Plasticvervuiling van de oceanen – een immens probleem

Flesjes, bakjes, rietjes, wattenstaafjes, drankverpakkingen, groenten die omwikkeld zijn in plastic en ga zo maar door: tegenwoordig lijkt alles gemaakt te zijn van plastic. Ondanks dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat dit een grootvervuiler is van mens, dier en milieu, blijft het een enorm probleem. Plastic is overal aanwezig, en deze kwestie valt niet 1-2-3 op te lossen. Maar met een positieve instelling en bewustzijn kunnen we hier allemaal verandering in brengen, want: alle kleine beetjes helpen!

Een oceaan vol plastic

Vervuiling van de oceanen is al jaren een mondiaal probleem. Er bestaat chemische vervuiling, pollutie door viskweek en afval van niet- of nauwelijks afbreekbare stoffen. Eén van die stoffen is plastic, ons allen meer dan bekend. De grote massa zout water – gevormd door de vijf oceanen – ligt er vol mee. Drijvend op het oppervlak, tussen de prachtige koralen en zelfs in de diepzee.

Per jaar wordt er wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton plastic geproduceerd en ondanks dat niemand de precieze cijfers weet, komt naar schatting per jaar 8 miljoen ton hiervan in de zeeën terecht.

Jaarlijks overlijden miljoenen dieren aan de gevolgen hiervan; vissen die plastic deeltjes – ook wel microplastic genoemd – opeten tot aan schildpadden die verstrikt raken in de visnetten.

Als maatschappij kunnen en moeten we hier beter mee omgaan. Wist je dat ongeveer de helft van het jaarlijks geproduceerde plastic maar eenmalig wordt gebruikt en daarna weggegooid? ‘Single use plastic’ is dan ook het grootste probleem, maar gelukkig voor consumenten het makkelijkste de plastic revolutie mee te beginnen.

Tenzij hier verandering in komt, schatten onderzoekers de kans groot dat er over een aantal decennia meer kilo plastic in de zeeën ligt dan vis.

Feitelijk dwaalt alle plastic die ooit gemaakt is, nog steeds op onze wereldbol rond. En plastic dat in de oceanen ligt? Dat verdwijnt nooit.

Kajak met plastic

Initiatieven van bekende merken

Om meer awareness te creëren en beter om te gaan met dit immense probleem, maken meerdere bekende sportmerken inmiddels gebruik van gerecyclede materialen in hun producten.

Dit jaar lanceert adidas in samenwerking met milieuorganisatie ‘Parley for the Ocean’ een nieuwe kledinglijn, volledig gemaakt van gerecycled plastic. Eerder bracht dit merk al schoenen uit op de markt – die zijn gemaakt van 11 plastic flessen en overige gerecyclede materialen.

O’Neill draagt zijn steentje bij aan het probleem door middel van het ‘Blue – Our Ocean Mission’ initiatief, en produceert kleding met duurzaam Bionic Eco-materiaal, dat is gemaakt van gerecycled strandplastic.

De GeoGreen-serie van Protest bestaat uit milieuvriendelijke kleding, die gedeeltelijk is gemaakt van PET-flessen – deze zijn gerecycled tot polyestergaren en verwerkt in de stof.

Nike maakt al langere tijd gebruik van gerecycled polyester in hun kleding en heeft dit jaar bekendgemaakt dat 75% van alle schoenen gerecycled materiaal bevatten. De revolutionaire Air-Sole unit is zelfs één van Nike’s duurzaamste innovaties.

Maar ook outdoormerk The North Face blijft niet achter en maakt gebruik van gerecycled polyester in hun jassen bijvoorbeeld.

Uiteraard zijn deze initiatieven niet de enige oplossing voor het grootschalige probleem, maar door consumenten te informeren en inspireren hopen de merken een stap te maken in de richting van een duurzamere planeet.

Bijdrage consument

Maar wat kun jij als consument nu doen aan dit wereldwijde probleem?

Blijven recyclen! De meeste mensen doen dit namelijk al, wat Nederland een van de koplopers in Europa maakt qua recycling. Wat betreft jouw garderobe en oude kleding; niet weggooien, maar doneer dit aan bijvoorbeeld een goed doel of tweedehands winkel. Probeer bij het kopen van nieuwe kledingstukken te kijken naar het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, waarbij minimaal gebruik is gemaakt van chemicaliën.

Maar, waar let je dan precies op? Katoen is een goed voorbeeld van een grondstof waar nog veel winst te behalen valt. Er wordt tijdens het gehele proces – van katoenplant tot één T-shirt – veel gebruikgemaakt van chemicaliën en zo’n 2000! liter water. Checken of het kledingstuk van duurzaam geproduceerd katoen ofwel ‘organic cotton’ is gemaakt, is dus al een stap in de goede richting. Verder kun je natuurlijk letten of het product wel gemaakt is van gerecycled materiaal zoals PET-flessen.

Door ons bewust te zijn van wat we kopen en hoe dit wordt geproduceerd, kunnen we met z’n allen een stapje dichterbij een volledig duurzame maatschappij komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *