Met deze 11 sporten kom jij de koude wintermaanden sportief door

Doe je eigenlijk niets liever dan buiten sporten, maar wordt het je nu toch écht te koud en te nat? Tijd om je hardloopschoenen, tennisracket, hockeystick of voetbaltenue in de kast te laten en op zoek te gaan naar iets anders. Natuurlijk heb je ook de optie om jouw sport binnen uit te voeren. Wanneer je echter op zoek bent naar unieke opties om je sportieve lifestyle mee in te vullen tijdens de wintermaanden dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Wij geven je genoeg inspiratie en tips om de koude wintermaanden sportief en warm door te komen!

1. Padel

Een populaire sport om tijdens de wintermaanden uit te proberen is padel. Er zijn steeds meer mensen die hun wekelijkse squash- of tennissessie verruilen met een avondje padel. Waar je eerst iedereen hoorde over squashen, is die interesse bij velen volledig verschoven naar padel. Eigenlijk niet zo gek als je bedenkt dat padel veel weg heeft van zowel squash als tennis.

Tijdens padel speel je altijd met vier spelers in een vierkant speelveld omringd door wanden gemaakt van zowel glas als hekwerk. Tijdens het spel is het de bedoeling dat een bal die lijkt op een tennisbal, met een speciaal racket over een net gespeeld wordt. Tegelijkertijd mag je ook gebruikmaken van de wanden om de bal terug te slaan. Eigenlijk kun je padel zien als een perfecte combinatie van tennis en squash.

Mocht je al een doorgewinterde tennisser of squasher zijn, dan is dit wellicht dé nieuwe sport waarmee jij jezelf kunt uitdagen tijdens de wintermaanden. Vanwege de toegenomen populariteit zijn er steeds meer plekken in Nederland waar je terecht kunt om samen met vrienden, collega’s of familie een balletje te slaan. Heb jij de juiste sportattributen voor deze sport al?

2. Boulderen

Een andere optie die je hebt, is boulderen. Dit is een vorm van indoorklimmen die geschikt is voor zowel beginners als professionals. Boulder betekent letterlijk uit het Engels vertaald ‘rotsblok’. De klimwanden waar je tijdens het boulderen op klimt zijn hier ook van afgeleid. De wanden zijn daarom ook niet zo hoog als reguliere klimwanden, hierdoor heb je tijdens het boulderen ook geen touwen, klimgordels en andere klimattributen nodig.

Boulderen is een vrij toegankelijke sport dankzij de verschillende routes die een klimmuur heeft. Ben je een ervaren klimmer dan volg je een andere route op de wand dan iemand die net begint. Natuurlijk blijft ieder begin moeilijk, maar laat je niet ontmoedigen als het niet direct lukt. Met de juiste oefening en begeleiding heb je het in no time onder de knie en ben je niet meer bij de klimmuur weg te slaan.

Het doel van het boulderen is dat je sterker wordt en tegelijkertijd ook op een slimme manier naar boven klimt. Iedere klimmuur kun je in feite zien als een puzzel die je met denkwerk en kracht moet oplossen. Het is écht een aanrader voor iedereen die graag sterker wil worden en houdt van een uitdaging.

3. Indoor beachvolleybal

Wil je het zomerse gevoel tijdens de winter vasthouden? Dan is indoor beachvolleybal écht iets voor jou! Het spel is niet anders dan wat je normaal gewend bent. In dit geval sta je echter niet in de brandende zon, maar sta je in een hal vol zand en een beachvolleybalnet. Als je in de zomer niet weg te slaan bent bij de netten op het strand dan is deze indooroptie écht een aanrader voor jou. Trommel je vrienden of beachvolleybalkameraden op en vertoef gezellig een middag in een indoor beachvolleybalhal!

4. Zwemmen

Zwemmen is een indooroptie die werkelijk geschikt is voor iedereen. Zwemmen wordt gezien als een ongevaarlijke sport, het geeft je een relaxed gevoel en het is goed voor je lichaam. Zodra je het water in gaat, weegt je lichaam slechts nog een zesde van het oorspronkelijke gewicht. Daardoor worden bewegingen een stuk gemakkelijker en de kans op blessures bijna nihil. Maar vergis je niet, zwemmen is wel een hele goede work-out. Je gebruikt je spieren namelijk een stuk intensiever dan je in eerste instantie in de gaten hebt!

Al deze aspecten maken zwemmen een fijne sport voor mensen van iedere leeftijd, ieder gewicht en met iedere sportervaring. Je kunt natuurlijk gewoon baantjes zwemmen in het zwembad of wanneer dat niet helemaal jouw ding is kun je ook aansluiten bij aquagym waar je samen met een groep verschillende oefeningen en bewegingen uitvoert in ondiep water. Zorg er in ieder geval voor dat je het water betreedt met zwemkleding die bij jouw sportieve activiteit past!

Wil je iets extremers? Lees dan in deze blog meer over buiten zwemmen in de winter!

5. Schaatsen

IJshockey, kunstschaatsen, shorttracken of op lange afstanden oefenen, het kan allemaal in indoor schaatsbanen. Schaatsen is een echte winterse en Nederlandse sport die perfect is om uit te voeren gedurende de wintermaanden. In Nederland zijn er verschillende schaatsbanen waar je terecht kunt voor een dagje recreatief schaatsen, waar (kunst)schaatslessen aangeboden worden of waar je lid kunt worden van een ijshockeyvereniging. Schaatsen is dé perfecte sport voor wanneer je in de wintermaanden fit wil blijven, een indoorsport wil beoefenen, maar toch een winters gevoel wil behouden. Wanneer de Elfstedentocht er dan toch een keertje komt dan ben jij er in ieder geval volledig op voorbereid.

6. Hot yoga

De naam zegt het al, tijdens hot yoga ben je er in ieder geval van verzekerd dat je het niet snel koud hebt. Een perfecte work-out voor alle sportievelingen die het snel koud hebben. Hot yoga kun je vergelijken met een reguliere yogales alleen in dit geval voer je de bewegingen en poses uit onder warme en vochtige omstandigheden. Enerzijds zorgt de warmte ervoor dat je lichaam makkelijk ontspant en anderzijds leer je de grenzen van je lichaam kennen door de poses en de warmte.

De temperatuur die tijdens een hot yoga gehanteerd wordt, ligt minimaal rond de 25 graden en kan oplopen tot 40 graden. Tijdens zo’n sportsessie is het daarom aan te raden om je zo luchtig mogelijk te kleden zodat je de les comfortabel doorkomt. Ga je na de les de buitenlucht weer in? Vergeet je dan niet warm aan te kleden in het winterse weer.

7. Inlineskaten

Wat verstaan we precies onder inlineskaten? Inlineskaten is een verzamelnaam voor alle skatevormen. Deze benaming komt voort uit het rolschaatsen, maar vandaag de dag valt skeeleren daar ook onder. Skeeleren is een fijne sport waarbij je op een vrij gemakkelijke wijze aan je gezondheid en je spieren kunt werken zonder dat het enorm belastend is voor je gewrichten. Daarom wordt skaten ook wel gezien als een goede vervanging voor hardlopen.

In Nederland zijn er diverse skateparken en speciale skeelercentra waar je terecht kunt om binnen te skeeleren tijdens de koude dagen. Het maakt niet uit of je een fanatieke skater bent die in de zomermaanden dagelijks op wieltjes te vinden is of dat je een beginner bent. Zolang je goede beschermers hebt, kun je lekker de skatebaan op!

Je kunt daarnaast ook kiezen voor een andere skate work-out die niet alleen gezien kan worden als een sportieve activiteit, maar tegelijkertijd ook een leuke middag of avond uit is met vrienden. Waar hebben we het dan over? De rolschaatsbaan! Wat is er nou leuker dan op de rolschaatsbaan staan om jezelf fit te houden terwijl je tegelijkertijd geniet van leuke muziek samen met je familie en vrienden?

8. Indoor cycling

Wanneer je een echte fietsfanaat bent dan is er niets leuker dan lekker op de fiets stappen en de Nederlandse natuur verkennen. Op sommige winterse dagen gaat dit echter niet zo makkelijk of is je motivatie ver te zoeken, dus wat doe je dan? Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om jouw fietsactiviteiten naar binnen te verplaatsen. Ga bijvoorbeeld met je fietskleding en -accessoires naar een spinningles in de sportschool of schaf een eigen spinningapparaat aan waarmee je kilometers kunt maken in je eigen woonkamer. Dankzij verschillende innovatieve hometrainers bestaan er zelfs apparaten die eruitzien als een echte fiets en jou ook het gevoel geven alsof je op een echte fiets rijdt. Maak deze ervaring nog realistischer met apps en software op beeldschermen die een fietsroute nabootsen en je bent helemaal ready voor het winterseizoen!

9. Zumba

Ben je gek op dansen en wil je aan jouw conditie werken? Dan is zumba de juiste keuze voor jou. Een zumbales is heel divers en bestaat uit een mix van verschillende dansstijlen door elkaar. Hiphop, salsa, cha cha, batchata, dancehall en streetdance zijn allemaal dansstijlen die voorbijkomen in de zumbalessen. Het is een work-out die voelt als een feestje door de vrolijke muziek en de danspassen die gepaard gaan met fitnessoefeningen.

Heb je nog geen danservaring? Ook dan kun je aan deze work-out meedoen! Heb je ooit staan dansen in de club of in je eigen huis? Dan heb je al genoeg ervaring om deze les te kunnen volgen. De zumbalessen zijn zo opgebouwd dat de choreografieën stap voor stap moeilijker worden. Zo kan iedereen meedoen, of je nou een beginner bent of al jarenlang op de dansvloer staat.

10. Jumping fitness

Een gloednieuwe vorm van fitness die zeker niet in dit rijtje mag missen is jumping fitness. Tijdens deze work-out sta en spring je op een kleine trampoline terwijl je allerlei oefeningen uitvoert op bijpassende muziek. Deze work-out is vooral erg goed voor het trainen van je benen, buik, rug en billen. Als je normale fitness in de sportschool maar saai vindt, is dit een perfecte oplossing om jezelf met plezier te laten sporten. Deze sport kan in diverse sportscholen gedaan worden, maar het kan ook gemakkelijk thuis. De trampoline is vaak maar 1 à 1,5 meter in diameter waardoor je niet ontzettend veel plek kwijt bent in je woon- of slaapkamer. Ga voor iets nieuws en kies voor een trampoline work-out!

11. Kabaddi

Zoek je iets extreems? Ga dan voor de sport Kabaddi. Het is oorspronkelijk een sport die vaak gespeeld wordt in India en omringende landen. In Nederland is het (nog) niet heel bekend. Het is in feite een combinatie van trefbal en tikkertje, maar er is geen bal in het spel. Het doel van het spel is om tegenstanders op hun eigen speelveld aan te raken en vervolgens zonder gepakt te worden terug te keren naar je eigen speelveld. Jij en je team moeten je lichaam tot het uiterste drijven om behendig en snel naar de andere kant van het veld te komen en tegenstanders af te tikken.

Het is een echte teamsport voor mensen die niet vies zijn van een beetje actie en hardhandigheid tijdens het sporten. Sporters die dol zijn op rugby zullen deze sport ongetwijfeld leuk vinden! In Nederland zijn er op dit moment een aantal kleine verenigingen waar je deze sport kunt beoefenen.


Hi! Ik ben Tessa, 23 jaar en werkzaam op de E-commerce afdeling van Perry. Dansen is mijn grootste passie in het leven. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dansstijlen. Ik was daarom ook jarenlang in diverse dansscholen te vinden. Naast het feit dat de dansvloer voelt als een tweede thuis, ben ik vanwege mijn voorliefde voor schrijven en lezen ook regelmatig in de luie stoel te vinden met een pen in de ene hand, een kop thee in de ander en een goed boek op schoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *