Met deze 5 tips blijf jij samen met je kind fit
Door fit te zijn blijf je niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezond. Dit is belangrijk voor jouw kind, maar net zo goed voor jezelf! Door samen hieraan te werken is het een stuk leuker én makkelijker. Lees daarom in deze blog hoe je fit blijft samen met je kind met behulp van een aantal tips. Doe bijvoorbeeld een sport samen, dit is erg goed voor jullie band. Bovendien hebben jullie hierdoor elke week een vast moment met elkaar. Bekijk samen welke sport jullie allebei leuk vinden.
1. Thuis workout met kinderen
Werken aan je conditie is niet alleen buiten mogelijk, maar ook thuis. Doe gemakkelijk thuis een training met een sportmatje en eventueel andere sportmaterialen. Er zijn verschillende YouTube filmpjes te vinden voor workouts met kinderen. Varieer zoveel mogelijk in de soorten workouts die je doet. Probeer eens de ‘Fitkids Daily Challenge’ of ‘FitKids met Marcel’. Kinderen vinden het meestal leuk als er een wedstrijdelement aan gekoppeld zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van zoveel mogelijk herhalingen in een minuut of een statische oefening zo lang mogelijk uitvoeren. Doe zoveel mogelijk sit-ups binnen één minuut of hou de wall sit zo lang mogelijk vol. Bij een sit-up lig je met je rug op de grond en je voeten zet je plat neer op een kleine afstand van je billen. Je handen houd je achter je hoofd. Vervolgens kom je helemaal omhoog met je bovenlichaam. Daarna zak je weer naar beneden. Dit herhaal je dan zo vaak mogelijk. De wall sit is een statische oefeningen waarbij de uitdaging is om zo lang mogelijk tegen de muur te blijven zitten. Hierbij zit je met je rug tegen de muur aan terwijl je benen een hoek van 90 graden vormen. Je schouders moeten tijdens de oefening tegen de muur blijven en je mag eigenlijk niet met je handen op je knieën leunen.
2. Fitness met je kind
Als je kind oud genoeg is mag hij of zij mee naar de fitness. Welke leeftijd dit is verschilt per sportschool. Let er wel op dat kinderen niet te zware oefeningen mogen uitvoeren. Dit komt doordat het lichaam nog in ontwikkeling is. Als je kind te zware oefeningen doet heeft dit een negatief effect op de groei. Cardio-apparaten zoals de loopband, crosstrainer en roeimachine kunnen altijd worden gebruikt. Als je samen krachtoefeningen wil doen is het slim om een trainingsschema te laten maken door een trainer of een circuittraining te doen. In de sportschool heb je vaak een rondje met verschillende fitnessapparaten. Begin eerst altijd met de oefeningen waarbij je de grote spiergroepen traint. Dit zijn je borst-, been- en rugspieren. Daarna train je jouw schouderspieren. Je eindigt de training met het trainen van je armen. Je kunt ook samen oefeningen doen. Doe bijvoorbeeld een plank terwijl je kind onder je doorkruipt, vervolgens draai je de rollen om. Een andere oefening is dat je kind met zijn of haar rug op de grond ligt met zijn of haar benen omhoog in de lucht. Je gaat achter het hoofd van je kind staan en duwt de benen van je af. Je kind moet dit zoveel mogelijk tegenhouden door zijn of haar buikspieren aan te spannen. Op zoek naar meer uitdaging? Doe dan een squat met je kind op je rug als gewicht. Zo trainen jullie gezellig samen, maar doe je de oefening net iets zwaarder zodat jullie beide het beste uit de training halen.
3. Ga zwemmen
Zwemmen is een van de minst blessure gevoelige sporten en voor alle leeftijden geschikt. Tegelijkertijd train je met zwemmen je helemaal lichaam. Hierdoor is het een ideale sport om fit mee te blijven. Plan een vast moment in om samen baantjes te zwemmen. Het is leuk om samen ergens voor te trainen, zoals de Zwem4daagse of de Nieuwjaarsduik. Tijdens de zomer is het mogelijk om in natuurwater te zwemmen. Doe eens een wedstrijdje zwemmen met elkaar waarbij je zo snel mogelijk naar de overkant zwemt of zoveel mogelijk rondjes zwemt binnen een bepaalde tijd.
4. Ga skeeleren of rolschaatsen
Sinds de pandemie is skeeleren en rolschaatsen weer helemaal hip. Schaf dus snel weer een paar skeelers of rolschaatsen aan. Vergeet niet goede bescherming te kopen, zoals polsbeschermers, elleboogbeschermers en kniebescherming. Vooral in het begin zal je wel een aantal keer vallen. Als je het skeeleren eenmaal onder de knie hebt gebeurt dit minder vaak, maar toch is het verstandig om bescherming te dragen. Je kunt namelijk best hard gaan met skeelers en rolschaatsen! Dit is daarom ook een goede sport om aan je conditie te werken. Daarnaast train je hiermee je billen en benen. Het is ook leuk om een parcours te maken, maak hierbij gebruik van pionnetjes of andere spullen die je thuis hebt. Gebruik bijvoorbeeld lege flessen gevuld met water of emmers om een parcours te maken.
5. Andere manieren om fit te blijven
Neem zoveel mogelijk de fiets in plaats van de auto
Probeer zo vaak mogelijk op de fiets of lopend naar een bestemming te gaan in plaats van met de auto. Zo loop je snel al een stuk meer dan normaal. Juist op een rustige manier bewegen is ook erg goed voor je. Haal bijvoorbeeld je kind lopend op van school en loop samen naar huis terwijl jullie een ommetje maken langs de kinderboerderij voor extra stappen.
Doe samen het huishouden
Ook het huishouden is een goede workout wanneer er veel gedaan moet worden. Veel mensen onderschatten dit. Stofzuigen en dweilen is bijvoorbeeld heel goed voor je conditie. Door het huishouden te zien als een sport worden de klusjes meteen minder erg om te doen. Doe de klusjes samen met je kind, zo heb jij minder werk en zijn jullie samen sportief bezig.
Samen met je kind sporten is natuurlijk veel leuker dan alleen. Dit is niet alleen goed voor jullie band, maar ook nog eens voor jullie gezondheid. Zelfs op een jonge leeftijd is het al mogelijk om samen te bewegen. Ga bijvoorbeeld een rondje hardlopen met je baby in de kinderwagen of maak een wandeling met de buggy. Zo kan je kindje af en toe een beetje meelopen, wees vooral creatief met de oefeningen!

Hi, ik ben Claire en werkzaam als blogger bij Perry en Aktiesport. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool te vinden. Mijn passie voor voeding en sport hebben mij gemotiveerd om een sportopleiding en opleiding tot diëtist af te ronden. Graag help ik je jouw sportdoelen te behalen door te schrijven over diverse onderwerpen over gezondheid! Meer informatie over mij vind je op mijn LinkedIn pagina.