Kurt: “Mud Masters is een geweldige ervaring”

Mud Masters Scheveningen is aanstaande. Een editie waar duizenden mensen zich storten op een strandparcours vol mul zand, modder, water en gevreesde hindernissen. Bucketlistwaardig, horen wij wel eens. “Het wordt loodzwaar, maar des te mooier de uitdaging”, vertelt Kurt Koevoets, deelnemer van het eerste uur en vrijwilliger bij de organisatie. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen, tips en tricks.

Waarom heeft Mud Masters jouw hart verovert?
Het is uitdagend, maar ook gezellig. Zeker als je met een groep meedoet. Maar je kunt het ook redelijk in je eentje af. Als je een uitstekende fysieke en mentale gesteldheid hebt, tenminste! Het gaat niet om tijd, maar je kunt hier wel een wedstrijdelement van maken. Voor velen is de eindstreep halen al een hele prestatie. En hoe leuk is het dan om gezamenlijk, met jouw clubje, te finishen? De Family Edition met mijn zoontje was misschien wel mijn leukste ervaring tot nu toe. Echt geweldig! Hij smilede van oor tot oor en vraagt zich nu al af wanneer de volgende editie is. Voor mij persoonlijk is Mud Masters een dimensie extra. Want ik kom uit een traditie van prestatielopen. Maar Mud Master is toch wel ‘next level’. Het is uitdagend en bovenal gezellig!

De aankomende editie is in Scheveningen. Wat kunnen wij verwachten?
Het hele parcours is over mul zand. Dat loopt zwaar en vereist een heel andere looptechniek. Normaal gesproken als je over asfalt of bospaden loopt, kun je je redelijk afzetten. Maar het mulle zand dwingt je tot een kortere pas. Je zakt weg en je benen moeten harder werken. Alsof je over een paardenpad loopt, maar dan 5 of 10 kilometer lang! Dat maakt het zwaarder, maar ook leuker.

En de hindernissen dan?
Je hebt een vast recept klassiekers. Obstakels die mensen altijd willen terugzien. Willen herbeleven. De Monkey Bars, waarbij je aan ladders hangt en naar de overkant moet klimmen, is daar één van. Maar ik heb geen één editie meegemaakt waarin de organisatie niet heeft geleerd van de vorige. Er wordt goed gekeken naar wat beter kan. Iedere editie is er wel een hindernis gewijzigd. Zo is er regelmatig aan de Monkey Bars gesleuteld. Maar ook deelnemers leren van ieder obstakel. In het begin zag je ze vaak met wielrenhandschoenen aan. Inmiddels hangen die voorgoed aan de wilgen. Het werkte niet, kwamen ze achter. En natuurlijk worden er ook nieuwe dingen verzonnen. Zo werd vorig jaar in Biddinghuizen de Execution geïntroduceerd, waarbij de bodem letterlijk onder je voeten verdwijnt.

“Ik heb geen één editie meegemaakt waarin de organisatie niet heeft geleerd van de vorige.”

Wat is jouw favoriete onderdeel?
Een favoriet obstakel heb ik niet, wel een favoriet parcours. En dat is de editie in Weere (bij Nijmegen). De unieke setting – rondom de oude militaire luchthaven – heeft toch wel mijn hart verovert. Je rent over bunkers heen, door hangars, vliegtuigen, langs landingsbanen. Een spectaculaire belevenis op zich! Als ik dan toch mijn voorkeur voor een hindernis moet uitspreken: The Flyer en de halve Skate Ramp.

Hoe verschijn je goed voorbereid aan de start?
De voorbereiding voor deze Scheveningse editie is als ieder andere editie. Belangrijk zijn basisconditie, kracht- en uithoudingsvermogen. Wat ik persoonlijk een goede voorbereiding vind, is een combinatie van hardlooptraining én bodypump. Met bodypump train je je kracht- en uithoudingsvermogen. Al je spiergroepen worden uitgedaagd in een workout van één uur. Hierbij ben je in ongeveer 3-4 minuten met één spiergroep bezig. Stel je eens voor, je loopt een flink aantal kilometers, en dan moet je ook nog eens aan die gevreesde Monkey Bars gaan hangen. Standaard krachttraining bereid je hier niet goed op voor. Uithoudingsvermogen op kracht, dáár ga je het ver mee schoppen op Mud Masters.

En in welke outfit kun je het beste het parcours bedwingen?
Ik heb letterlijk mensen voorbij zien komen in joggingbroeken en katoenen sweatshirts. Niet doen! Deze blijven lang nat en worden zwaar. Kies voor een dunne, strakke broek, waar het water snel wegloopt. Het is aan jou of dat een lang of kort model is. Vanwege de wrijving, het contact met de vele obstakels, zijn er mensen die veel liever een lange broek aantrekken. Een hardloopshirt is ook prima. Waar je ook veel voordeel uit haalt, zijn trailschoenen. Deze zijn steviger, geven veel meer grip en hebben een zoolconstructie waar je veel plezier van zult hebben.

Wat moet je vooral niet doen tijdens Mud Masters?
Wat je vooral bij de koudere edities ziet, is dat mensen gaan stilstaan. En het dus koud krijgen en verstijven. Blijf bij kou, wind en regen vooral in beweging. En pas op met je kleding. Maar wat je vooral wél moet doen: plezier hebben, elkaar helpen en, ook heel belangrijk, goed gehydrateerd blijven!

Wat wil je tot slot meegeven aan mensen die (willen) meedoen?
Zorg dat je met een clubje gaat. Dus niet dat je je alleen inschrijft. Gezamenlijk maakt het zoveel leuker. En zorg dat je je niet gek laat maken door anderen. Er zijn altijd mensen die beter en sneller zijn. Let op elkaar en help elkaar. En vooral: geniet!

Wil jij er ook bij zijn op 10 & 11 juni 2017? Dat kan! Wij geven namelijk twee Mud Masters-tickets weg voor een afstand naar keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *