Keuzegids: de juiste backpack kiezen

Globetrotter, toerist of dagjesmens – de juiste backpack maakt je leven onderweg een stuk makkelijker. Het is de ideale opbergmogelijkheid voor al je benodigdheden. Alleen, de ene rugzak is de andere niet. Er zijn veel verschillende rugzakken voor verschillende doeleinden. Hoe kies je de juiste uit dat intense aanbod? Wij helpen je met kiezen.  

Reden van gebruik

Wat ga je met je rugzak doen? Ga je hem voor dagtochten gebruiken? Voor een zelfvoorzienende trekking met de tent? Of verlaat je huis en haard om de wereldreis van je leven te maken? Als je weet voor welk doel je hem gaat gebruiken, kun je al een hoop rugzakken wegdenken. Welke rugzak gebruik je voor welke activiteit? Een overzicht.

Korte dagtochten

• Dagrugzak
• 15-30 liter
• 1-2 dagen

Voor korte dagtochten is de dagrugzak je ideale vriend. Hij is compact, handzaam – ideaal als je weinig bagage meeneemt. Vaak zie je wandelaars ermee lopen. Maar ook voor dagelijks gebruik op werk of school is een dagrugzak ruim genoeg.

Meerdaagse trektocht

• Toerrugzak
• 30-55 liter
• 2-7 dagen

Een toerrugzak is vast je ideale match als je langer op pad gaat. Of dat nu een weekendwandeling, huttentocht of stedentrip is. Het volume is niet te groot en niet te klein. Er is plaats voor reservekleding, voedsel, een regenjas en andere spullen.

Trekking

• Trekkingrugzak
• 55+ liter
• 7+ dagen

Van lange, zelfvoorzienende huttentochten tot backpacken in Azië: de trekkingrugzak is de pakezel onder de rugzakken. Hij is je ideale reiskameraad als je met veel bagage moet zeulen. Je tent, voedsel, kook- en slaapspullen, kleding: je hebt het in deze rugzak allemaal bij de hand.

Hoe kies ik de juiste grootte?

Weet je wat voor type rugzak je moet hebben? Dan weet je al ongeveer hoe groot jouw rugzak, uitgedrukt in het aantal liters, moet zijn. Maar dan nog kan er veel keuze zijn. Een aantal tips om de juiste grootte te kiezen:

 1. Alleen het essentiële

  Denk goed na hoeveel je meeneemt. Wat is onmisbaar tijdens jouw tocht? Hoe meer je meeneemt, hoe groter je rugzak moet zijn.

 2. Pas hem volledig bepakt

  Pas de rugzak met een realistische hoeveelheid bagage. Zo kun je het beste inschatten of de rugzak voor jou groot en comfortabel genoeg is.

 3. Variabele capaciteit

  Van sommige backpacks kun je de capaciteit met een aantal liters uitbreiden. Handig als de inhoud van je bepakking nog weleens wilt variëren.

 4. Let op het gewicht

  Test of je de rugzak zelfstandig en zonder achterover te vallen op je rug kunt dragen. Richtlijn: hij mag niet > 20% wegen dan je eigen lichaamsgewicht.

Met of zonder airframe?

Er zit ook een verschil in rugpanden, het achterste deel van de rugzak. Je kunt kiezen uit twee soorten: een massief rugpand en een airframe rugpand.  

Airframe rugpand

Een airframe in je rugzak zorgt voor extra ventilatie. Het stevige gaasnet voorkomt dat je rugzak rechtstreeks aansluit op je rug, waardoor frisse lucht ertussen kan komen. Het resultaat: je raakt minder snel bezweet.

Massief rugpand

Dit rugpand sluit direct aan op je rug. Hierdoor zit het gewicht dichter tegen je rug aan, zodat je stabieler staat. Een massief rugpand heeft als nadeel dat het minder goed ventileert dan een airframe, waardoor je sneller bezweet raakt.

Waar moet je nog meer op letten? Extra tips. 

Indeling

Geen backpack heeft dezelfde indeling. Welke voor jou de meest praktische is, hangt af van wat je meeneemt. Behoren bijvoorbeeld je tablet, laptop en e-reader tot je bagage? Kijk dan of de rugzak speciaal gevoerde binnenvakken heeft. Als je naar festivals gaat met tent, slaapzak, luchtbed en al, is het handig om een backpack te hebben met elastische koorden op de voorkant en spanbanden aan de zijkanten. Hier kun je nog allemaal spullen aan kwijt. Probeer dit wel tot een minimum te beperken, omdat het je stabiliteit kan verslechteren. Let op: als je met het vliegtuig reist, mogen er geen losse spullen aan je ruimbagage hangen.

Backpacksoort

Belangrijk is dat de backpack bij je postuur past. Wist je dat er speciale modellen zijn voor vrouwen? Deze zijn aangepast aan het vrouwelijke lichaam. Zo hebben vrouwen vaak een smallere taille en bredere heupen, dus zijn de heupbanden van een ander formaat dan de standaard backpack. Maar welke jou als gegoten zit, is een kwestie van passen en uitproberen. Geen lichaam is hetzelfde!

Bestemming

Helaas. Het weer zit niet altijd mee. Als er dan een buitje op de loer ligt, kun je maar beter een regenhoes bij de hand hebben. Ga je ergens heen waar het vochtig is of vaak regent? Dan is het essentieel dat je een backpack uitkiest met een geïntegreerde regenhoes, die vaak in een apart vakje onderin zit. Heb jij je droombackpack gevonden, maar zit er geen regenhoes ingesloten? Geen nood, je kunt deze ook los kopen.

Een goede backpack is een investering. Je wilt er lang plezier van hebben en niet krom lopen van de rugpijn. Koop je rugzak nooit blind, maar laat je goed adviseren. Kom je er niet helemaal uit? Loop gerust even binnen bij een van onze filialen. Wij helpen je graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *