Varianten op suppen die je kunt beleven

Suppen. Deze vrij nieuwe tak van watersport duikt overal op. Tegenwoordig hoef je niet meer vreemd op te kijken als je mensen in staande positie door de Amsterdamse grachten ziet peddelen. Eerlijk is eerlijk, met al onze wateren zijn we ook een ideaal supland. Oké, een stralend zonnetje is hier niet altijd even goed vertegenwoordigd. Maar ook als het wat kouder is, kan suppen heel goed. Naast dat je altijd en overal kan suppen, is deze balanssport ook ontzettend veelzijdig. Op welke manieren je deze sport – onder meer – kunt beleven, lees je hier.

Vrouw met supboard

SUP Fitness

Het grondig peddelen tijdens het suppen zorgt alleen al voor een stevige work-out. Zeker als blijkt dat je met een straf windje te maken hebt. Wist je dat suppen een echte full body workout is? Je gebruikt namelijk heel je lichaam. Vooral je buikspieren en de spieren in je onderrug worden goed getraind, omdat je voortdurend je evenwicht moet bewaren. Maar naast de peddelbeweging – waarbij je aan weerskanten de peddel door het water haalt – kun je ook met andere oefeningen aan de haal voor een sterkere core. Zo kun je verschillende plank-workouts op je supboard uitvoeren en slim je sup-peddel gebruiken als je liggend een buikspieroefening doet.

SUP Yoga

Ooit iemand de downward facing dog zien doen op een supboard? Het kan zomaar zijn dat je te maken hebt gehad met een yogi(ni) op water. Yoga-suppen blijkt een regelrechte trend. Er zijn in Nederland steeds meer plekken waar je yogalessen kunt volgen. Er bestaan zelfs speciale supboards hiervoor! Suppen gecombineerd met yoga is een extra uitdaging. Want op het water wordt er nog meer van je balans en concentratie gevraagd. En buiten dat; er gaat toch niets boven de frisse buitenlucht en een prachtige natuuromgeving?

SUP Contest

Wedstrijdsuppen. Dit is een vorm van suppen met een wedstrijdelement. Binnen de wereld van suppen worden wedstrijden ingedeeld in verschillende disciplines; Beachrace, Downwind, Race en Wave. Bij de een leg je het parcours zo snel mogelijk af en bij de ander probeer je de jury te imponeren met je kunsten op de golven. Zo zie je maar weer hoe veelzijdig suppen kan zijn! Wist je dat er in Nederland verschillende wedstrijden georganiseerd worden? The Battle of the Coast, een bekend en internationaal bezocht watersportevenement, is daar een van.

SUP City Tour

Vergeet de rondvaartboot. Tegenwoordig kun je ook heel goed al peddelend op een supboard een stad verkennen. Weliswaar onder begeleiding van een ervaren gids, die jou wegwijs maakt en de basistechniek van het suppen aanleert. In steeds meer steden wordt er een zogeheten suptour aangeboden. Het is een sportieve, maar ook ontspannen manier om een stad vanaf het – kabbelende – water te leren kennen.

Meerdere mensen suppen
Foto: Sabine Henzing

Sup Safari

Je hebt natuurlijk de bekende wandel-, auto-, boot- en bussafari. Maar aan dit rijtje mag ook gerust de supsafari toegevoegd worden, misschien wel de avontuurlijkse variant op suppen. Hierbij kom je, jezelf voortbewegend op een supboard, oog in oog te staan met (wilde) dieren en alle pracht en praal die de natuur te bieden heeft. Ook hier komt er een ervaren gids aan te pas. Supsafari duikt steeds vaker op in de vorm van excursies en is zelfs ons eigen land niet vreemd.

Wildwater suppen

Voor wie vlakwater niet uitdagend genoeg is, bestaat er nog iets als suppen op wildwater. Misschien wel de extreemste vorm van suppen. Hierbij sup je op stromend water, iets wat sterk lijkt op wildwaterkanoën, maar dan staand op een supboard. Bij deze vorm komt meer samenspel kijken tussen je peddel en het water. Sterke stromingen kunnen je namelijk eerder om zeep helpen. Deze vorm is dan ook weggelegd voor de meer geoefende supper (en waaghals).

Wat voor type supper ben jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *