Kom in beweging voor een duurzame wereld

Duurzamer leven en consumeren, we zijn er steeds bewuster mee bezig. Zo was er in 2020 meer aandacht voor duurzame initiatieven, zoals zero-waste-shoppen en anti-plastic-movements, dan voorgaande jaren maar helaas is het milieuprobleem nog lang niet opgelost… Gelukkig zijn er vanuit de overheid een aantal maatregelen getroffen om de plastic soup, en de groeiende berg afval die wij gezamenlijk produceren, een halt toe te roepen. Maar hoe kun je zelf je steentje bijdragen aan een duurzame wereld?

Behalve minder vlees eten (zie mijn vegan, eiwitrijke recepten voor ontbijt, lunch en diner), tweedehands (kleding) kopen, afval scheiden en zo min mogelijk plastic gebruiken, zijn er nog meer dingen die de sportieve wereldverbeteraar kan doen om de aarde gezonder en groener te maken. Met deze tips lees je hoe jij in beweging kunt komen voor een beter milieu! 

City walk cleanup

In diverse steden is dit duurzame concept inmiddels omarmd: een wandeling door de binnenstad, met in de ene hand een afvalknijper of prikstok en in de andere een vuilniszak. Het klinkt misschien niet heel idyllisch, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt ontzettend leuk is om al wandelend ‘jouw’ stad een stukje schoner te maken. Ook leuk is het sociale aspect, want tijdens een city cleanup kom je andere enthousiaste wandelaars tegen. Het schept een band om met elkaar de stad te verduurzamen en geeft tegelijkertijd een trots gevoel!

Nog een voordeel: meedoen aan een city cleanup is een (h)eerlijke manier om je dagelijkse 10.000 stappendoel te behalen. Tip: loop samen met een vriend(-in) en wissel elkaar steeds af (eerst de een afval knijpen, dan de ander). Zodoende kun je elkaar ook helpen om het afval goed en snel in de zak te krijgen.

Bij de City Cleanup in Alkmaar zorgt restaurant/koffiebar VERS. aan het station voor de benodigde knijpers en afvalzakken. Als bedankje krijg je bij inlevering van een volle afvalzak (en dat gaat helaas sneller dan je denkt…) een kopje koffie.

Sup-it-Up

Een soort city cleanup, maar dan op een SUP-board! Trek het water op met een schepnet en een ton om alle blikjes, lege verpakkingen en ander afval in te deponeren. Voor sommigen een uitdaging, want zie je balans maar eens te houden terwijl je een flesje, die inmiddels is volgelopen, uit het water probeert te vissen.

Helaas waait veel straatafval uiteindelijk het water in. Water zorgt er voor dat afval sneller delamineert en uit elkaar valt. Soms in wel duizenden, kleine stukjes. Dat is natuurlijk buitengewoon schadelijk voor de vissen en vogels. Daarom is een Sup-it-Up ook een goede manier om in beweging te komen voor een beter milieu.

Bewustwording

Terwijl je wandelend of suppend zwerfafval opruimt, creëer je bewustwording. Het voelt misschien een beetje als troep van een ander opruimen, maar eigenlijk doe je het voor elkaar. Want, hoe fijn is het om door een schone stad te wandelen? En hoe leuk is het dat je nichtje op een warme zomerdag gewoon de gracht in kan springen, omdat het water schoon is?

Wil je terwijl je de wereld een stukje mooier maakt ook nog iets leren? Dan kun je een clinic boeken bij El Kombi SUP. Powervrouw Nanda, het brein achter ElKombi, organiseert niet alleen Sup-it-Ups en SUP-clinics, maar geeft ook workshops over zero-waste lifestyle en hoe jij met een aantal basisstappen al een grote impact kunt maken.

Beeldcredit: Nanda, El Kombi SUP


foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *