Tour de France voor dummies

Na 30 jaar heeft Nederland weer een geletruidrager. Mike Teunissen pakte in de eerste etappe na de val van Dylan Groenewegen de etappe overwinning en de gele trui. Met nog 2,5 week Tour de France staan er nog fantastische dagen op het programma.

De Tour betekent ook weer dat drie weken lang vrienden, kennissen, collega’s en de tv-commentatoren allerlei termen roepen die je hersenen doen kraken! Want wat is nou aan het elastiek hangen of waar de staat de bolletjes trui voor? Lees snel dit blog en je bent zelf helemaal klaar voor de Tour.

Truien en rugnummers

Naast het als eerste finishen in een etappe zijn de diverse truien de belangrijkste prijs tijdens de Tour de France. Welke trui voor welke prijs staat lees je nu.

Gele trui: is de trui voor de persoon die eerste staat in het algemeen klassement. Dus tijdens alle etappes bij elkaar het minste tijd nodig heeft gehad om het parcours af te leggen.

Witte trui: trui voor de beste jongere. Te vergelijken met de gele trui. Alleen deze trui is voor wielrenners bedoeld die niet ouder zijn dan 26 jaar.

Groene trui: puntentrui voor de beste sprinter. Tijdens de etappes zijn er zogenaamd tussen sprinters en aan het eind van de etappe is er een eindsprint (bij de finish). De eerste 15 wielrenners die deze sprints passeren krijgen daar punten voor, resulterend in een klassement. 

Bolletjestrui: puntentrui voor de wielrenner die het beste tegen de bergen oprijdt. Te vergelijken met de groene trui. Echter liggen de tussensprints op de top van een berg/heuvel.

Rood rugnummer: nee, dit is niet degene die laatste staat in het algemeen klassement. Dit heet de rode lantaarn. Rode rugnummer wordt gedragen door de wielrenner die de vorige dag het meest strijdlustig was. Dit wordt bepaald door een achtkoppige jury (die vaak Franse wielrenners iets beter beoordelen).

Tour de France voor dummies

Termen en uitspraken

Een middagje de Tour de France volgen is natuurlijk leuk. Maar hoor jij ook wel eens termen waarvan je denkt ‘waar hebben ze het over’? Nadat je onderstaande termen door hebt genomen is dit verleden tijd!

Aan het elastiek hangen: het tempo niet meer kunnen volgen en daarna weer aansluiten om vervolgens weer het tempo niet aan te kunnen.

De bus: een grote groep wielrenners die het zwaar hebben tijdens een bergetappe en samen rustiger naar de finish fietsen. Degene die de groep aanvoert heet de buschauffeur. Zijn verantwoordelijkheid is binnen de tijdslimiet finishen.

Een waaier: benaming voor wielrenners die in groepsvorm schuin achter elkaar gaan rijden om zich zo te beschermen tegen de harde tegenwind.

Een hongerklop krijgen: een plotselinge inzinking van een wielrenner. Vaak veroorzaakt door te laat iets te eten of te drinken.

Surplace: bijna stilstaan op de fiets om een andere wielrenner op kop te dwingen om zo een gunstige positie voor de sprint te bewerkstelligen.

Linkeballen: doen alsof je er helemaal doorheen zit en weinig vooraan in de wind rijden, om zo te profiteren van de inspanning van anderen.

Geparkeerd staan: tijdens het oprijden van een berg/heuvel bijna niet meer vooruitkomen.

Chasse patate: term die gebruik wordt wanneer een wielrenner vanuit de grote groep richting de kopgroep probeert te rijden maar halverwege blijft steken.

Koninginnerit: hier wordt de zwaarste etappe tijdens een Tour de France editie genoemd. Meestal een rit waarin de wielrenners een aantal hoge bergen op moeten fietsen.

Onthoud deze termen en uitleg goed! Zo praat jij bijvoorbeeld makkelijk mee bij het koffiezetapparaat. Mocht er nog een term ontbreken, plaats deze dan als comment.


gino

Gino Duin (33) is online marketeer bij Perry en doet zelf aan voetballen en wielrennen. Rijdt zelf in de omgeving West-Friesland wekelijks een rondje op zijn Cannondale racefiets. Heeft volgend jaar als doel het rijden van de elfstedentocht en een paar toertochten. “Ik weet zelf dat ik geen Tom Dumoulin ben, maar geniet er van mijn grenzen te verleggen en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *