Ijshockeyschaatsen, noren of kunstschaatsen?

Schaatsen. Als kind of volwassene heb je vast en zeker weleens op het ijs gestaan. Op de bevroren sloten voor je huis, een indoor kunstijsbaan of misschien heb je je gewaagd aan de bijna 200 kilometer lange Elfstedentocht. Ieder jaar wakkert de schaatskoorts in Nederland weer aan wanneer de eerste kleine plassen water buiten bevriezen en is de vraag: Kunnen we weer in eigen land op natuurijs schaatsen?

Verschillende type schaatsen

Of je nu eenmaal per jaar schaatst in je vrije tijd of vaker en wellicht professioneel het ijs opstapt: logischerwijs zijn er schaatsen in verschillende soorten en maten, met allen hun eigen specificaties en doeleinden. In dit blog vind je meer informatie over verschillende type schaatsen en wat tips waarmee je rekening kunt houden voordat je het ijs opstapt. Eén ding is zeker: voor iedere schaatsliefhebber zit er iets tussen!

IJshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen worden – zoals de naam wellicht al weggeeft – het meeste gedragen door ijshockeyspelers, maar zijn uitermate geschikt voor de recreatieve schaatsers. Dit type schaats onderscheidt zich door het speciale ijzer – dik, kort en vaak wat rond gevormd – en het stabiliserende ontwerp. Hierdoor worden je enkels optimaal ondersteund, maak je in korte tijd veel snelheid en kun je je vlot over het ijs voortbewegen. Vaak wordt dit type schaats gedragen door kinderen of de beginnende schaatser.

Ijshockeyschaats

Noren

Om lange afstanden te rijden en voor de echte snelheidsduivels op het ijs zijn noren de perfecte schaats. Dit type heeft een extra lang ijzer waarmee je langere slagen kunt maken en een nauwsluitende schoen die zich comfortabel naar je voet vormt. Van dit type schaats kunnen twee onderverdelingen gemaakt worden, simpelweg: hoge en lage noren. Laatstgenoemde zijn geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde schaatsers. Ze zijn stabieler dan de hoge variant en worden om deze reden vaak gebruikt op natuurijs. Met lage noren heb je minder kans dat je enkels naar binnen klappen, en ervaar je minder vermoeide voeten aan het einde van je tocht. Hoge noren – die gemiddeld een aantal centimeter hoger zijn dan de lagere variant – worden vaker gebruikt op kunstijsbanen. Met deze noren maak je makkelijker op hoge snelheden scherpe bochten. Deze variant is dan ook meer geschikt voor de gevorderde schaatsers.

Noren
Noren

Kunstschaatsen

Steel jij graag de show op het ijs? Dan zijn kunstschaatsen waarschijnlijk jouw beste keuze. Het korte, rondgevormde ijzer is gemaakt om wendbaar en snel op het ijs te zijn. De ijzers onderscheiden zich door de tanden aan de voorzijde; deze kun je gebruiken bij het maken van een sprong, het snel afzetten of als je wilt spinnen. Vaak worden kunstschaatsen voorzien van een verharde enkelzool voor optimale ondersteuning. Kunstschaatsen zijn geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde schaatsers die zich graag sierlijk over het ijs bewegen.

Kunstschaats
Kunstschaats

Tips

Om je eigen veiligheid, of die een ander te garanderen heeft de KNSB uitgebreide informatie over veilig schaatsen op natuurijs. Hieronder vind je enkele tips:
– Controleer de ijsdikte, natuurijs dunner dan 8 centimeter wordt onveilig geschat
– Ga nooit alleen het ijs op, en zeker niet in het donker
– Kleed je warm aan om jezelf te beschermen tegen de kou en wind
– Ligt er sneeuw op het ijs? Niet schaatsen
– Pas op bij bruggen, planten en takken, hier vind je vaak wakken

Shop je schaatsen bij Perry

Ben je erover uit? Je wil gaan schaatsen? Leuk! Bij Perry hebben we een ruime collectie aan verschillende soorten schaatsen voor je samengesteld van topmerken zoals Nijdam, Roces of Viking. In onze online schaatsshop vind je ijshockeyschaatsen, noren, kunstschaatsen en verschillende schaatsaccessoires.

Twijfel je toch nog? Bezoek dan onze wintersportafdeling in een van onze Perry-filialen, waar een specialist je graag te woord staat.

Veel schaatsplezier!


Manon

Mijn naam is Manon Steenbergen, online copywriter voor Perry & Aktiesport. Ik ben 31 jaar, waarvan meer dan 8 jaar werkzaam voor het bedrijf. Reizen is mijn grote passie, daarnaast houd ik ontzettend van duiken, eten, gamen en koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *