Met deze 5 tips speel je iedereen van het veld

Iedereen die voetbalt doet zijn best om zo goed mogelijk te spelen. Helaas is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Voetbal is een redelijk simpel spel, maar tegelijkertijd is er altijd ruimte voor verbetering. Ook tijdens het drukke familieleven of naast een zware studie is het mogelijk om beter te presteren. Hoe doe je dat? Dankzij deze vijf tips loop je vaker met een opgeheven hoofd van het voetbalveld.

1. Werk aan je balgevoel

Waar je ook staat op het veld. Het is erg belangrijk om je balgevoel te verbeteren. Dat kan heel makkelijk. Bestel een bal en probeer af en toe een paar minuten hoog te houden. Let erop dat je daarbij zowel je linker- als rechterbeen gebruikt. Misschien is dit nog niet de meest spectaculaire training. Het is wel een makkelijke manier om de eerste stap te zetten. Als je voor een iets actievere trainingsvorm wil gaan, dribbel dan heen en weer.

2. Ga voor fitheid

Natuurlijk is fit zijn een groot voordeel bij het voetballen. Het is niet nodig om sterker, sneller, conditioneler en sportiever te zijn dan je tegenstander. Wel zijn dit allemaal punten waarop je een tegenstander aftroeft. Door bijvoorbeeld te trainen met een speedladder, verbeter je de snelheid van je voeten. Je maakt sneller een actie en bent explosiever. Je kan ook met gewichten aan de slag gaan. Je spiermassa groeit en je wordt steeds sterker. Bekijk hier onze attributen om fitter te worden.

3. Werk aan een USP

Een USP (Unique Selling Point) is hetgeen wat je anders maakt dan een ander. Met welke eigenschap maak je de tegenstander gek? Denk aan Weghorst die bijna alle kopduels wint, Van Dijk die met zijn kracht de tegenstanders van de bal houdt of Gakpo die razendsnel is. Natuurlijk kunnen deze voetballers meer dan alleen hun USP. Het zijn veelzijdige voetballers en dat is ook nodig om op hoog niveau te spelen. Toch gebruiken ze de USP’s regelmatig om de tegenstanders van het veld te spelen. Bedenk wat jouw USP is of wordt en verbeter je op dat gebied. 

4. Focus

Dit is iets wat bijna alle profvoetballers doen. Focussen op de wedstrijd, maar hoe doen ze dat? Allereerst is voeding een onderdeel van de focus. Een voedingspatroon met veel goede voedingsstoffen zorgt voor meer fitheid en focus. Denk hierbij aan genoeg eiwitten, mineralen en vitamines. Ook gezonde vetten en koolhydraten horen bij een gezond voedingspatroon, maar wel met mate. Iedereen wil wel eens wat lekkers eten. Probeer daarom in ieder geval op de dag voor de wedstrijd en de wedstrijddag zelf zo gezond mogelijk te eten.

Goed slapen helpt ook voor het behouden van focus. Slaap minimaal zeven uren per nacht voor de beste focus. Slaap is een vorm van rust, maar rust ook na de trainingen goed uit. Elke dag trainen maakt je lichaam moe. Neem voldoende hersteltijd, we raden sowieso af om binnen 24 uren voor de wedstrijd nog een hele zware training te doen.

5. Optimaliseren (ook het kijken naar voetbal hoort hierbij)

Veel mensen boeken progressie tijdens de eerste weken of maanden van hun training. Daarna stagneert het niveau helaas nog te vaak. De resultaten van goed trainen, zie je helaas niet altijd gelijk. Blijf daarom trainen en optimaliseer je op verschillende gebieden. Is je USP dat je de beste dribbelaar bent? Train dan eens met je verkeerde been en verbeter je op dat vlak. Er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Als je normaal een 30 meter rent in vijf seconden, train dan verder en ga voor dezelfde afstand in 4,5 seconden. Optimaliseren doe je niet alleen met trainen. Kijk af en toe naar een voetbalwedstrijd en lees over het verbeteren van je fitheid.

Ben je al gemotiveerd om aan de slag te gaan? Houd deze tips zeker bij de hand. Ontwikkel je balgevoel, ga voor fitheid, werk aan een USP, verbeter je focus en optimaliseer. Zo verbeter je je voetbalkwaliteiten en het is nog leuk ook. Hopelijk speel je binnenkort iedereen van het veld!


Mijn naam is Shivam Mahadew (22 jaar) en ik heb communicatie gestudeerd. Ik werk momenteel bij TUI en naast mijn werk schrijf ik blogs voor Perry Sport. Zelf speel ik voetbal en ga ik regelmatig naar de sportschool. Ook voeding heeft mijn interesse, daarom heb ik een cursus tot voedingsexpert gevolgd. Met flitsende acties en combinatievoetbal beleef ik optimaal plezier op het veld. Ik hoop dat mijn blogs ook bijdragen aan jouw sportplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *