Nike viert 15-jarig jubileum Nike Free RN

In 2004 kwam de allereerste Nike Free uit. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en ook dit jaar heeft Nike nieuwe designs ontworpen waar wij hardlopers bij weg kunnen smelten. Maak kennis met de allernieuwste Nike Free RN 5.0.
 

Filosofie achter de Nike Free

Eerst even een stap terug. Want hoe is de Nike Free eigenlijk ontstaan? Nike vroeg in 2001 aan hardloopcoach Vin Lananna van Stanford om het succes van zijn teams te verklaren. Het antwoord: hij liet zijn atleten op blote voeten trainen. Dit noemen we ook wel barefoot trainen. Hardlopen in de puurste vorm dus. Dit maakt volgens hem atleten sterker en helpt ook preventief tegen blessures. Toch waren er kanttekeningen: barefoot hardlopen kent namelijk ook risico’s. Daarom begon Nike in 2002 hun onderzoek naar hoe de voordelen van barefoot hardlopen vertaald kunnen worden naar een schoen. De missie was duidelijk: geef de 52 spieren in de voet de vrijheid. Daaruit is – in 2004 – de allereerste Nike Free 5.0 ontstaan. Een schoen die natuurlijk en gewichtloos aanvoelt. En dus je voet perfect aanvoelt.

Inmiddels heeft Nike tonnen aan data verzameld omtrent blootvoets hardlopen, waardoor ze voorlopig nog niet klaar zijn met het verbeteren van de Nike Free.

Barefoot schoenen

De Nike Free benadert dus het blootvoets lopen. Hier heeft het minimalistische design alles mee te maken. Zeg maar gerust ‘tweede huid’, want de Nike Free is gevormd naar de vorm van je voet. Hij is ontworpen om je voet natuurlijker te laten bewegen en een ultiem barefoot-like gevoel te geven. Tussen de voet en grond zit namelijk minder ‘schoen’. Daarop inhakend: een hardloopschoen hoeft niet – in tegenstelling tot wat velen denken – enorme demping te bieden. Er zijn nogal wat hardlopers die niet op hun hak, maar op hun midden- of voorvoet landen. Dan is zo’n centimeters dikke zool onder de hak niet nodig. In hardlooptermen noemen we dit ook wel natural running. De Nike Free schaart zich achter deze manier van hardlopen. Dit vanwege de dunne, flexibele zool, waardoor je eerder geneigd bent op het midden- of voorste deel van je voet te landen. De heeldrop – het verschil tussen zooldikte onder de hak en voorvoet – is slechts 6 millimeter.

Korte runs

De Nike Free is een lichtgewicht hardloopschoen. Dat komt door het minimalistische design. Dat biedt geen enorme steun en demping, maar genoeg voor korte afstanden. De Nike Free is ideaal om onze (verwende) voeten te trainen. Hij laat je voetspieren meer werken, waardoor je ze traint en uiteindelijk sterker maakt. Dit leidt tot het verminderen of – sterker nog – voorkomen van voetklachten. Ook leuk: de Nike Free is ook heel cool casual te dragen.   

Stap voor stap

Wie de Nike Free net nieuw heeft: wees geduldig. Gun je lichaam en voeten de tijd om te wennen aan barefoot hardlopen. Zeker als je gewend bent om op je hak te landen. De transitie van een landing op je hak naar je voor- of middenvoet gaat niet vanzelf. Dit heeft tijd nodig. Vergelijk het met krachttraining: als beginner ga je ook niet gelijk aan de zwaarste gewichten hangen. Dit bouw je geleidelijk op. Eerst moet de uitvoering goed zijn en moeten je spieren wennen. Hetzelfde geldt voor je voeten. Zorg dat ze genoeg tijd krijgen om zich aan te passen.

Vrouw bij water

Nike Free RN 5.0

De bergen aan data die door het Nike Sports Research Lab verzameld is, is niet voor niets geweest. Anno 2019 komt Nike met een nieuwe Nike Free RN 5.0 voor zowel de mannelijke als vrouwelijke hardlopers.

De Free RN 5.0 heeft dubbellaagse flex-groeven en een anatomische pasvorm, waardoor de voet volledig vrij en natuurlijk kan bewegen. De buitenzool is dan ook zorgvuldig ontworpen om de vorm van de blote voet na te bootsen en vervolgens in plakjes gesneden om de natuurlijke bewegingsvrijheid te garanderen. De zool en het bovenwerk bieden dan ook volledige vrijheid, zodat je dezelfde 33-graden teenhoek kunt bereiken.

Hij is ontworpen met 26% meer flexibiliteit dan het vorige model en geschikt voor alle types hardlopers. De schoen biedt een minimalistische hardloopervaring, verbindt je met de ondergrond en ‘dwingt’ je voeten om het werk te doen. De Free RN 5.0 is dan ook bedoeld voor het trainen van je voeten, niet voor het lopen van lange afstanden.

Highlights

Natuurlijke beweging

De Nike Free buitenzool heeft door een laser uitgesneden flex-groeven, die de stijfheid uit het foam halen en de zool net zo natuurlijk laten bewegen als de voet.

Nike Free Run
Nike Free run zool

Barefoot-like feel

Het ligt niet alleen aan het minimale design en de ventilerende materialen van het bovenwerk. Nike Free is gevormd naar de vorm van de voet zodat de schoen als een tweede huid past en als een natuurlijke verlenging van je lichaam aanvoelt.

Flexibiliteit

De flexibele materialen in de gehele schoen laten de voet gemakkelijk en in elke richting bewegen.

Nike free run bovenkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *