Schaatsen: IJshockeyschaatsen, noren of kunstschaatsen?

Schaatsen is een geliefde sportactiviteit die bij weinig Nederlanders overgeslagen wordt tijdens de wintermaanden. Gezellig een schaatsbaan opzoeken samen met vrienden en familie of als het hard genoeg gevroren heeft het natuurijs op, om vervolgens lekker na te genieten met een warme mok chocolademelk. Dat geeft écht een winters gevoel. Zolang je de juiste ijzers onder je voeten gebonden hebt, zorgt dat al voor de helft van het plezier, maar welke schaatsen kun je nou het beste aanschaffen?

Verschillende type schaatsen

Zodra je het (natuur)ijs betreedt word je omgeven door allerlei soorten schaatsers. Mensen die met een enorme vaart langs je heen scheuren, anderen die zich net kunnen redden op hun gloednieuwe schaatsen, de sierlijke dansers op het ijs en kleine kinderen die hun eerste stappen leren zetten op het gladde oppervlak. Het maakt niet uit tot welke groep jij behoort, voor iedereen is het van belang om de juiste schaatsen onder gebonden te hebben die passen bij jouw behoeften, niveau en schaatsactiviteiten.

Wanneer je online of in de winkel op zoek gaat naar schaatsen zal je eindeloos veel soorten tegenkomen. Zo zijn er natuurlijk verschillende schaatsen voor diverse schaatsactiviteiten. Ben jij iemand die graag pirouettes op het ijs maakt dan zijn kunstschaatsen de beste keuze voor jou, ijshockeyers kiezen voor ijshockeyschaatsen, terwijl de snelheidsduivels op het ijs meer baat hebben bij noren.

Wanneer je het ijs op gaat, heb je de keuze uit een aantal soorten schaatsen. Logischerwijs zijn er schaatsen in verschillende soorten en maten, met allen hun eigen specificaties en doeleinden. Welke soort het beste past bij jou heeft te maken met wat je uiteindelijk gaat doen op het ijs en hoeveel ervaring je al hebt. Zo zijn niet alle schaatsen geschikt voor beginners, maar ook gevorderde schaatsers kiezen weer hele andere schaatsen om het ijs te betreden.

Door al die verschillende schaatsen en de opties die per categorie weer mogelijk zijn, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Geen zorgen, in deze blog zetten wij alles voor je op een rijtje zodat je volgende keer goed voorbereid het ijs betreedt!

IJshockeyschaatsen

Kenmerken

 • Geschikt voor beginners;
 • Wendbaar;
 • Voor het maken van snelheid;
 • Vaak in maat verstelbaar;
 • Goede ondersteuning;
 • Geschikt voor recreatieve schaatsuitjes.

IJshockeyschaatsen worden, zoals de naam al aangeeft, over het algemeen gedragen door ijshockeyspelers, maar ze zijn ook uitermate geschikt voor de recreatieve schaatsers. Wanneer je een schaatsbaan betreedt of natuurijs op stapt, dragen de meeste mensen op het ijs ijshockeyschaatsen. Wanneer je ergens schaatsen gaat huren is de kans ook heel groot dat je alleen maar ijshockeyschaatsen kunt huren. Waarom grijpen de meeste (beginnende) schaatsers eigenlijk naar de ijshockeyvariant? Heel simpel, deze soort schaats is het meest toegankelijk voor iedereen om op te schaatsen. Voornamelijk wanneer je nog weinig ervaring hebt op het ijs, zijn ijshockeyschaatsen perfect.

Een ijshockeyschaats is toegankelijk dankzij het speciale ijzer dat dik, kort en rond gevormd is. Dit zorgt ervoor dat je goed wendbaar bent op het ijs, snel snelheid kunt maken en constant stabiel blijft. De speciale ronding van de ijzers zorgt er daarnaast voor dat je niet snel valt en gemakkelijk door blijft glijden, zelfs wanneer je stapvoets over het ijs gaat. Perfect voor alle beginners die nog een beetje stuntelen op het ijs!

Tegelijkertijd zorgt de doorgaans harde schaatsschoen ervoor dat je voeten en enkels te allen tijde goed ondersteund worden. De harde buitenkant beschermt je voeten daarnaast ook tegen harde klappen of valpartijen. Iets wat de ijshockeyschaatsen onderscheid van andere schaatsen is dat ze vaak in maat verstelbaar zijn. Dit maakt de schaatsen uitermate geschikt voor kinderen die er jarenlang gebruik van willen maken.

Kunstschaatsen

Kenmerken

 • Geschikt voor beginners;
 • Kunstrijden op het ijs;
 • Wendbaar;
 • Voor het maken van snelheid;
 • Geschikt voor recreatieve schaatsuitjes.

Steel jij graag de show op het ijs? Dan zijn kunstschaatsen waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Met deze schaatsen, en een klein beetje oefening, kun jij de meest mooie sprongen en pirouettes maken op het ijs.

Kunstschaatsen zitten, qua ijzers en schaatsschoenen, net weer iets anders in elkaar vergeleken met ijshockeyschaatsen. Laten we beginnen bij de ijzers. De ijzers die onder kunstschaatsen zitten, zijn erop gemaakt om jou stabiel te houden en je te helpen bij het maken van de mooiste bewegingen en kunstjes op het ijs. De ijzers zijn daarom minder rond, zijn langer aan de achterzijde en hebben tandvormige inkepingen aan de voorzijde. Met die tandvormige inkepingen kun jij jezelf gemakkelijker afzetten in aanloop naar een sprong bijvoorbeeld. Ondanks de minder ronde vorm van de ijzers ben je alsnog enorm wendbaar en kun je met de juiste schaatstechniek gemakkelijk snelheid maken op het ijs.

Bij kunstschaatsen heb je keuze uit meerdere soorten schaatsschoenen. Zo kun je kiezen uit harde leren buitenschoenen, maar ook zachtere. Wanneer je enkel van plan bent om eens in het jaar een middagje recreatief te schaatsen dan zijn de zachtere schaatsschoenen fijner. Die zijn namelijk soepeler en zorgen voor optimaal draagcomfort. De stevigere en tevens hardere schoenen zijn meer geschikt voor schaatsers die wekelijks op de schaatsbaan te vinden zijn. Die schoenen zorgen namelijk voor optimale ondersteuning, maar het duurt ook langer voordat ze eindelijk comfortabel zitten. Er bestaan vandaag de dag ook kunstschaatsen met kunststoffen schaatsschoenen die bijna vergelijkbaar zijn met die van een ijshockeyschaats. Deze zijn uitermate geschikt voor beginners die extra ondersteuning en bescherming nodig hebben tijdens het schaatsen.

Kunstschaatsen zijn niet alleen geschikt voor gevorderden die allerlei sprongen op het ijs maken. Ook beginners kunnen goed uit de voeten met deze schaatsen. De inkepingen op de voorzijde van de ijzers kunnen in het begin een struikelblok vormen wanneer je er niet aan gewend bent, maar wanneer je dat eenmaal onder de knie hebt sta je wellicht in no-time pirouettes te maken!

Noren

Kenmerken

 • Geschikt voor gevorderden;
 • Voor het maken van snelheid;
 • Voor lange afstanden;
 • Niet goed wendbaar;

Je hebt vast weleens op de ijsbaan gestaan en je afgevraagd hoe het toch mogelijk is dat sommige mensen zo snel langs je heen schaatsen, terwijl jij nog maar net normaal vooruitkomt. Grote kans dat deze schaatsers noren dragen. Deze schaatsen zijn perfect voor snelheidsduivels of mensen die graag lange afstanden schaatsen.

Noren hebben een extra lang ijzer waarmee je langere slagen kunt maken en ze bestaan uit een nauwsluitende schoen die zich comfortabel naar je voet vormt. Van dit type schaats kunnen twee onderverdelingen gemaakt worden, simpelweg: hoge en lage noren. Laatstgenoemde zijn geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde schaatsers. Ze zijn stabieler dan de hoge variant en worden om deze reden vaak gebruikt op natuurijs. Met lage noren heb je minder kans dat je enkels naar binnen klappen en ervaar je minder vermoeide voeten aan het einde van je tocht. Hoge noren – die gemiddeld een aantal centimeter hoger zijn dan de lagere variant – worden vaker gebruikt op kunstijsbanen. Met deze noren maak je makkelijker op hoge snelheden scherpe bochten. Deze variant is dan ook meer geschikt voor de gevorderde schaatsers.

Heb je nog niet ontzettend veel schaatservaring, maar ben je wel op zoek naar schaatsen waar je lekker snelheid mee kan maken op het ijs? Kies dan voor combinoren. Deze schaatsen hebben de ijzers van noren, maar de schaatsschoen heeft meer weg van een ijshockeyschaats. De stevige kunststof zorgt ervoor dat je voeten en enkels beter ondersteund worden. Deze schaatsen zijn een echte musthave voor alle onervaren schaatsers of mensen met een slechte balans.

Klapschaatsen

Kenmerken

 • Geschikt voor gevorderden;
 • Langebaanschaatsen;
 • Voor het maken van snelheid;
 • Geschikt voor wedstrijdschaatsen.

Misschien heb je ze al eens voorbij zien komen op de ijsbaan, op natuurijs bij jou in de buurt of wellicht heb je ze gespot tijdens een schaatswedstrijd. Waar hebben we het dan over? Klapschaatsen! Deze schaatsen zijn speciaal gemaakt voor de schaatsers die écht hard over de ijsbaan wil glijden. Hoe kan het dat deze schaatsen je de mogelijkheid geven om nog harder te gaan? Door precies te doen wat de naam zegt: ze klappen.

De ijzers op klapschaatsen zitten enkel aan de voorzijde van de schaatsschoenen vast. Wanneer je slagen maakt op het ijs komen de ijzers en schoenen aan de achterkant los van elkaar waarna ze weer op elkaar klappen. Hierdoor blijven de ijzers langer op het ijs staan wanneer je slagen maakt. Zo wordt de afzet langer en kun je de kracht uit je kuitspieren volledig benutten om snelheid te maken.

Deze schaatsen worden over het algemeen enkel gedragen door gevorderden of schaatsers die meedoen aan wedstrijden. Heb je de schaatstechniek onder controle en wil je een stapje verder? Dan zijn klapschaatsen een echte aanrader voor jou!

Glij-ijzers

Kenmerken

 • Geschikt voor kinderen zonder ervaring;
 • Gemakkelijke bevestiging aan schoenen;
 • Voor stabiliteit.

Ook met de kleinsten houden we rekening wanneer we het ijs op gaan. Staat jouw kind te trappelen om het ijs te betreden, maar is jouw kleintje eigenlijk nog te jong voor echte schaatsen? Kies dan voor glij-ijzers. Dit zijn schaatsen die gemakkelijk om de schoenen van je kind gebonden kunnen worden. De glij-ijzers hebben onder iedere voet twee ijzers zodat je kind stabiel staat en veilig over het ijs kan schuifelen.

Zo kies je de juiste schaatsen

Wanneer je dan eindelijk de juiste schaatsen voor ogen hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de schaatsen die je daadwerkelijk aanschaft goed zitten en volledig naar wens zijn. Er zijn een aantal dingen waar je tijdens de aankoop van schaatsen rekening mee kunt houden

De maat

De juiste maat schaatsen aanschaffen is net zo belangrijk als wanneer je een paar wandelschoenen of sneakers koopt. Je hebt pas echt plezier tijdens het schaatsen wanneer je schaatsen comfortabel zitten en als je geen last hebt van vervelende plekjes of te strakke schaatsschoenen.

Hoe weet je precies of je de juiste maat schaatsen hebt gevonden? Trek de schaatsen aan, strik de veters en kijk direct of je voeten goed in de schoenen zitten en je geen oncomfortabele drukpunten ervaart. Probeer daarnaast je voeten naar buiten en binnen te duwen om na te gaan of je genoeg ondersteuning krijgt van de schaatsschoen en tegelijkertijd of je genoeg bewegingsruimte hebt. Om te checken of de schaatsen daadwerkelijk goed zitten, is het aan te raden om de schaatsen aan te trekken zonder de veters te strikken, je voet helemaal naar voren te schuiven en vervolgens te checken of er één vinger ruimte achter je voet zit. Is dat het geval? Dan heb je de juiste maat schaatsen en kun je in no-time het ijs betreden!

Tip: koop schaatsen nooit op de groei voor kinderen. Schaatsen moeten direct goed zitten anders krijg je blaren en daar zit je niet op te wachten wanneer je lekker een middagje op het ijs staat. Wanneer je de schaatsen op de groei koopt, is de kans daarnaast ook groot dat de schaatsen het volgende schaatsseizoen alweer te klein zijn. Wil je toch schaatsen aanschaffen voor kinderen die ze langer dan één winterseizoen kunnen dragen? Kies dan voor verstelbare ijshockeyschaatsen. Zo kan je kind zonder problemen nog jarenlang genieten van de schaatsen in de winter!

De schaatsschoen

Wat betreft schaatsschoenen zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

 • Hardboot: Een hardboot schaatsschoen bestaat uit een harde buitenkant en een zachte (uitneembare) binnenschoen. De harde buitenzijde zorgt ervoor dat je voeten goed beschermd worden tegen een stootje en tegelijkertijd biedt het optimale steun aan je voeten en enkels. De binnenzijde van de schaats is zacht voor optimaal draagcomfort. Zo zul je weinig last hebben van de hardheid van de buitenzijde.
 • Semi-softboot: Deze schaatsschoen is net iets zachter dan de hardboot. Deze schaats biedt goede steun bij de enkels en biedt tijdens het schaatsen meer comfort dan een hardboot, aangezien de buitenzijde net wat flexibeler is.
 • Softboot: De softboot is over het algemeen een lager en zachter type schaatsschoen vergeleken met de twee bovenstaande schaatsschoenen. Deze schoenen bieden je meer bewegingsvrijheid en comfort tijdens het schaatsen.

De sluiting van de schaatsen

Schaatsen hebben verschillende sluitingen. Over het algemeen zijn het één van de drie onderstaande sluitingen of een combinatie daarvan.

 • Veters: Met veters kun je gemakkelijk de pasvorm aanpassen aan je eigen voeten.
 • Snelsluiting: Dit zijn harde gespsluitingen die gemakkelijk versteld kunnen worden. Deze sluitingen worden voornamelijk gebruikt op de harde schaatsschoenen.
 • Klittenband: Deze sluiting wordt over het algemeen gebruikt in combinatie met een vetersluiting om ervoor te zorgen dat de veters nooit in de weg zullen zitten tijdens het schaatsen, zelfs wanneer ze losraken.

Verzorgen van je schaatsen, dat doe je zo!

We houden ons natuurlijk het meeste bezig met de daadwerkelijke schaatspret, maar hoe berg je je schaatsen eigenlijk op de juiste manier op? Hieronder vind je een checklist voor het verzorgen van je schaatsen, zodat je volgend jaar jouw schaatsen weer in gloednieuwe staat van zolder kan pakken voor je volgende schaatssessie!

De ijzers

o   Slijpen: Om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg grip hebt op het ijs en dat je ijzers lang meegaan is het aan te raden om de ijzers van je schaatsen regelmatig te slijpen. Wat bedoelen we met regelmatig? Als jij tijdens de winterperiode een aantal keren recreatief gaat schaatsen, is het natuurlijk niet nodig om ze iedere keer te slijpen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om aan het einde van de vorstperiode je schaatsen te slijpen, zodat je dat de volgende winter niet direct hoeft te doen.

o   Beschermers: Bescherm je ijzers goed wanneer je het ijs verlaat. Vaak moet je even een stukje klunen om bij je schoenen te komen. Om te voorkomen dat je ijzers hier bot van worden, is het aan te raden beschermers om de ijzers te schuiven. Ook wanneer je de schaatsen vervoert in een tas, is het aan te raden de schaatsbeschermers te gebruiken.

o   Invetten: Over het algemeen bestaat de veronderstelling dat je jouw ijzers moet invetten. Dit is echter niet per se nodig. Voordat je jouw schaatsen opbergt, voor het volgende seizoen, is het beter om je ijzers in te oliën vergeleken met invetten. Wanneer je jouw ijzers invet kan vocht namelijk lastiger weg en dat resulteert uiteindelijk in roest. Kies daarom liever voor een olie.

De schaatsschoen

Schaatsschoenen zijn voornamelijk belangrijk om te verzorgen wanneer de buitenzijde gemaakt is van leer. De harde schaatsschoenen van bijvoorbeeld een ijshockeyschaats kunnen beter tegen een stootje en hoeven enkel na gebruik schoongemaakt of afgedroogd te worden. Wanneer je echter leren noren of kunstschaatsen hebt, is dat een ander verhaal. Gebruik voor de verzorging van die schoenen speciale schoenpoets. Zo droogt het leer niet uit en kun jij blijven profiteren van de soepelheid van het leer op het ijs.

De opbergplek

Je denkt er misschien niet echt over na, maar de plek waar je jouw schaatsen opbergt speelt ook een belangrijke rol bij de verzorging van je schaatsen. Het is allereerst heel belangrijk om schaatsen op een warme en droge plaats te bewaren waar weinig sprake is van temperatuurschommelingen. Hiermee verminder je de kans op roest aanzienlijk. Daarnaast is het ook belangrijk om de ijzers (en de schoenen) goed af te drogen en daarna in te wikkelen in een krant wanneer je ze voor langere tijd gaat opbergen. Ook dit voorkomt dat je de volgende winter roestige schaatsen van zolder pakt.

Tips voor schaatsen op natuurijs

Heeft het dan toch eindelijk hard genoeg gevroren? Wees dan altijd extra voorzichtig wanneer je natuurijs betreedt. Schaatsen op natuurijs is uiteraard een stuk minder voorspelbaar dan wanneer je een middagje gaat schaatsen op een geprepareerde baan.

Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je op natuurijs gaat schaatsen?

 • Controleer de ijsdikte, natuurijs dat dunner is dan acht centimeter wordt onveilig geschat.
 • Ga nooit alleen het ijs op, en zeker niet in het donker.
 • Kleed je warm aan om jezelf te beschermen tegen de kou en wind.
 • Ligt er sneeuw op het ijs? Ga dan niet schaatsen. Door de sneeuw kan je niet goed zien of de kwaliteit van het ijs goed is of dat er misschien wakken zijn.
 • Pas op bij bruggen, planten en takken, hier vind je vaak wakken.

Shop je schaatsen bij Perry

Ben je erover uit? Je wil gaan schaatsen? Leuk! Bij Perry hebben we een ruime collectie aan verschillende soorten schaatsen voor je samengesteld van topmerken zoals Nijdam, Roces of Viking. In onze online schaatsshop vind je ijshockeyschaatsen, noren, kunstschaatsen en verschillende schaatsaccessoires.

Twijfel je toch nog? Bezoek dan onze wintersportafdeling in een van onze Perry-filialen, waar een specialist je graag te woord staat.

Veel schaatsplezier gewenst deze wintermaanden!


Hi! Ik ben Tessa, 23 jaar en werkzaam op de E-commerce afdeling van Perry. Dansen is mijn grootste passie in het leven. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dansstijlen. Ik was daarom ook jarenlang in diverse dansscholen te vinden. Naast het feit dat de dansvloer voelt als een tweede thuis, ben ik vanwege mijn voorliefde voor schrijven en lezen ook regelmatig in de luie stoel te vinden met een pen in de ene hand, een kop thee in de ander en een goed boek op schoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *