Larz’ 10 trainingstips om een betere hardloper te worden

Een betere hardloper zijn is een droom van velen. Het is alleen soms moeilijk om te bedenken wat je dan precies moet doen om harder te gaan of verder te komen. Gelukkig hebben we bij Perry de gelegenheid gehad om tips te vragen aan Nike Master Trainer Larz. Larz is niet alleen een uitstekende trainer, maar ook een enthousiaste hardloper. Hij deelt zijn beste 10 tips met ons.

Tip 1 – Koop goede hardloopschoenen

Lopen op goede hardloopschoenen voorkomt dat je klachten krijgt en kost je minder energie tijdens het lopen.

Tip 2 – Start niet met een te grote afstand

Bouw rustig op, verhoog je aantal kilometers per week nooit meer dan 10% ten opzichte van de week daarvoor. Lukt het je nog niet om lang aan een stuk te rennen? Door kleine stukjes hardlopen af te wisselen met wandelen kan je veel verbeteringen maken.

Tip 3 – Doe krachttraining

Krachtoefeningen na het hardlopen zullen je sterker, sneller en beter maken. Een sterk lichaam raakt ook minder snel geblesseerd en zorgt ervoor dat het lopen minder energie kost.

Tip 4 – Loop ook langzaam

Je kan niet iedere dag diep gaan en harde tempo’s lopen. Plan daarom ook rustige trainingen, en ren dan echt een stuk langzamer. Op die manier kan je lichaam herstellen.

Tip 5 – Zorg voor jezelf

Zorg dat je genoeg vitamines, eiwitten en water binnenkrijgt. Dit zijn belangrijke bouwstoffen als je een betere loper wil worden.

Tip 6 – Stretch

Het is verleidelijk om na het lopen op de bank te ploffen, maar eigenlijk ben je nog niet klaar. Stretch om te herstellen na een training en je wordt een betere hardloper.

Tip 7 – Deel je proces

Als je sociaal en emotioneel betrokken bent zal het moeilijker worden een training te skippen. Stel (via sociale media) je naasten op de hoogte van je doelen – nu moet je ze wél halen.

Tip 8 – Hydrateren

Drink genoeg water. Vooral als je voor een trailrun gaat, zorg dan dat je voldoende hebt gedronken. Vul na afloop je verloren vocht weer aan.

Tip 9 – Maak slim gebruik van technologie

Gebruik technologie, maar niet te veel, zoals apps en horloges om te zien wat je doet. Zo heb je makkelijk inzicht in je progressie.

Tip 10 – Sprint meer

Om een betere hardloper te worden moet je meer op snelheid lopen. Sprint 5% van het aantal kilometers dat je loopt per week. Je kan ook iedere training afsluiten met twee korte versnellingen bijvoorbeeld.

Hopelijk kan je de tips van Larz snel toepassen. Wil je nog meer hulp bij het hardlopen van Larz? Kijk dan zijn speciale workouts voor hardlopers hier of via ons Instagramaccount.

Extra tip!
Met deze top 13 hardloopnummers van Lars raak je nóg gemotiveerder om een rondje te gaan rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *