Recept: De ultieme chocoladetaart

Met deze chocoladetaart steel je ten eerste de show en daarnaast levert hij voldoende energie en voedingsstoffen om een kerst-race te rennen of fietsen. Een perfecte taart voor eerste kerstdag, met een race in je achterhoofd op tweede kerstdag. De combinatie van gedroogd fruit, rauwe cacao en gezonde vetten door de pitten en zaden maakt deze taart naast lekker ook voedzaam. Niet voor iedere dag, maar perfect als je iets te vieren hebt en toch wil genieten van een heerlijk stuk taart.

Porties:
12-14 stukken

Ingrediënten:

Bodem

  • kokosolie, om in te vetten
  • 300 gr gedroogde vijgen
  • rasp en sap van 1 handsinaasappel
  • 4 el cacao
  • zeezout
  • 100 gr zonnebloempitten 
  • 50 gr pompoenpitten
  • 25 gr lijnzaad
  • 25 gr hennepzaad
  • 2 el kokosrasp

Chocolade vulling

  • 200 gr pure chocolade (85% cacao), in stukjes
  • 200 ml kokend water
  • 2 el dadelsiroop
  • 1 tl vanille-extract

Bereidingswijze:

1. Voordat je begint: vet de randen en bodem van een taartvorm met losse bodem (Ø 24 cm) in met een beetje kokosolie.
2. Doe de vijgen in een kleine kom, schenk er zo veel warm water bij tot ze onderstaan en laat ze ongeveer 10 minuten wellen. Laat de vijgen uitlekken, snijd de harde uiteinden eraf en doe de vijgen in een keukenmachine.
3. Voeg de sinaasappelrasp plus het sap van een hele sinaasappel toe aan de vijgen. Voeg vervolgens de cacao en het zeezout toe en mix dit alles tot een glad geheel. Tip: stop de machine een aantal keer om je mix met een spatel van de wand te schrapen. Zo mengt het geheel beter.
4. Voeg de pitten, zaden en kokos toe aan de mix en herhaal het start- en stopproces. Als het geheel goed gemengd en gehakt is, schep je alles in de taartvorm. Spreid de mix uit over de bodem en maak een rand van ongeveer 1,5 cm. Doe dit met de bolle kant van een lepel. Zet de taartvorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
5. Doe de stukjes chocolade in een glazen of roestvrij stalen kom en schenk er 200 ml kokend water over, gevolgd door de dadelsiroop en vanille. Meng/roer er een glad mengsel van. Dit werkte het beste met een spatel/pannenlikker. Haal de taartvorm uit de koelkast, schenk de chocolade vulling er voorzichtig in en laat de taart minimaal 2 uur stollen in de koelkast.
6 Strooi wat grof zeezout, cacao nibs of sterretjes over de taart ter versiering. Je kunt de taart meteen serveren, maar ook invriezen of in de koelkast bewaren. De taart is ongeveer 5 dagen houdbaar. Ga je de taart aansnijden, maak dan de randen eerst los met een mes.


Floor van Creators of Health

Floor Hendriks, oprichtster van Creators of Health, heeft een belangrijke missie: bijdragen aan lange termijn leefstijlveranderingen door mensen bewust te maken van de rol en impact van voeding. Zij wilt mensen ervan bewust maken dat ze maar één lichaam krijgen, dus ben er zuinig op! Meer van Floor haar werk kun je vinden op haar Instagram en Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *