Misvattingen rond thermokleding

Vaak gehoord: In thermokleding krijg je het vanzelf warm. Hartstikke fout! De kunst van het warm worden is juist door te gaan bewegen. Met thermokleding houd je vervolgens die warmte vast. In deze blog helpen wij alle misvattingen rond thermowear uit de wereld.

Misvatting 1: Thermokleding wordt vanzelf warm

We verklapten het al. Thermokleding verwarmt jou niet automatisch. Verwacht dus niet zodra je een thermo-ondergoed of -shirt aantrekt, dat je het dan vanzelf warmt krijgt. Hiervoor moet je toch eerst zelf in actie komen, zodat je lichaam zich opwarmt. Door beweging ontstaat namelijk warmte van het lichaam. Thermokleding helpt de geproduceerde lichaamswarmte vast te houden, dan wel overtollige warmte te laten ontsnappen. In de regel geldt: hoe warmer de buitenomgeving en hoe meer je beweegt, hoe dunner je thermokleding. Als je gaat skiën, zal je bijvoorbeeld dunnere onderkleding nodig hebben dan wanneer je (bijna) niets doet tijdens je wintersport. Voorkom dus een bezwete rug en stem je kleding goed af op het weer en je inspanningsniveau. 

Misvatting 2: Thermokleding draag je alleen in de winter

Ook vaak gehoord: Thermokleding is toch alleen voor in de winter? Nog zo’n misvatting. Thermowear is voor alle seizoenen. Natuurlijk draag je het om de kou het hoofd te bieden. Maar wist je dat thermokleding juist ook bij warm weer functioneel is? Juist omdat thermokleding je zweet goed afvoert naar buiten, en je bij hitte sneller transpireert, is het helemaal niet gek om thermokleding in de zomer te dragen. Kies dan wel voor een dunne thermolaag die goed op je lichaam aansluit. Op deze manier kan het zweet beter afgevoerd worden en blijft je lichaam koel. Tegenwoordig heb je onderkleding die je temperatuur zelfs verlaagt tijdens het sporten. Handig voor in de zomer of als je binnen sport. Thermokleding is dus niet alleen voor de winter, je hebt ze ook speciaal voor de zomer en zelfs de lente en herfst.

Thermowear

Misvatting 3: Thermokleding volstaat altijd alleen

Natuurlijk kun je thermokleding, als de weersomstandigheden het toelaten, dragen met niks eroverheen. Maar vaak red je het niet alleen met een basislaag en zul je ook een tweede en/of derde laag nodig hebben, ook wel het 3-lagensysteem genoemd. Dit bestaat uit een onderlaag, tussenlaag en buitenlaag, met ieder zijn eigen functie. De basislaag, vaak een thermoshirt of -broek, voert je zweet af en houdt je droog. De tussenlaag isoleert de warmte en de buitenlaag beschermt je tegen regen en wind. Stel, je wilt in de koude winter door weer en wind gaan hardlopen. Dan is het verstandig om lagen extra te dragen, zoals een hardloopshirt (isolatie) en –jack (wind- en waterproof), zodat je warm, droog en comfortabel blijft.

Misvatting 4: Hoe strakker de thermokleding, hoe beter

Thermokleding kan strak zitten of wat ruimer vallen. Ontwerpen die wat losser zitten, zijn meer gericht op het warmhouden van je lichaam. Strakke onderkleding is meer gericht op zweetafvoer. Het is dus maar net wat voor jou belangrijker is. In de winter bijvoorbeeld is het belangrijk dat je lichaamswarmte wordt vastgehouden. En dan kun je beter kiezen voor onderkleding die minder strak zit.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *