4 starttips die je moet weten als beginnende sporter

Wat je reden ook is om te gaan sporten; beginnen is vaak een drempel. Met wat eenvoudige, misschien zelfs voor de hand liggende tips, zul je zien dat het makkelijker, maar vooral leuker kan zijn om te gaan sporten, of… trainen. Maar wat is het nou… sporten of trainen? Ik definieer het altijd zo:

  • Sporten is actief bewegen zonder een bewust doel (anders dan het ‘actief bezig zijn’). 
  • Trainen is actief bewegen volgens een plan waarbij je werkt aan meetbare progressie.

Onderstaande tips zijn eigenlijk toepasbaar op elke tak van sport, maar in dit blog vertaal ik het even naar training in de vorm van het werken met gewichten, apparaten en/of eigen lichaamsgewicht. Thuis of op de sportschool.

#1: Maak een plan

Serieus. Maak een plan! Als je gaat koken dan bedenk je toch ook van tevoren wat je wilt gaan eten? Of kwak je altijd gewoon van alles in de pan in de hoop dat het lekker is? Het maken van een plan kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar hou vast aan een aantal basisprincipes:

  • Stel jezelf een doel;
  • Maak daar vervolgens een schema voor;
  • Zet de trainingen uit je schema in je agenda;
  • Ga aan de slag!

Vind je het zelf lastig om een doelstelling te formuleren en/of een schema te maken? Vraag hulp bij de sportschool waar je traint of zoek een (personal) trainer die jou op weg kan helpen.

#2: Stel doelstellingen

Stel een einddoel op, maar maak ook gebruik van tussendoelen. Belangrijk: hou ze meetbaar en wees realistisch! Stel je doelen desnoods gaandeweg bij. Een einddoel kan een droomdoel zijn, de tussendoelstellingen geven je de kans om jezelf te belonen na het behalen van een tussendoel. En een beloning werkt altijd motiverend. Dat is ook de psychologie achter het succes van (computer)games; het behalen van een nieuw level geeft je euforie en de kracht om weer verder te gaan.

Net als bij games zul je elk nieuw level/nieuw tussendoel meer je best moeten doen! Dat is normaal; continu progressie is niet eeuwigdurend helaas. Gebruik de behaalde tussendoelstellingen om jezelf te belonen. Zoek een beloning die aansluit op je sportieve doel. Stel dat je als doelstelling hebt om conditioneel sterker te worden; je wilt bijvoorbeeld 50 burpees kunnen doen. Werk daar dan in stappen naar toe; 1e meting bijvoorbeeld 10 stuks, na 2 weken de 2e meting 20 stuks… enzovoort.

Doelstelling gehaald? Beloon jezelf bijvoorbeeld door een geldbedrag opzij te zetten voor als je uiteindelijk je einddoel hebt bereikt en dan die nieuwe sportschoenen kunt kopen.

#3: Maak een schema

Maak gebruik van een schema. Als je veel verstand hebt van trainingsleer, dan kun je dit zelf maken. Zo niet, vraag dan of een (personal) trainer jou kan helpen met een stappenplan om de weg te volgen naar jouw doelstellingen. Het grote voordeel van een schema is dat je je kunt voorbereiden op je work-out. Zie het als een vakantiereis met de auto; dan is het ook fijn als je weet hoe je moet rijden. En de reis op zichzelf is ook al een doel op zich.

Wees selectief in de keuze voor jouw trainer. De juiste klik met een trainer is belangrijk. Aangezien je tijdens het traject ongetwijfeld zo nu en dan simpelweg geen zin zult hebben of wat spierpijn hebt van de vorige keer, is het belangrijk dat een trainer jou op de juiste manier motiveert. Dat kan betekenen dat je soms een spreekwoordelijke schop onder de kont zult krijgen of soms een training zult overslaan. 

Belangrijk om te weten is dat een schema ‘slechts’ een guideline is. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden moet een schema aangepast kunnen worden. 

En bedenk voor jezelf of je zelfstandig wilt trainen of in een groep. Helemaal hot tegenwoordig is cross-fit. Maar dit zijn vrij intensieve trainingen. Begin je net en/of heb je al een jaar of langer geen noemenswaardige sportieve activiteiten meer gedaan, dan is het verstandiger om het wat bescheidener aan te pakken. Wil je wel in een groep trainen, oriënteer je dan op een groepsles als spinning, bodyattack of bodypump. De meeste sportscholen hebben een uitgebreid scala aan groepslessen. En bedenk voor jezelf wat jou leuk lijkt om te doen. 

#4: Gebruik een agenda

Die hebben we allemaal. Gebruik deze dan ook voor je trainingen! Mentaal creëer je zo de spreekwoordelijke stok achter de deur omdat je jouw stappenplan inzichtelijk maakt. Je doelstellingen schrijf je als volgt op; je einddoel 12 weken vanaf de start van je trainingen. En plan daar tussenin de tussendoelstellingen. Zo werk je heel bewust en heel overzichtelijk je schema af.

Waarom een periode van 12 weken? Het is een beproefde tijdsduur. Iedereen kan 12 weken overzien om de discipline op te brengen die nodig is voor een trainingstraject. En binnen die 12 weken zul je ook merken dat je goed meetbare progressie kunt boeken en dus je beloning kunt incasseren! Plan in je agenda bij voorkeur vaste trainingsdagen- en tijden in. Op den duur zul je merken dat het een gewoonte gaat worden om op die tijden te gaan trainen. En als het een gewoonte is geworden, dan zit je in de flow van het sporten, of sorry; trainen!

Ik kan nog veel dieper ingaan op de materie, dat zal ik ook doen in latere blogs. Maar de basis is simpelweg het begin. Dus als je dit blog gelezen hebt; start met het maken van een plan. Inspiratie nodig? Ga dan nu lekker naar buiten voor een wandeling en denk er tijdens je wandeling over na.


Ik ben Raymond Mahler, 48, vader, partner en groot sportliefhebber. Naast mijn werk als DTP-vormgever op het hoofdkantoor van Perry in Aalsmeer ben ik actief in de fitness-branche. Als sporter ben ik ruim 20 jaar actief geweest in de baanatletiek met als specialisatie de 400 meter horden. Daarnaast heb ik een tijdje American Football gespeeld. Later ben ik training gaan geven: atletiek (sprint-horden gericht) en inmiddels geef ik al weer ruim 5 jaar les op de sportschool. Op de sportschool geef ik de groepsles Bodypump van Les Mills. Mijn eigen ervaringen als sporter en de diverse cursussen die ik heb gevolgd probeer ik met veel enthousiasme en passie over te dragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *