitwerking hebben op je huid. Ze kunnen je huid verbranden en in het ergste geval huidkanker veroorzaken. Au! Zeker voor kinderen in de groei is het uitkijken, omdat hun huidcellen extra kwetsbaar zijn.

Daarom zweren we bij goede beschermingsmaatregelen. Natuurlijk valt goed en regelmatig insmeren daaronder. Maar ook uv-werende kleding werkt effectief tegen schadelijk zonlicht, en maakt smeren haast overbodig.

Beschermingsfactor

Uv-werende kleding helpt je huid tegen zonverbranding. Het biedt een hoge beschermingsfactor* van vaak minimaal 50. Deze vind je terug op de label van je uv-kledingstuk, meestal uitgedrukt in de term UPF, ofwel Ultraviolet Protection Factor. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe minder uv-straling het kledingstuk doorlaat. Uv-kleding met een UPF hoger dan 50 houdt maar liefst 98% van de uv-straling tegen. Om je een idee te geven: bij een normaal wit T-shirt ligt dit rond de 10%. Dikke prima voor in de schaduw, maar niet als je lekker in de zon gaat rondstruinen.

Volgens Europese normen wordt materiaal met een UPF hoger dan 30 als ‘uv-beschermend’ bestempeld. Vanaf UPF40 is de stof ‘uv-ondoorlaatbaar’. Onderstaande tabel laat zien hoe het zit met al die beschermingsfactoren:

Factor 2 laat 50% uv door, weert dus 50%
Factor 5 laat 20% uv door, weert dus 80% uv
Factor 10 laat 10% uv door, weert dus 90% uv
Factor 30 laat 3,3% uv door, weert dus 96,7% uv
Factor 50 laat 2% uv door, weert dus 98% uv
Factor 100 laat 1% uv door, weert dus 99% uv

*Deze factor is een indicatie van hoe lang het materiaal bescherming biedt tegen de zon. Stel, je kunt het 20 minuten onbeschermd uithouden in de zon voordat huidverbranding optreedt. Dan kan kleding met een UPF van 30 je huid ongeveer 30 x 20 minuten beschermen.

Twee mensen op een rots

Andere voordelen van uv-werende kleding

Herkenbaar? Bepaalde delen van je lichaam die je niet goed of sterker nog, vergeten bent in te smeren? Het voordeel van uv-kleding is dat deze je lichaam voor een groot deel bedekt. Hoe meer je bedekt, hoe minder je kunt verbranden. Onder je uv-kleding hoef je je niet ook nog in te smeren. Voor de delen die onbedekt blijven, is dat wel verstandig om te doen. Combineren dus!

En hoewel zonnebrandcrème je huid niet altijd beschermt tegen uv-A-straling (tenzij aangegeven), doet uv-werende kleding dat wel. Deze straling dringt in tegenstelling tot uv-B dieper door op de huid – tot in de lederhuid. Het is dan ook de grootste boosdoener van huidveroudering; vooral rimpels werkt het in de hand.

Daarnaast laat uv-kleding minder uv-straling door dan gewone kleding als ze nat zijn. Ook is uv-kleding duurzaam. Je kunt het ze gewoon wassen volgens het wasvoorschrift zonder dat de bescherming verloren gaat. Ook kan het een oplossing zijn voor wiens huid extra gevoelig is.

Bepalende factoren

Wat maakt nou dat iets een beschermingsfactor 10 heeft of 50? Dat zit ‘m vooral in de dichtheid van het weefsel en de kleur. Hoe dichter de stof geweven is, hoe beter de bescherming tegen de zon. Andersom geldt: Hoe doorzichtiger, hoe meer uv-straling ze doorlaat. Uv-werende kleding wordt doorgaans van dichtgeweven vezels gemaakt.

Voor wie actief gaat zijn in de zon, kan beter katoen laten voor wat het is. Kies juist voor synthetische stoffen zoals lycra, nylon, acryl of polyester. Die beschermen je veel beter in de zon. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn vrij transparant van zichzelf en daardoor minder geschikt voor in de zon.

Ook de kleur van de stof speelt een rol: donkere kleuren bieden betere uv-bescherming dan lichte kleuren. Het nadeel is dat donkere kleuren meer infrarode straling opnemen en daardoor warmer aanvoelen. Hierdoor zijn ze minder comfortabel in de zon.

Soorten uv-beschermende kleding

Uv-kleding is er voor verschillende activiteiten: van zwemmen tot reizen en van fietsen tot wandelen. Zo is er bijvoorbeeld specifieke outdoor- en zwemkleding die uv-bescherming bieden. Er zijn zelfs accessoires met geïntegreerde uv-bescherming, zoals hoeden en petten. Kortom: je kunt je van top tot teen wapenen tegen de zon!

Wie veilig wil spelen, gaat verstandig met de zon om. Of je nu tubes zonnebrandcrème smeert of uv-werende kleding draagt. Met de juiste bescherming zit jij gebakken. Want de zon is niet iets waar je bang voor moet zijn, maar juist van moet genieten. Better safe than sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *