Tips voor een sportief dagje Utrecht

Dat je in Utrecht goed kunt shoppen wisten we al. Maar of je er ook voor een sportieve dag aan het juiste adres bent? Reken maar! Perry bundelde de leukste activiteiten voor sporters en avonturiers. 

Kanoën

Hot spot – De Vecht, Utrechtse Grachten, Het Valleikanaal, Kromme Rijn, Vinkeveense Plassen, Loosdrechtse Plassen en Kortenhoefse Plassen.

Playtime – Toeterende taxichauffeurs, brullende bouwvakkers, krijsende kinderen. Als één van de dichtstbevolkte provincies van Nederland staat Utrecht nou niet bepaald bekend als een oase van rust. Gelukkig biedt een vijftiental kanoroutes uitkomst. Op het water vind je nog genoeg plekken waar rust en ruimte regeren. Daarnaast is een potje peddelen – kanoën, kajakken of stand up paddle boarden (suppen) – ook een serieuze work-out. Zo loodst de Ruigkaderoute (6 km) je door natuurgebied Botshol, peddel je op de Kortenhoefse Plassen 10 kilometer lang door een ruig waterlabyrint, is Rondje Loosdrecht (22 km) een puik peddelrondje voor doorzetters en zwerf je over de Kromme Rijn, dwars door Landgoed Amelisweerd zo het bruisende (water) hart van Utrecht in.

Check – Voor exacte startlocaties, korte routebeschrijvingen, kaarten en verkoopadressen voor het verplichte vignet (€ 7,50) trap je naar mtb-utrechtseheuvelrug.nl.

Kanoen

Mountainbiken

Hot spot – De Utrechtse Heuvelrug.

Playtime – De provincie Utrecht is het kloppende mountainbikehart van Nederland. Maar liefst tien uitgestippelde mtb-routes kruipen, sluipen, draaien, keren, klimmen en dalen over de flanken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De ontspoorde achtbanen bevinden zich ten oosten van Utrecht, grofweg in een langgerekte lus tussen Rhenen, Zeist, Soesterberg en Lage Vuursche. De afstanden variëren in lengte van 3 tot 20 kilometer. Opgeteld zijn ze goed voor 115 kronkelkilometers. Ieder rondje op de Heuvelrug is met verstand van terreinzaken aangelegd. Dus geen rechttoe rechtaan landwegen, maar golvende trails die ook na een fikse bui droog blijven.

Check – Voor exacte startlocaties, korte routebeschrijvingen, kaarten en verkoopadressen voor het verplichte vignet (€ 7,50) trap je naar mtb-utrechtseheuvelrug.nl.

Mountainbiken

Banjeren

Hot spot – Weilanden, landgoederen, bossen en boerenerven in het Utrechts buitengebied.

Playtime – Waarom suf het gebaande wandelpad volgen als je ook dwars door weilanden, knollenvelden, bosranden en boomgaarden kunt banjeren? Trek je stevige stappers, trailrunners, laarzen of desnoods klompen aan en volg één van de ruim dertig Klompenpaden die kriskras door de provincie lopen. Onderweg kom je aan de hand van de Klompenpad-app van alles te weten over de lokale cultuur en natuur. Uitgekeken in Utrecht? Ga dan de boer op in Gelderland: hier liggen nog zo’n zeventig spannende struintochten op je te wachten.

Check – Zet je beste beentje alvast voor op klompenpaden.nl. De site biedt een compleet overzicht van alle banjertochten (afstanden tussen de 3 en 17 kilometer). Tip: download de superhandige app voor leuke achtergrondinformatie.

Boulderen

Hot spot – Neoliet (Utrecht), Boulderhal Energiehaven (Utrecht), Boulderhal Sterk (Utrecht), Kei (Amersfoort).

Playtime – Boulderhallen schieten als paddenstoelen uit de grond. Boulderen is klimmen op lage wanden (maximaal 4 meter), die omringd zijn door dikke valmatten. Het gebruik van lijnen of klimgordel is niet nodig. Wel een flinke dosis techniek, kracht, denkvermogen en creativiteit. In Utrecht kun je boulderen in al bestaande klimhallen of in zogenaamde bouldergyms. In deze laatste bevinden zich wanden vol met bouldercircuits die in moeilijkheid variëren; elk niveau kent handig zijn eigen kleur zodat je vrij snel kunt zien waar de boulders te vinden zijn die passen bij jouw vaardigheden.

Check – Adressen en openingstijden via neoliet.nl/utrecht, boulderhalenergiehaven.nl, boulderhalsterk.nl, keiboulderhal.nl. Op GetSalt.com vind je overigens een overzicht van alle
boulderhallen in heel Nederland (zoek: ‘heel Holland bouldert’).

Boulderen

Crossfitten

Hot spot – De Domstad

Playtime – Zware ballen tegen de muur stuiteren, pushups doen vanuit handstand, dikke kabels heen en weer slaan, zoveel mogelijk burpees doen: stuk voor stuk oefeningen die tijdens een CrossFit training aan bod komen. Verspreid in de stad Utrecht bevinden zich een kleine twintig boxen (clubs) die deze kruising tussen fitness, atletiek en gymnastiek aanbieden. Bang voor benauwde ruimtes? Leef je dan in de buitenlucht uit op een van de ouderwetse trimbanen die zich her en der in de Utrechtse bossen bevinden. Bijvoorbeeld in Zeist (achter restaurant ’t Jagershuys aan de Jagersingel), in Soest (aan het einde van de Sparrenlaan) of in Rhene

Check – Google op ‘CrossFit Utrecht’ en je wordt bedolven onder een berg aanbieders van deze immens populaire sport.

Man crossfit

Zwerven

Hot spot – Kriskras door heel de provincie Utrecht.

Playtime – Zin om het vuur eens flink uit je sloffen te lopen? Volg dan één van de zes Lange-Afstand-Wandel paden (LAW’s) die de provincie Utrecht doorkruizen. Je hebt de keuze uit de volgende kilometervreters: het Pionierspad (200 km) van Steenwijk naar Muiden, het Floris V-pad (245 km) van A’dam naar Bergen op Zoom, het Westerborkpad (342 km) van A‘dam naar Kamp Westerbork, het Marskramerpad (372 km) van Bad Bentheim naar Den Haag, het Trekvogelpad (414 km) van Bergen aan Zee naar Enschede en het Zuiderzeepad (490 km) van Enkhuizen, via de randen van het IJsselmeer, naar Enkhuizen. De wandelwegen zijn met behulp van roodwitte markeringen en gidsjes te volgen en voeren langs de mooiste plekken van Utrecht.

Check – Op wandelnet.nl vind je een schat aan informatie, van uitgebreide beschrijvingen (per dag) tot reviews van andere hikers en boekentips.

Wandelende vrouw

Toerfietsen

Hot spot – Provincie Utrecht

Playtime – Utrecht is de kleinste provincie van Nederland, maar heeft misschien wel de grootste verscheidenheid aan landschappen. Ontdek deze met heidevelden, bossen, heuvels, stuifzanden, meren en uiterwaarden gevulde pronkkamer door je stalen ros flink de sporen te geven. Als schatkaart gebruik je het zogenaamde fietsknooppuntensysteem: een routenetwerk dat als een ragfijn ruitjesvel heel Nederland bedekt, dus ook Utrecht. Download de Fietsknoop-app en stippel aan de hand van knooppunten (nummers) zelf een willekeurig rondje uit. Onderweg correspondeert ieder nummer op de digitale kaart met een fietsknooppunt (een wit bordje met groen getal) langs de kant van de weg.

Check – Kun je er toch geen touw aan vastknopen? Check dan nederlandfietsland.nl (Fietsroutes > Knooppuntroutes) of fietsnetwerk.nl/fietsroutes-utrecht en kies één van de kant-en-klare rondritten uit.

Toerfietsen

Hardlopen

Hot spot – Provincie Utrecht

Playtime – Kronkelende grachten, pittoreske bruggetjes, verlaten treinsporen, groene stadsparken, statige kastelen: wie oog heeft voor de omgeving komt al hardlopend langs de mooiste hotspots van Utrecht. Zo heeft Maaike Marechal in het boekje Utrecht RENT haar favoriete hardlooprondjes (25) beschreven. De lussen hebben een lengte van 6 tot 16 kilometer, zijn autoluw en onderling ook nog eens makkelijk te koppelen. Zo heb je op Het Lint in Leidsche Rijn een 8 kilometer asfaltstrook helemaal voor jezelf en loop je in Bunnik op een oud jaagpad langs de Kromme Rijn.

Check – Zeven van de 25 routes staan beschreven op sportstad-utrecht.nl/hardlooproutes.

Checkroutemakers.nl voor de verkooppunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *