Maak je op voor de Giro d’Italia

De Ronde van Italië, beter bekend als de Giro d’Italia, behoort tot één van de drie grootste wielerrondes ter wereld. De Giro vond voor het eerst plaats in 1909 en wordt sindsdien, met uitzondering van de twee wereldoorlogen, jaarlijks gereden. De ronde duurt 23 dagen, inclusief 2 rustdagen, en start dit jaar op zaterdag 8 mei in Turijn. 30 mei finishen de renners in Milaan, na een wedstrijd vol tijdritten, sprintkansen en serieuze beklimmingen.

4 klassementen

Tijdens de Giro d’Italia zijn er vier truien te verdelen. De belangrijkste is de roze trui, ook wel de Maglia rosa genoemd, die wordt gedragen door de winnaar van het algemeen klassement. De leider van het puntenklassement draagt de paarse trui (Maglia ciclamino), terwijl je de beste klimmer kunt herkennen aan de blauwe trui (Maglia azzurra). De beste renner die jonger is dan 25 jaar, draagt de witte trui (Maglia bianca).

Giro d’Italia weekoverzicht

Week 1

De eerste week start met allemaal etappes onder de 200 kilometer en een tijdrit. Er zijn nog weinig beklimmingen in de eerste week, waardoor het voornamelijk voor de sprinters erg interessant is. Er wordt daarom een hoop actie en snelheid verwacht!

Week 2

In de tweede week nemen de beklimmingen toe en is het aan de klimmers om te laten zien wat ze kunnen. Er wordt door Toscane gefietst en, zoals de verwachtingen nu zijn, zal daar het veschil worden gemaakt.

Week 3

De derde en tevens laatste week bevat zowel een heftige bergetappe als een sprintetappe. Op de allerlaatste dag staat de tweede tijdrit op het programma. De renners eindigen de laatste etappe in Milaan, waar de grote winnaar de roze trui in ontvangst zal nemen.

Favorieten van 2021

Dit seizoen zijn er al meerdere wielerrondes geweest waar we hebben kunnen zien welke renners in topvorm zijn en voor de winst gaan strijden. Zo hebben we in de Tirreno-Adriatico een aantal Giro d’Italia-deelnemers zien schitteren. Grootheden als Landa, Bernal, Yates en Almeida behoorden tot de top 10. Simon Yates lijkt dit jaar in topvorm te zijn en heeft zijn pijlen op de Giro gericht. Onlangs heeft Yates nog de Ronde van de Alpen gewonnen en hij oogst sterk en steady in de bergen. Maar ook Evenepoel en Bernal moeten wij meenemen in het rijtje met favorieten voor deze 2021 editie.

Nederlanders in de Giro

Dit jaar zullen er een aantal Nederlandsers aan de start van de Giro verschijnen. Dat zijn onder andere Koen Bouwman, Jos van Emden, Dylan Groenewegen, David Dekker, Oscar Riesebeek en Lars van den Berg. In het verleden hebben meerdere Nederlanders meegedaan aan de Ronde van Italië – in 2017 is Tom Dumoulin er zelfs met de winst vandoor gegaan! Tom is daarmee de enige Nederlander die tot nu de Maglia rosa heeft weten te veroveren. Wie zal het dit jaar lukken?

kirsten-bos

Ik ben Kristen Bos en mijn liefde voor sneeuw en wintersport is groot! Vanaf mijn 4e ga ik jaarlijks op wintersport en ben ik alweer 6 jaar snowboardlerares. Ik heb niet alleen ervaring met lesgeven en skiën/snowboarden, ik heb ook een aantal jaar als afdelingshoofd op de ski- en outdoorafdeling van de Perry Sport in Groningen gewerkt. Qua materiaalkennis zit het dus ook wel goed! Naast wintersporten zijn koken, hardlopen en tennissen grote hobby’s van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *