Tips: zo koop je de juiste wandelschoenen

Lekker wandelen door de bossen, over de heide of oefenen voor de Nijmeegse vierdaagse. Wandelen kan altijd en overal. Maar waar moet je nou op letten als je wandelschoenen gaat kopen? Een aantal tips.

1. Bedenk waar en hoe je wandelt

Wandelschoenen zijn persoonlijk. Als ze niet bij jou passen, kunnen ze je wandelplezier behoorlijk vergallen. Overhaast dus niet. Want waarvoor ga je de schoenen gebruiken? Is dat voor vlakke paden? Of ook weleens in de bergen of op de rotsen? Ben je van plan om door natte of droge gebieden te gaan trekken? En loop je in een rustig tempo of hou je graag de vaart erin? Kortom: bedenk waar en hoe je wandelt. 

Wandelschoenen

2. Let op de categorie

Wandelschoenen worden meestal onderverdeeld in categorieën, van A tot D. Deze hebben te maken met de oppervlakte waarop je loopt.

Type A: lage schoenen met een soepele, buigzame zool. Geschikt voor aangelegde paden en ondergronden die vlak of lichtglooiend zijn.
Type B: deze hoge schoenen zitten stevig om de enkel heen. Ze hebben een stugge zool en zijn geschikt voor bergachtig terrein.
• Type C: hoge, stevige schoenen met een stuggere zool dan categorie B-schoenen. Ideaal voor lange trekkingtochten met zware bepakking.
• Type D: stijgijzervaste schoenen met een uitermate stijve zool. Geschikt voor extreme tochten en zware klimpartijen.

3. Let op het materiaal

Loop je geregeld in de regen of natte begroeiing, dan zijn waterdichte schoenen geen overbodige luxe. Deze zijn uitgerust met een waterdicht membraan, zoals Gore-Tex. Wel even uitkijken dat je waterdicht niet met waterafstotend verwart: dit zijn twee opzichzelfstaande begrippen. Waterafstotend houdt in dat het water van de stof afrolt, maar bij aanhoudende regen komt het er toch doorheen. En dat gebeurt niet bij waterdichte schoenen.

Vaak kun je aan de schoen herkennen of deze waterdicht of waterafstotend is:
• de schoen is waterafstotend wanneer dit vermeld staat op de schoen of als de schoen van enkel leer gemaakt is.
• de schoen is waterdicht als het een voering heeft van Gore-Tex of een gelijksoortig membraan. Dit staat altijd op vermeld op de schoen.

Wandelschoenen

4. Neem de tijd om te passen

Weet je wat voor schoenen je ongeveer nodig hebt, dan kun je beginnen met passen en proberen. Neem hier goed de tijd voor, de pasvorm is namelijk allesbepalend. Nog meer tips:

• Trek bij het passen wandelsokken aan. Zo weet je zeker of de schoen goed zit, omdat wandelsokken dikker zijn.
• Neem je wandelschoenen anderhalf tot twee maten groter dan ‘normaal’. Tijdens actieve wandelingen zet je voet namelijk iets uit door warmte en toename van bloedcirculatie. 
• Belangrijk is dat het hielstuk stevig aansluit. Je hiel mag niet op en neer gaan, en je voet mag helling-af niet naar voren glijden. Tip: doe een ‘hellingproef’.
• Koop je schoenen ook niet te breed. Hoe meer je voet kan schuiven, hoe meer wrijving ontstaat. Met blaren tot gevolg.
• Bij twijfel over de juiste maat: haal het inlegzooltje eruit en ga erop staan. Houd je een duim ruimte over? Dan heb je voldoende ruimte om te kunnen schuiven tijdens stijgen en dalen. 
• Probeer verschillende merken, dit kan bijvoorbeeld verschillen in de breedte van de schoen.

En vergeet niet: laat je goed adviseren door een specialist. Bij Perry staan we altijd voor je klaar. Heb je de juiste wandelschoenen gevonden, dan kan het echte wandelwerk beginnen. Alvast veel wandelplezier! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *