Veel gemaakte fouten tijdens de wintersport

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, heb je waarschijnlijk geen idee wat je te wachten staat in de sneeuw. Ik heb in mijn vorige blogs al wat tips gegeven wat je niet moet vergeten. Nu is het tijd voor praktische tips om wat blunders en fouten te voorkomen. Toch ook best handig! 

1. Te warm aankleden

Vaak denken mensen die nog niet eerder op wintersport zijn geweest dat ze zich erg warm aan moeten kleden. Het is misschien nog wel veel belangrijker om kleding te dragen die je droog houdt. Als beginner lig je (helaas) nog wat vaker in de sneeuw en dan is het wel lekker om niet nat te worden. Kies daarom voor het dragen van verschillende laagjes en kies een jas en broek met een fijne waterdichtheid.  

2. Geen lessen nemen

Ik heb regelmatig bij mijn skischool meegemaakt dat mensen na een dag binnenkomen met de vraag of ze toch nog wel op les mogen. Skiën lijkt misschien niet zo moeilijk als je het andere mensen ziet doen, maar iedereen heeft het ergens moeten leren. Het is zelfs aan te raden om voordat je op wintersport gaat wat lessen in Nederland te nemen. Er zijn genoeg indoorbanen waar je alvast wat technieken kunt opdoen. Scheelt weer wat gênante momenten op de piste!

3. Op de piste alcohol drinken

Soms is er niets fijner om na een hele dag skiën een lekker biertje te drinken in het zonnetje boven op de berg. Maar bedenk wel: je moet nog naar beneden. De pistes liggen er aan het einde van de dag vaak minder goed bij dan in de ochtend en er zijn veel mensen op de piste te vinden die ook nog moeten afdalen. Natuurlijk kan het drinken van één biertje dan nog niet zoveel kwaad, maar vergeet niet dat je toch ook nog naar beneden moet skiën. Zorg dat je veilig naar beneden komt en ga daar pas lekker een biertje drinken. Better safe than sorry!

4. Materialen uit de lift laten vallen

Dit is ook echt een klassieker. Kijk maar is naar beneden als je in een lift zit. Er ligt van alles. Skistokken, handschoenen, skibrillen, helmen enzovoort. Niet erg prettig om je skistok per ongeluk te laten vallen en die vervolgens op te gaan zoeken. Houd je skistokken en handschoenen dus goed vast in de lift en kijk om je heen naar het prachtige uitzicht wat je hebt.

5. De groep kwijtraken

Als je nog niet zo vaak op wintersport bent geweest, is het best lastig om de pistes te lezen. Pistes zijn altijd aangeduid met ronde bordjes en cijfertjes. Het kan maar zo zijn dat je met een groepje op pad bent en je ze ineens niet meer ziet staan. Overleg altijd met je groep welke piste je neemt en als er een vertakking van de piste is, weet dan waar je heen moet. In elk skigebied staat op verschillende plekken een overzicht van het gebied, en vaak krijg je bij het halen van je skipas een overzicht mee van je skigebied op papier. Daarnaast is het handig om regelmatig te stoppen op de piste om te kijken of iedereen nog meekomt en of er geen ongelukken zijn gebeurd.

6. Je skipas vergeten

Toegegeven, dit overkomt zelfs mij altijd een keer per wintersport. Je bent helemaal ready to go en staat bij de poortjes van je skilift. En op dat moment kom je er achter dat je een andere jas aan hebt of dat je skipas nog op de tafel in het hotel ligt. Probeer altijd voor jezelf voordat je je hotelkamer uitstapt een checklist in je hoofd af te strepen of je alles hebt.

7. Te weinig eten en drinken

Dit is een puntje wat erg vervelend kan zijn tijdens het lessen en/of het skiën zelf. Vergeet niet tussendoor de inwendige mens te verzorgen. Skiën kost veel energie en je verbrandt ontzettend veel op een dag: gemiddeld 500 calorieën per dag met een gemiddelde inspanning. Neem altijd een tussendoortje mee de piste op, zoals een energiereep of een mars. En vergeet niet genoeg te drinken.

Met deze tips hoop ik dat jullie er allemaal als professionals bij lopen op de piste en dat je het allemaal iets minder ongemakkelijk vindt. Toch is het ook wel weer leuk om allemaal verschillende soorten mensen en verschillende niveaus bij elkaar te zien op de piste. Van beginners tot gevorderde skiërs – we komen er allemaal omdat we wintersport te gek vinden!


Kristen

Ik ben Kristen Bos, afdelingshoofd van de ski-/outdoorafdeling van de Perry Sport in Groningen. Naast mijn werkzaamheden in Groningen ben ik snowboardlerares in Oostenrijk. In september ben ik afgestudeerd en ben ik in het bezit van de bachelor Sport, Gezondheid en Management. Snowboarden, surfen, reizen en koken zijn grote hobby’s van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *