Route-inspiratie voor de Nijmeegse Vierdaagse

Natasja (33) en Marion (32) zijn hard op weg om echte wandelaars te worden. Dit jaar doen zij voor het eerst mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wandelen is toch suf en alleen voor vitale vijftigplussers met wandelstokken? Echt niet! Deze dertigers genieten er met volle teugen van en bevelen het iedereen van harte aan. Hun verharde, onverharde en heuvelachtige weg, naar de Vierdaagse volg je hier.

Trainingsweek acht staat voor de deur en we zitten officieel op de helft! Nog een kleine zestien wandeltochten te gaan om ons klaar te stomen voor de Vierdaagse. Nu spreken we veel mede-lopers over de uitdaging van het vinden van nieuwe routes met voldoende kilometers. De kortere routes tussen de tien en vijftien kilometer zijn online goed vertegenwoordigd. Maar wanneer een route langer dan 25 kilometer moet worden, is wat creatief eigen puzzelwerk vereist. Natasja is de route-guru van ons tweeën en Marion hobbelt vrolijk achter haar aan. Van tevoren zoekt ze globaal een route uit met genoeg groen voor de afwisseling van de stadse omgeving en voldoende kilometers. Ook struint ze het internet af op georganiseerde wandeltochten. Hieronder een kleine greep uit onze favoriete routes en een paar tips voor een prettige wandelervaring! Delen mag en aanvullen natuurlijk ook!

Tips:

  • Tijdens een lange wandeling wil je onderweg ook de inwendige mens verzorgen. Zoek van tevoren een leuke lunchplek uit op de route en kijk uit naar een smakelijke tussen- of eindbestemming.
  • Als je iets meer tijd kunt nemen is het leuk om ook eens in een andere omgeving te lopen. Omdat wij afhankelijk zijn van het OV plannen wij de route zo dat we ook makkelijk weer thuis komen. De NS-wandelroutes kun je hier bijvoorbeeld goed voor gebruiken.
  • Maak de route niet te ingewikkeld. Zo kun je genieten van het lopen en hoef je niet steeds de weg te zoeken. Zo kun je de route bijvoorbeeld plannen langs goed gemarkeerde wandelknooppunten en de te volgen knooppuntnummers van tevoren opschrijven.
  • Zoek een georganiseerde wandeltocht. De route is dan al voor je uitgestippeld en ook kun je vast wennen aan het lopen tussen andere lopers en de wandelmores ontdekken.
Een kleine greep uit onze favoriete routes:

Haagse Pracht

Afstand: 25 km
Lunchtip: strandpaviljoen BooNooNooNoos

Eind april liepen we mee met de The Hague City Walk. We kozen voor de 25 kilometer route. Na de eerste kilometers waren we beiden superverrast door de diversiteit die Den Haag en omgeving te bieden heeft. Vanaf het Malieveld liepen we door het Haagse Bos, richting Wassenaar, door de duinen, langs de watertoren het strand van Scheveningen op. Na een lekkere lunch aan de boulevard, hobbelden we via een kleine omweg door het centrum langs “Haagse Harry” weer terug naar Den Haag Centraal.

Van Perry naar Perry

Afstand: 30 km
Lunchtip: restaurant Meerenbos

Zin in een heerlijke groene wandeling van rond de dertig kilometer? Op deze zonnige zondagochtend startten we bij de Perry-vestiging in het stadshart van Zoetermeer en liepen via de Rotte naar de Perry aan de Coolsingel in Rotterdam. De Rotte is een voormalig veengebied en geschikt voor allerlei soorten recreatie. Het stuk langs het water is vrij rechttoe rechtaan, maar wij vonden het juist heerlijk om niet constant op de route te hoeven letten. Gewoon genieten van de omgeving, de molens (De Kinderdijk is er niets bij) en de fluitende vogels.

Het strand!

Afstand: 30 km
Diner-/borreltip: Element Beachclub ’s Gravenzande

De route langs het strand kan je eigenlijk zolang maken als je wilt. Wij liepen onze ongeveer dertig kilometers startend vanaf Den Haag Centraal en over de boulevard van Scheveningen. Vanaf de haven struinden we het strand op langs Kijkduin, ‘s-Gravenzande met als eindbestemming Hoek van Holland. Het strand is heerlijk lopen en ook geschikt als je eens wat anders voor je voeten wilt dan het harde asfalt. Tip: Check van tevoren de windrichting en zorg dat deze je lekker vooruit blaast in plaats van tegenwerkt ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *