Kamperen kun je leren: Tips voor beginnende kampeerders

Kamperen kent vele voor- en tegenstanders. Het feit is dat deze manier van vakantievieren in opkomst is. En wellicht wil jij er ook wel eens aan geloven. Lees in dat geval even verder, want wij delen handige tips voor beginnende kampeerders die met de tent eropuit willen gaan.

Even proefdraaien

Niets is gênanter dan het eeuwenlange geworstel met je tent, terwijl medekampeerders meekijken hoe jij hem opzet. Je vakantie is niet het moment om te stressen. Oefen daarom minstens een keer thuis. Zo weet jij ook meteen of je tent en toebehoren, zoals een grondzeil en haringen, compleet zijn. Maar nog belangrijker: je voorkomt de onnodige kampeerstress. Even proefdraaien dus. Let wel even op de windrichting tijdens het opzetten. In ieder geval is het niet handig als de wind op de ingang van je tent staat. Voor je het weet vliegt je slaapplek zo het terrein over. Extra tip: span een tent altijd met gesloten ritsen af. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je je tent niet meer dicht krijgt. 

Vermijd kuilen

Vraag fervente kampeerders naar hun grootste beginnersfout en deze zit er gegarandeerd bij. Je tent in een kuil zetten is vragen om nattigheid. Het hoeft maar even flink te regenen en alles stroomt je tent in. De bodem van je tent is opgewassen tegen een bepaalde hoeveelheid water. Wanneer er langdurig druk op komt te staan, loopt het water alsnog naar binnen en staat je tent blank. Zet je tent dus – als het even kan – op een vlakke ondergrond en plaats hem op een extra grondzeil. Zo bescherm je hem niet alleen tegen water, maar ook tegen de vuile grond. Zorg ervoor dat je grondzeil niet uitsteekt, maar perfect onder je tent ligt.

Grond vrij maken

Kuil vermeden? Mooi! Nu nog zorgen dat je je tent plaatst op een grond die vrij is van dennenappels, takken, stenen en eventueel oude haringen. Deze voorwerpen kunnen je grondzeil namelijk beschadigen. En wedden dat jouw tent daar niet blij mee is?

Check, check, dubbelcheck

De eerste keer kamperen is best spannend. Je kunt je nog zo goed voorbereiden en alsnog voor verrassingen komen te staan. Doe daarom eerst thuis een kwaliteitscheck op je uitrusting. Werkt je gasfornuis nog wel? En loopt er geen lucht uit je luchtbed? En als je dan toch bezig bent, lees dan gelijk even de regels van je bestemming na. Niet op alle campings mag je koken op zelfgemaakt vuur en met name de houtskoolbarbecues zijn er vaak verboden. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Juiste haringen meenemen

Haringen zitten vaak standaard bij een tent inbegrepen. Maar of ze ook perfect zijn? Dat hangt van de ondergrond af. Er zijn voor ieder type ondergrond bijpassende haringen. Zo voldoet de traditionele halfronde haring meestal uitstekend voor gras- of heideondergrond. Wanneer je aangewezen bent op stenen of rotsen in de ondergrond, is de zogeheten ‘Tarzan’ of ‘spijkerharing’ ideaal. Geloof ons, het gebeurt nog te vaak dat haringen krom worden geslagen, omdat ze niet bij de ondergrond passen. Tot grote ergernis van vele kampeerders. Probeer daarom van te voren te achterhalen op welk type bodem jouw tent komt te staan. Tip: neem extra en het liefst ook verschillende type haringen mee.

Wel of geen elektrische aansluiting

Elektra lijkt thuis zo vanzelfsprekend. Op de camping niet altijd. Wellicht ga je back to basic, en heb je helemaal geen elektra nodig. In dat geval zijn een kooktoestel op gas en verlichting op batterijen, zoals een zaklamp, geen overbodige luxe. Maar neem je bijvoorbeeld een elektrische koelbox, koffiezetapparaat en je telefoon mee, inventariseer dan van te voren of er elektra aanwezig is op de camping. Informeer naar welk soort stopcontact ze gebruiken en hoeveel ampère deze biedt. Campings in Nederland en omstreken zijn meestal voorzien van CEE-aansluitpunten.

Aangenaam de nacht door

Wees voorbereid: de nachten kunnen koud zijn. Zelfs in de zomer. Voor een kwalitatieve nachtrust is niet veel nodig. Enkel een comfortabele slaapzak en –mat of luchtbed doen al wonderen. Ga voor jouw slaapzak na hoe koud de nachten worden en hoe dik je ‘m wil hebben. Bij een slaapzak staat altijd een comfortwaarde vermeld. Dit geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak nog aangenaam is. Een slaapmat of luchtbed zorgt voor warmte-isolatie en beschermt bovendien tegen scherpe voorwerpen. Op een harde ondergrond is een slaapmat mogelijk niet comfortabel.

Lees je als doorgewinterde kampeerder stiekem mee? Deel dan jouw ultieme tip hieronder aan beginners. Alle beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *