Softshell, hardshell of de klassieke ski-jas?

Een goede jas is een must wanneer je op wintersport gaat. Nee, geen dikke wollen jas, maar eentje die technischer van aard is. Vaak is dat een softshell, hardshell of een klassieke ski-jas. Alleen welke moet er mee in jouw koffer? Wat zijn de grootste verschillen? Daar kom je snel genoeg achter.
 

Andere omstandigheden, andere eisen

Hij staat niet voor niets op iedere wintersportchecklist. De omstandigheden op de berg stellen namelijk hele andere eisen aan een jas. Om te beginnen: het kan op de hogere pistes zomaar 30 graden vriezen. En dan is er ook nog een scherpe wind. Het is dan ook een vereiste dat je jas – of in ieder geval de laag daardoor – jou warm houdt en winddicht is. Ook kun je te maken hebben met (stevige) regenbuien en sneeuwval, dan is het wel zo fijn dat je jas voldoende waterdicht is. Dit wordt door merken aangeduid middels de waterkolom.

En dan de bewegingsvrijheid. Tijdens de wintersport beweeg je veel, en is het belangrijk dat je jas je daarin niet teveel beperkt. Ook is goede ventilatie belangrijk, tijdens het skiën of snowboarden zweet je immers veel. Er zijn dus nogal wat eisen waar je reguliere winterjas niet zomaar mee wegkomt.

Softshells

De Siberische kou kan in de bekende wintersportgebieden keihard toeslaan. Anderzijds kan het ook bijzonder warm zijn voor de tijd van het jaar. In dat geval is een softshell fijn om mee te nemen. Voordeel: een softshell is stretchy en zeer ademend, wat hem geschikt maakt voor intensieve activiteiten zoals skiën, snowboarden en alpinisme. Ook is dit type jas vaak licht gevoerd en winddicht, zodat je niet snel afkoelt wanneer je even stilstaat (of stilzit, bijvoorbeeld in de skilift).

Nadeel: een softshell is niet waterdicht, maar waterafstotend. Dit wil zeggen dat hij water doorlaat bij lichte druk. Voor beginners is dit niet altijd handig, omdat zij vaker in de sneeuw liggen dan de ervaren rotten. Daarnaast beschermt een softshell je onvoldoende bij aanhoudende neerslag (of natte sneeuw). 

Verder is dit type jas geschikt voor alle seizoenen. In de zomer volstaat het om er een basislaag onder te dragen, en is een extra tussenlaag niet nodig.

Man met softshell jas

Hardshells

Een hardshell is echt een buitenlaag. Hij heeft namelijk geen voering, en biedt dus niet van zichzelf warmte. Combineren met een isolerende laag van bijvoorbeeld fleece is dus wel nodig. Het goede nieuws: het ademend vermogen en het lichte gewicht, je kunt hem dus gemakkelijk en compact opbergen.

Een groot verschil ten opzichte van een softshell is dat een hardshell extreme bescherming tegen de weerselementen biedt.Een hardshell heeft vaak getapete naden en ritsen, waardoor hij erg waterdicht is. Hij houdt je dus te allen tijde droog, geen druppel water die jou bereikt. Ook is een hardshell winddicht, handig dus tijdens guur weer. 

In een hardshell zit vaak een membraan om hem waterdicht en ademend te maken, zoals Gore-Tex of eVent. Dit is tegen de buitenlaag geplakt en kan uit twee of drie lagen bestaan. Een drielaags membraan is sterker en slijtvaster, maar wel minder soepel dan een tweelaags membraan.


Klassieke ski-jas

Liever in één keer klaar? Dan biedt de klassieke ski-jas uitkomst. Dit is de meest complete versie; hij bestaat namelijk uit een binnen- én buitenlaag. De binnenkant is een isolerende laag van dons of synthetisch materiaal om jou warm te houden. Soms kun je deze laag uitnemen en achterwege laten, of juist als buitenlaag dragen als het weer het toelaat. Maar dat is niet altijd het geval. Wat dat betreft is een softshell of hardshell makkelijker aan te passen aan het weer. 

De buitenkant beschermt je tegen sneeuw, regen en wind. Controleer deze altijd op de waterdichtheid. Een ski-jas wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom vanaf 5000. Ski-jassen van duurdere merken zoals O’Neill, Tenson en Protest hebben vaak een waterdichtheid van minimaal 10.000. Liever helemaal droog blijven? Tip: kijk dan ook of de jas volledig getapete naden heeft.

Daarnaast is een van klassieke ski-jas van meer markten thuis. Wist je bijvoorbeeld dat hij over veel handige extra’s beschikt? Zoals een sneeuwvanger, om sneeuw buiten te houden, en een vak speciaal voor je skipas? In deze blog zoomden hier al eens dieper op in.

Man met ski-jas

Hopelijk kun je die jas nu van je wintersportchecklist afvinken. Twijfel je nog altijd? Bezoek dan onze wintersportafdeling in een van onze Perry-filialen. Een specialist staat je graag te woord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *