Keuzegids: de juiste sportbeha kiezen

Een essentieel kledingstuk bij het sporten: de sportbeha. Want je borsten bewegen mee als je sport. En zonder de juiste ondersteuning kan dat tot ongemakken leiden. Daarom: investeer in een goede sportbeha. Eentje die de bounce, de beweging van je borsten, vermindert en waarin je comfortabel kunt bewegen. Hoe je die vindt, leggen wij je hier uit.  

Wat je borsten moeten doorstaan

Borsten bewegen tijdens het sporten ongecontroleerd mee. Ze maken zowel verticale als horizontale bewegingen. En geen spieren die deze bewegingen kunnen opvangen – die heeft de buste namelijk niet. Deze bestaat uit vet-, klier- en bindweefsel. Zonder de juiste ondersteuning, kunnen de huidstructuren en het bindweefsel op den duur gaan uitrekken. Hoe groot of klein je borsten ook zijn. Wanneer dit eenmaal is gebeurd, is de schade niet meer te herstellen. Want ze bevatten immers geen spierweefsel. Het resultaat: je borsten kunnen gaan hangen. Ook kan het trainen zonder de juiste sport-bh je lichaamshouding verslechteren en leiden tot nek- en rugklachten.  
 

Gelukkig is daar de sportbeha

Een normale beha volstaat toch ook gewoon? Nee. De impact die intensieve bewegingen op jouw borsten heeft, maakt een goede sportbeha onvermijdelijk. Deze biedt simpelweg meer gerichte ondersteuning dan een gewone beha. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een goede sportbeha tot wel 74% van de bewegingen opvangt. Bij een gewoon exemplaar is dit slechts 38%. Daarnaast zijn goede sportbeha’s gemaakt van technische, prestatiegerichte stoffen die niet schuren, meer bewegingsvrijheid geven en de transpiratie reguleren.

Welke ondersteuning heb jij nodig?

Je keuze hangt niet alleen af van je cupmaat. Ook de mate van ondersteuning is belangrijk. Afhankelijk van de bewegingsimpact van jouw sport, heb je een andere ondersteuning nodig. Dit wordt uitgedrukt in drie levels: lowmedium en high intensity.  

Low intensity

Lichte support voor kleinere cupmaten en lage intensity activiteiten zoals wandelen, yoga, pilates en krachttraining.

Medium intensity

Medium support voor kleinere cupmaten en medium intensity activiteiten zoals spinning, wintersport, dansen en circuittraining.

High intensity

High support voor de grotere cupmaten e64362hoge intensity sporten zoals hardlopen, paardrijden, boksen, cardio en crossfit.

Tips voor het passen van een sportbeha

De sportbeha..

 • Moet strak aansluiten

  Maar ook weer niet te strak. Je wilt immers wel gewoon kunnen ademhalen.

 • Mag zich niet verplaatsen

  Rek je daarom even helemaal uit. Breng je armen gestrekt boven je hoofd. Kruipt hij omhoog? Probeer dan een kleinere cupmaat of omvang.

 • Moet voldoende ondersteuning geven

  Spring daarom een aantal keer op en neer. Bouncen je borsten nog flink? Neem dan een maatje kleiner.

 • Mag niet irriteren

  Voelt het ergens niet comfortabel? Drukt er een randje of een naadje in je huid? Probeer dan een ander model.

Linda

“Tijdens het hardlopen merk ik dat ik hele andere bewegingen maak dan normaal en dat mijn borsten meer belast worden. Hierdoor is een sportbeha echt onmisbaar. Ik gebruik bh’s met ‘high support’, aangezien deze complete ondersteuningen bieden tijdens het hardlopen. Tegenwoordig zijn sportbeha’s er in allemaal leuke kleuren, maar je kan natuurlijk ook voor fashionable zwart gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *