De eigenschappen van inline skates

In de lente en zomer hebben we er een nieuwe groep weggebruikers bij: skaters. En dat is niet zo gek, want skaten is helemaal in. Je bent lekker in beweging terwijl de natuur tot leven komt en de zon je begroet. Wil je dit ook ervaren? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over inline skates. In deze blog rollen we door de eigenschappen van een skate. Here we go!

Skaten vs skeeleren

Met skaten en skeeleren wordt vaak hetzelfde bedoeld. Maar helemaal synoniem aan elkaar zijn ze niet. Oké, de activiteit is nagenoeg hetzelfde, maar inline skates en skeelers hebben hun verschillen. Neem bijvoorbeeld de wielen. Skeelers beschikken over vijf wielen, skates over vier. Hoe meer wielen, hoe groter de skate en hoe minder wendbaar hij is. Daarnaast is de rechterskate vaak voorzien van een remblok en hebben skates een hogere binnenschoen die rond de enkels meer ondersteuning geeft. Skates zien we meer tijdens recreatieve tochten, bijvoorbeeld door de groene polders of de stad. Skeelers zijn eerder geschikt voor lange afstanden op snelheid.

Hardheid wielen

De wielen van een skate hebben een bepaalde hardheid. Deze wordt uitgedrukt in durometer A en ligt meestal tussen de 74A (zacht) en 90A (hard). De hardheid staat vaak op de wielen vermeld en zegt veel over de beleving van de skate. Hoe zachter de wielen, hoe meer grip en schokabsorptie ze bieden. Nadeel van zachte wielen is dat ze sneller slijten en dus minder lang meegaan. Harde wielen werken het tegenovergestelde. Hoe harder ze zijn, hoe minder grip ze bieden en schokken absorberen. De impact van obstakels, zoals kleine takken, gaten in de weg en hobbels, is dus groter voor het lichaam. Voordeel: harde wielen gaan langer mee en zorgen dat je sneller rolt. Vergelijk het maar met hard opgepompte fietsbanden. Dan merk je ook dat het fietsen sneller gaat.

Diameter wielen

Ook de grootte van de wielen heeft wat voor het zeggen. De diameter van het wiel wordt uitgedrukt in millimeters (mm) en is vrijwel direct aan de skate af te lezen. Hoe kleiner het wiel is, hoe wendbaarder de skates zijn en hoe meer controle je ervaart. Hoe groter de wielen, hoe meer snelheid je kunt maken. Voor beginners zijn wielen met een diameter tussen de 72 en 80 millimeter aan te raden. Lichtgevorderde tot gevorderde skaters kunnen er met een grotere diameter vandoor gaan, zoals op de FILA Reptix 84. Ben jij een (licht)gevorderde snelheidsduivel of langeafstandsskater? Dan zijn wielen met een diameter vanaf 90 millimeter voor jou weggelegd.

Lagers

De lagers van een skate zijn van onschatbare waarde; zij zorgen dat de wielen soepel blijven draaien. Elk wiel heeft twee lagers die om hun as draaien. Een skate met vier wielen heeft dus acht lagers nodig. Bij lagers zien we vaak een ABEC-waarde. Dit is een getal van 1 tot 9 dat de precisie van de binnenste ring van een lager aangeeft. Hoe hoger het getal, hoe nauwkeuriger je lagers. Helaas kan het met die precisie snel gedaan zijn. Het hangt er namelijk maar net van af in hoeverre je een skate belast. Een ABEC 9-lager kan binnen een mum van tijd gelijk zijn aan een ABEC 1- of 3-lager. Ons advies? Smeren! Door je lagers regelmatig te smeren houd je ze soepel en in goede conditie.

Frame

Het frame of onderstel van de skate verbindt de skateschoen met de wielen. Frames zijn er in verschillende lengtes, maar ook in verschillende materialen. Duurdere skates zijn meestal uitrust met frames van aluminium die licht, maar erg stijf zijn, waardoor de kracht uit je benen beter wordt overgebracht op het wegdek. Kunststof staat bekend als een prijs- en onderhoudsvriendelijke materiaalsoort. De nieuwste innovatie zijn frames van carbon die een hoge stijfheid bieden tegen een laag gewicht.

Hardboot vs (semi-)softboot

Een plezierige skatebeleving valt of staat met een fijne skateschoen. We onderscheiden drie soorten binnenschoenen: een softboot, een semi-softboot en een hardboot. Een softboot is de comfortabelste van de drie. Hij ademt niet alleen beter, maar laat zich ook goed vormen door de voet. Lijnrecht daartegenover staat de hardboot: een harde skateschoen die vooral rond de enkels veel stevigheid en steun geeft. Een semi-softboot is een relatief lager en zachter model, dat meer bewegingsvrijheid geeft om een comfortabele houding aan te nemen. Belangrijk is dat de skateschoen goed aansluit bij de hiel en dat de voorvoet niet mag schuiven. Enige speling bij de tenen is goed, maar niet teveel.

Hopelijk is jouw ideale skate nu snel gevonden. Heb je twijfels of wil je gewoon wat meer weten over skates? Bij Perry staan we altijd voor je klaar!

FILA skeeler
FILA skeeler
FILA skeeler
FILA skeeler

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *