Stappenplan: Zo koop je de juiste wandelschoenen

Wandelen is een prachtige sportieve activiteit die eindeloze mogelijkheden biedt voor iedereen. Maak een mooie wandeling in het bos, het park, of als je meer ervaren bent, kun je zelfs de bergen in trekken. Helaas kun je niet zomaar met je sneakers kilometerslange wandeltochten afleggen. Het dragen van de juiste wandelschoenen is daarom belangrijk, maar hoe kies je de juiste wandelschoenen?

1. Wat voor wandelaar ben jij?

Wanneer je wandelschoenen aanschaft, is het allereerst van belang om jezelf de vraag te stellen: wat voor wandelaar ben ik? Er is namelijk een behoorlijk verschil tussen de juiste wandelschoenen vinden voor iemand die in de bossen wandelt of iemand die in de bergen wandelt en/of klimt.

Jezelf afvragen hoe jouw wandelomstandigheden eruitzien, is een van de belangrijkste stappen in het proces. Wandelschoenen zijn persoonlijk. Als ze niet bij jou en je wandelroutes passen, kunnen ze je wandelplezier behoorlijk vergallen. Probeer de keuze daarom niet te overhaasten. Je bent wellicht een tijdje bezig met uitzoeken, maar hoe meer tijd je erin stopt, hoe meer plezier je uiteindelijk zult hebben van je wandelschoenen.

Hoe kun je precies vaststellen wat voor wandelaar je bent? Heel simpel, stel jezelf eens onderstaande vragen.

 • In wat voor gebieden ga ik de wandelschoenen gebruiken?
 • Wat voor paden ga ik bewandelen? Zijn die veelal vlak? Of ga ik ook off-road wandelen?
 • Bevind ik mij tijdens het wandelen ook weleens in de bergen of beklim ik rotsen?
 • Ben ik van plan om door natte of droge gebieden te trekken?
 • Loop ik in een rustig tempo of houd ik liever de vaart erin?

Kortom: probeer voor jezelf in kaart te brengen waar en hoe je wandelt. Op basis daarvan kun je gemakkelijker een keuze maken tussen de verschillende wandelschoenen.

Onder welke wandelcategorie val jij?

Zodra je jezelf hebt afgevraagd wat voor wandelaar je bent, kun je jezelf waarschijnlijk identificeren met een (of meerdere) van de onderstaande wandelcategorieën.

 • Alledaagse wandelaar: Jij wandelt in vlakke gebieden met paden. Dit kunnen korte dagwandelingen zijn in de natuur of in de stad.
 • Boswandelaar: Jij wandelt graag in de natuur. Dit kan zowel op de paden zijn als off-road. Het terrein is wat stugger en de grond is meer oneffen. Daarnaast loop je ook langere afstanden.
 • Bergwandelaar: Jij wandelt regelmatig in de bergen, waardoor je veel te maken hebt met onregelmatig en ruig terrein. Je maakt zowel dagwandelingen als wat langere tochten.
 • Meerdaagse wandelaar: Jij wandelt graag op uitdagende trails en maakt lange afstanden. Als meerdaagse wandelaar heb je vaak zwaardere bepakking, omdat je wellicht op verschillende locaties overnacht. Daarnaast zijn deze wandelingen vaak op oneffen en ruig terrein, zoals in de bergen.
 • Avontuurlijke wandelaar: Jij bent een wandelaar die graag in extreme omstandigheden wandelt of op expeditie gaat. Je trekt door wandelgebieden waar je te maken krijgt met diverse uitdagingen: het weer en het ruige terrein. In deze gebieden ben je zowel aan het wandelen als klimmen.
Wandelen

2. Welke wandelschoen past bij jouw wandelcategorie?

Nu volgt de stap waar veel mensen blijven haken wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe wandelschoenen: welke soort wandelschoen past bij jouw wandelomstandigheden? Er bestaan diverse soorten schoenen die worden onderverdeeld in vier verschillende categorieën, van A tot en met D.

Bekijk hieronder wat die verschillende categorieën in wandelschoenen precies inhouden.

 • Lichtgewicht: De eerste categorie is de lichtgewicht wandelschoen. Dit zijn schoenen die extra licht zijn en vaak het uiterlijk hebben van reguliere sneakers. Het zijn extra lichte wandelschoenen die perfect zijn voor alledaagse wandelingen of wandelingen in het bos. Je kan er echter geen verre tochten mee afleggen of over ruige terreinen mee lopen. Je kunt ze vergelijken met de wandelschoenen uit categorie A, maar dan lichter.
 • Categorie A: Deze categorie is geschikt voor wandelingen op aangelegde paden en ondergronden die vlak of lichtglooiend zijn. Denk hierbij aan wandelingen in het bos, het strand, het park of in de stad. Het zijn lage schoenen met een soepele en buigzame zool. De schoenen hebben doorgaans een alledaags uiterlijk, waardoor je ze ook voor de alledaagse dag aan kunt trekken.
 • Categorie A/B: Deze schoenen zijn een combinatie van een wandel- en bergschoen. Het is een schoen die licht van gewicht en flexibel is, maar die tegelijkertijd ook extra ondersteuning biedt rond je voet en enkels dankzij de halfhoge schacht. Hierdoor kun je met deze schoenen gemakkelijk wandelen in de bossen of op heuvelachtig terrein.
 • Categorie B: Deze hoge schoenen zitten stevig om je enkel heen. Ze hebben een stugge zool en zijn geschikt voor bergachtig terrein. Ook als je met een grotere rugzak lange wandelroutes aflegt, is deze wandelschoen de juiste keuze.
 • Categorie C: Deze wandelschoenen kenmerken zich door de hoge, stevige schacht en de stugge zool. De zool is nog stugger dan de categorie B-schoenen. Dat maakt dit type ideaal voor uitdagende trekkingtochten in de bergen met zware bepakking.
 • Categorie D: Deze schoenen zijn bedoeld voor de meest avontuurlijke en uitdagende wandeltochten. Het zijn stijgijzervaste schoenen met een uitermate stijve zool die je niet met de hand kan buigen. Deze categorie is geschikt voor extreme alpiene tochten en zware klimpartijen.

Nu we duidelijk op een rijtje hebben wat voor wandelaar jij bent en wat voor wandelschoenen er bestaan, wordt het tijd om de beste optie voor jou te vinden. Bekijk hieronder in het overzicht welke wandelschoenen bij jou passen!

3. Kies de juiste eigenschappen voor jouw wandelomstandigheden

Nu je de juiste categorie wandelschoen hebt gevonden, is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende wandelschoenen binnen die categorie. De ene wandelschoen past namelijk nog beter bij jouw wandelomstandigheden dan de ander.

Wandelschoenen kunnen verschillende eigenschappen bevatten die jouw wandeltochten nog comfortabeler maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande eigenschappen.

Ademend: Heb je tijdens het wandelen snel last van warme voeten of wandel je vaak in warme omstandigheden? Kies dan voor een ademende wandelschoen. Die zorgt ervoor dat je voet goed geventileerd wordt. Leren wandelschoenen staan erom bekend goed ventilerend te zijn. Het nadeel is wel dat leren schoenen niet geheel waterdicht zijn.

Waterdicht: Loop je geregeld in de regen of natte begroeiing, dan zijn waterdichte schoenen geen overbodige luxe. Deze zijn uitgerust met een waterdicht membraan, zoals Gore-Tex. Wel even uitkijken dat je waterdicht niet met waterafstotend verwart: dit zijn twee opzichzelfstaande begrippen. Waterafstotend houdt in dat het water van de stof afrolt, maar bij aanhoudende regen komt het er toch doorheen. En dat gebeurt niet bij waterdichte schoenen.

Vaak kun je aan de schoen herkennen of deze waterdicht of waterafstotend is:

 • De schoen is waterafstotend wanneer dit vermeld staat op de schoen of als de wandelschoen enkel van leer gemaakt is.
 • De schoen is waterdicht als het een voering heeft van Gore-Tex of een gelijksoortig membraan. Dit staat altijd vermeld op de schoen.

Gewicht: Het gewicht van de wandelschoen kan veel verschil maken tijdens je wandeltocht. Hoe lichter de schoenen zijn, hoe minder ze je benen vermoeien. Op ruige terreinen kun je er echter niet omheen dat de schoenen wat zwaarder zijn. Als je een wandelaar bent die geen extra stugge zool of superhoge schacht nodig heeft voor grip en ondersteuning in ruige gebieden dan kun je al snel een lichtere schoen uitkiezen.

4. De juiste wandelschoenen gevonden? Tijd om te passen

Heb je de juiste wandelschoen gevonden? Dan kun je beginnen met passen. Neem hier de tijd voor, de pasvorm is namelijk allesbepalend.

Hoe hoort een wandelschoen te zitten?

Een wandelschoen hoort over het algemeen overal goed aan te sluiten. Belangrijk is dat het hielstuk stevig aansluit, zodat je hiel niet op en neer gaat tijdens het lopen. Daarnaast mogen je voeten ook niet naar voren glijden. Tegelijkertijd mag de schoen niet te breed zijn. Houd in je achterhoofd: hoe meer je voet kan schuiven, hoe meer wrijving er ontstaat en hoe meer blaren dat tot gevolg kan hebben. Het is echter wel belangrijk dat je tenen genoeg bewegingsruimte hebben in de schoenen.

Wandelschoenen zijn altijd groter dan je normale schoenen. Als je de veters los hebt moet je nog een vinger achter je hak kunnen steken. Dan weet je dat de wandelschoen goed zit. Zo kun je snel testen of je te weinig of juist te veel ruimte in de schoen hebt. De extra ruimte is nodig, aangezien je voeten tijdens het wandelen opzetten. Daarnaast voorkomt de extra beweegruimte dat je tenen en de rest van je voet bekneld worden tijdens het bewandelen van stijgende en dalende paden.

De checklist voor tijdens het passen

Waar moet je allemaal op letten tijdens het passen? Bekijk hieronder de checklist!

 • Pas de wandelschoenen in de middag. Je voeten zijn een stuk smaller in de ochtend vergeleken met in de middag. Gedurende de dag gaan je voeten wat opzetten en dit bootst precies na wat er gebeurt wanneer je gaat wandelen.
 • Draag goede wandelsokken wanneer je de wandelschoenen past.
 • Pas wandelschoenen die anderhalf tot twee maten groter zijn dan je normale schoenmaat. Tijdens wandelingen zetten je voeten namelijk uit.
 • Pas wandelschoenen van verschillende merken. Per merk kan een wandelschoen namelijk verschillen in de breedte.
 • Probeer wandelsituaties na te bootsen tijdens het passen. Doe bijvoorbeeld een hellingproef om te achterhalen of je tenen niet telkens tegen de neus van je schoen drukken.
 • Zitten de schoenen lekker? Houd ze gerust nog langer aan om te checken of ze ook echt lekker blijven zitten.
 • Ga er tijdens het passen niet vanuit dat er iets aan de schoenen verandert zodra je ze inloopt. Als je tijdens het passen het gevoel hebt dat de schoenen te strak zitten of dat er iets niet fijn zit, koop de schoenen dan niet.
 • En vergeet niet: laat je goed adviseren door een specialist wanneer je er niet uitkomt. Bij Perry staan we altijd voor je klaar. Als je oude wandelschoenen hebt, is het handig om deze mee te nemen naar de winkel. Zo kan de specialist op basis van jouw oude model nagaan of er een vergelijkbaar model is. Daarnaast kan de specialist aan de hand van de slijtage zien wat jouw looppatroon is.

Heb je de juiste wandelschoenen gevonden, dan kan het echte wandelwerk beginnen. Alvast veel wandelplezier!


Hi! Ik ben Tessa, 23 jaar en werkzaam op de E-commerce afdeling van Perry. Dansen is mijn grootste passie in het leven. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dansstijlen. Ik was daarom ook jarenlang in diverse dansscholen te vinden. Naast het feit dat de dansvloer voelt als een tweede thuis, ben ik vanwege mijn voorliefde voor schrijven en lezen ook regelmatig in de luie stoel te vinden met een pen in de ene hand, een kop thee in de ander en een goed boek op schoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *